Sladké sushi
Sladké sushi maki s ovocím
Autor receptu: ryzasos
Sladký variant tradičného japonského jedla - sushi.* Základ tvorí mliečna ryža (ryža varená v mlieku, so sladidlom) a plnka -
mascarpone a ovocie.
2 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Ryžu niekoľkokrát premyte a sceďte. Medzitým kokosové mlieko premiešajte, aby ste vytvorili homogénnu zmes.
- Premytú ryžu dajte do hrnca spolu s vodou, mliekom a kokosovým mliekom. Pridajte vanilku, med a štipku soli. Premiešajte a priveďte k varu. Ryžu občas premiešajte.
- Varte 15 - 20 minút a potom nechajte ešte odstáť 15 minút. Ryžu preložte do misy a nechajte vychladnúť.
- Pripravte si plnku - mascarpone zmiešajte s medom. Jahody nakrájajte na štvrtiny, kiwi ošúpte a nakrájajte na osminky. Banán ošúpte a prekrojte pozdĺž na polovicu.
- Pripravte si bambusovú podložku na sushi a misku s vodou. Ryžu rozdeľte na dve časti. Polovicu ryže rozprestrite na bambusovú podložku zhruba do tvaru štvorca – nedávajte teda ryžu až úplne do okrajov.
- Na ryžu rozotrite polovicu krému z mascarpone a na stred vedľa seba skladajte pozdĺžne nakrájané jahody a kivi alebo banán.
- Smerom od seba potom začnite baliť rolku tak, aby bolo ovocie ako prvé zakryté a nevytlačili ste ho von. Baľte pevne, ale zase nie toľko, aby ste ovocie vtlačili do ryže.
- Takto zabaľte celú bambusovú podložku so sushi do rolky, a sushi opatrne vyberte - môžete zabaliť do potravinovej fólie a dať zachladiť do chladničky, alebo rovno krájať horúcim nožom na jednotlivé kúsky. Tiež môžete rolku pred krájaním obaliť v strúhanom kokose.
Kraje rolky najprv odrežte.
Krájajte asi 2 cm hrubé kúsky, aby sa sushi nerozpadlo. Z jednej rolky vyjdú 4 kúsky.
- Servírujte s ovocnou omáčkou, do ktorej môžete sushi namáčať. Vyberte si obľúbené mrazené ovocie a nechajte ho roztopiť v hrnci pri nízkej teplote.
Prebytočnú vodu potom môžete zliať, dochutiť cukrom alebo sladidlom a zjemniť kokosovým mliekom.