Slaný koláč so špenátom a fetou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento koláč je na slano a je veľmi obľúbený v Grécku, v krajinách Stredomoria, Blízkeho východu a v arabských krajinách, na nete je veľa receptov a variácií na tento koláč, vybrala som jeden z nich, len nepatrne som ho upravila.

30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som pripravila náplň, pokrájala som jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska, petržlen som posekala na drobno, očistený cesnak som pokrájala na plátky, mrazený špenát som rozmrazila, ak použijete čerstvý špenát, potrebujete ho v množstve asi 1500 gramov a kuchynsky upraviť, na oleji som orestovala jarnú cibuľku, plátky cesnaku, ked sa cesnak pekne rozvoňal, pridala som rozmrazený špenát a restovala som ho do odparenia všetkej tekutiny,...
  2. ...pridala som soľ,. čerstvo mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, premiešala a nechala som hotovú náplň úplne vychladnúť.
  3. Zatiaľ som pripravila cesto, do misy som preosiala múku, premiešala som ju s práškom do pečiva a so soľou, pridala som olej, vodu a rukami som dôkladne vypracovala pružné lesklé polomäkké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť veľké bubliny, nechala som ho asi 30 minút odpočívať, nastrúhala som syr ementál na jemnom strúhadle,...
  4. ...k jogurtu som pridala 1 vajce a spolu rozšľahala, zálievka bola hotová,...
  5. ..cesto som dala na nepomúčenú dosku, rozvaľkala som ho na dvojnásobnú veľkosť plechu do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 2 - 3 mm, ostrým nožom som ho rozdelila na dve nerovnaké polovice, jednu o niečo väčšiu ako druhú,...
  6. ...do plechu (30x20x6 cm) vystlaného pečiacim papierom som vložila väčšiu polovicu cesta a po obvode som nechala malý vyvýšený vnútorný okraj asi 3 mm vysoký, dno som posypala 2 PL strúhanky, ktorá nasaje prebytočnú vlhkosť náplne, rovnomerne som na strúhanku rozotrela vychladnutú špenátovú náplň, na ktorú som rozmrvila grécky syr Feta,...
  7. ...na syr som rovnomerne rozliala pripravenú zálievku z jogurtu a vajca,...
  8. ...na zálievku som dala kôpky nastrúhaného ementálu, jeho väčšiu časť,...
  9. ...všetko som zľahka premiešala vidličkou,...
  10. ...prikryla menšou polovicou cesta, ktoré som popichala vidličkou,...
  11. ...potrela rozšľahaným vajcom,...
  12. ...posypala zvyšným nastrúhaným syrom,...
  13. ....piekla som 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov C, vybrala, ked bol koláč upečený, nechala som ho vychladnúť,...
  14. ...podávala som ho pokrájaný na kocky,...
  15. ...je to sýty veľmi chutný nekysnutý slaný koláč so špenátom a s feta syrom, výborný za studena i za tepla, možno ho podávať samostatne alebo ako druhý chod po polievke, pripravuje sa vo filo ceste, štrúdľovom ceste, v krehkom ceste ako quiche, náplň môže rôzne varírovať, odlišuje sa v maličkostiach, záleží od krajiny a príslušného regiónu, preto je známych viac obmien.