Kapustníky

Slané kapustníky

Autor receptu: mojaradost

Kysnuté slané kapustníky sú u nás veľmi obľúbeným pečivom. Recept mám ešte z domu a pečiem ich už celé desaťročia.

10
porcií
80 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Náplň: Kapustu postrúhame na strúhadle na väčších slzičkách. Posolíme, necháme postáť, kým nepustí kapusta šťavu. Cibuľu pokrájame na malé kocky, posolíme a upražime do sklovita. Pridáme kapustu, ktorú vyžmýkame a podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením. Udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť.
  2. Cesto: Z časti vlažného mlieka, lyžičky kryštálového cukru, trochu múky a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme olej, vajce, soľ, 1 lyžičku cukru, vykysnutý kvások a po častiach prilievame vlažné mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť, asi jednu hodinu.
  3. Potom ho rozdelíme na 10 bochníčkov. Rukou trochu roztlačíme, do stredu položíme jednu lyžicu udusenej kapusty, spojíme, otočíme spojom nadol a rukou roztlačíme na požadovanú veľkosť.
  4. Plech vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a postupne vkladáme pripravené kapustníky. Po dva vedľa seba, s odstupom, nakoľko ešte podkysnú. Po podkysnutí potrieme rastlinným olejom a pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Upečieme vo vyhriatej rúre. Teplota 180 °C do zlatista. Po upečení znovu potrieme olejom. Dobrú chuť!