Kapustníky
Slané kapustníky
Autor receptu: mojaradost
Kysnuté slané kapustníky sú u nás veľmi obľúbeným pečivom. Recept mám ešte z domu a pečiem ich už celé desaťročia.
10 porcií |
80 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Náplň: Kapustu postrúhame na strúhadle na väčších slzičkách. Posolíme, necháme postáť, kým nepustí kapusta šťavu. Cibuľu pokrájame na malé kocky, posolíme a upražime do sklovita. Pridáme kapustu, ktorú vyžmýkame a podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením. Udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť.
- Cesto: Z časti vlažného mlieka, lyžičky kryštálového cukru, trochu múky a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
Múku preosejeme, pridáme olej, vajce, soľ, 1 lyžičku cukru, vykysnutý kvások a po častiach prilievame vlažné mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť, asi jednu hodinu.
- Potom ho rozdelíme na 10 bochníčkov. Rukou trochu roztlačíme, do stredu položíme jednu lyžicu udusenej kapusty, spojíme, otočíme spojom nadol a rukou roztlačíme na požadovanú veľkosť.
- Plech vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a postupne vkladáme pripravené kapustníky. Po dva vedľa seba, s odstupom, nakoľko ešte podkysnú. Po podkysnutí potrieme rastlinným olejom a pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Upečieme vo vyhriatej rúre. Teplota 180 °C do zlatista. Po upečení znovu potrieme olejom. Dobrú chuť!