Škvarkový bochník - chlieb v pekárničke fotorecept

honestka - fotkahonestka, 17. apríla 2010
Škvarkový bochník - chlieb v pekárničke (fotorecept)
Foto: honestka

Moj manzel si kupil tuto zazracnu masinu davno v case, ked som bola chora a nemohla som dlhodobe stat na nohach. Kedze pre nas Zobraziť celý popisMoj manzel si kupil tuto zazracnu masinu davno v case, ked som bola chora a nemohla som dlhodobe stat na nohach. Kedze pre nas tu na nasu chut je velmi tazke dostat kupit dobry chlebik, tak sa v nudzi naucil par veci vypekat sam. Medzi jeho oblubene patril aj tento "CHLAPSKY BOCHNIK Chleba" ako ho nazval a teraz ho v jeho mene teda uverejnujem pre vase potreby.

15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C °C

Suroviny

1pohar+ 1-2 lyzicky
30  g
1  ks (velky)
5  PL
1  lyzicka
1/2  lyzicky
3  lyzice
3,5  pohara
30  dkg
1-3  lyzice




Postup

  1. 1

    Pekarnicku si nastavime tak, ako ked pecieme normalny chlieb, cely program od vymiesenia az na upecenie. Kedze pouzivame cerstve drozdie, nie je potrebne nechat si najprv urobit kvasok, ale drozdie PRIDAME rovno do pekarnicky a OKREM skvariek taktiez vsetky prisady s tym, ze najprv nalejeme vodu.

    Škvarkový bochník - chlieb v pekárničke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vsetko prisady nechme vymiesit a ked stoj skonci miesenie programu, natrieme si ruky olejom a vyberieme cesto kde rucne primiesime nasekane skvarky, aby sa velmi nerozmliazdili. Kusky skvariek v bochiku su velmi dobre, hlavne ak su masove. Cesto zabalime, poskladame a bochnik vlozime spat do pekarnicky.

    Škvarkový bochník - chlieb v pekárničke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravene cesto znova nechame pokracovat v programe kysnutia bez prerusenia az kym cas nepride k samotnemu peceniu. Teraz mame moznost sa rozhodnut, ci: 1/ nechat bochnik piect v pekarnicke, ako to robi moj manzel- tu nemame ziadnu inu pracu, len nechat prejst cely proces pokial bochnik nie je upeceny; 2/ alebo urobime znova rucne chlebovy bochnik a dame ho piect do rury ako to robim ja a ako je zobrazeny na 1. obrazku. V rure pecieme pri teplote 200 °C, a ja ho peciem 50 minut v rimskom hrnci, ktory bol predtym namoceny vo vode bez odokrytia pokrievky dokonca. Bochnik ma velmi dobru jemnu a vlacnu masovu chut a moze sa jest takto len s kyslim mliekom, alebo ako priloha k polievkam, alebo si ho kludne mozete natriet pastikou a k nemu staci kusok cerstvej papriky a paradajky a mate dobru veceru.

    Škvarkový bochník - chlieb v pekárničke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Skvarky si pripravujem tiez sama doma, niekedy miesam slaninu s odrezkami z mastneho masa, balicky sa kazdy stvrtok u nas v obchode najdu, pretoze maso sa pripravuje na weekend na predaj a tak viem, ze odrezky su cerstve, alebo ich robim cisto z jedneho ci druheho typu. Skvarky su vzdy su velmi dobre a dlho nevydrzia. Ako skvarky robim je uvedene na linke: http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-skvarky-v-canade-fotorecept/6225-pouzi.html

  5. 5

    Chcem dodat, ze tento "CHLAPSKY BOCHNIK Chleba" je upeceny z duplovanej davky ako som uviedla v recepte co by nebolo mozne v nasej pekarnicke naraz upiect. Maximalne mnozstvo pre Domacu pekaren je teda len 1 davka!

Diskusia k receptu

evusik
@honestka , ty si jasný príklad toho čoho je Slovák schopný urobiť pre kus dobrého domáceho chlebíka, naučila si sa piecť samé dobroty a predkladáš ich nám tu a nám tečú sliny. Aj keď je pravda že my tu doma máme dobrý chlebík aj v obchode, tak ten tvoj vyskúšam upiecť určite, ešte mám nejaké oškvarky v mrazáku. Už som piekla tvoje žemličky :-) teraz prevetrám pekáreň, už som v nej dávno nič nepiekla.
babidka
@evusik , presne na to som myslela ked som ten recept citala :-))))
@honestka , tak toto urcite vyskusam :-) , toto chlapom chutit bude , som si 100% ista :-))))))))
sovka62
@honestka , až som prekvapená, že v ďalekej Kanade sa chystajú takéto dobroty. Neviem, či je taký veľký rozdiel medzi USA a Kanadou, ale keď sme tu mali na návšteve Američanov (rodených), tí boli pre kúsok masla úplne hysterickí a o bravčovej masti, či dokonca škvarkách nechceli ani počuť. Keď som im na raňajky predložila minimaslo, delili sa s jedným balením dvaja a ešte im polovica zostala. Zaujímalo ich zloženie jedál, ktoré som pre nich varila, či tam náhodou nie je niečo škodlivé, od čoho by nebodaj na mieste umreli. V reštauráciách čašníci zažívali šoky (v roku 1982), keď si miesto polievky objednali pivo (lebo má dosť kalórií) a ako hlavný chod rajčiakový šalát bez oleja. Len nechápem, prečo sú teda skoro všetci obézni, keď tak zúrivo propagujú zdravú výživu. V roku 1992 bola u nás na návšteve ich 16-ročná vnučka a mala nadváhu minimálne 12 kíl.
sracz
Máte všetci - škrtám - VŠETKY pravdu. Ja to tu mám na dennom poriadku; paradox a ja som tu zhodil viac ako 20 kg. Honestke ďakujem za príma receptíček a pripájam medvedie objatie a stisk obidvoch rúk manželovi. Otázočka_môžeme pohovoriť na Skype? Bomba nápad, škvarky zapečené v chlebíku! Len, prečo to nenapadlo mňa? Idem do čínskej predajne kúpiť surovú prerastanú slaninu, už aj - doraz - hneď! Slintám ako pavlov pes. Ďalší chlebík na obzore. Pre Varechu mám rozpísaný "NYC (New York City) dlho kysnúci chlieb, ale "SlovakCanadien" má u mňa prednosť! Ciao_te a sevaste všetci a Vy tam hore na severe extra zvlášť!
honestka
Dakujem za take priaznive comments, ktorymi ma castujete!
@evusik a babidka- dakujem- co clovek nevymysli pre pocit blaha a ked niecoho urobim viac, tak to potom chceme zuzitkovat, aby nevyslo na vnivoc... Nie nadarmo sa hovori, ze nudza cloveka donuti obracat sa vo vsetkom a tak ked si tu chceme pripomenut veci a nie vsetko dostaneme, tak improvizujeme...

@Sovka : tak nejaky ten rozdiel medzi nasimi krajinami je, ale zrejme nie az taky velky... aj tu su ludia dost obezni, ale je to zrejme na zaklade toho, ze malokto sa stavuje doma, kadzy sa rychlo naje vonku na behu a tam- hoci aj cinska "Zdrava" strava ma v sebe vselico- ved co clovek nevidi srdce netrapi.
Viacej si dnes na svoje zdravie a zdravie malych deti dava pozor tato nova generacia- zacinaju aj viacej varit doma- co som predtym malokedy videla... mam tu kamaratky, ktore nevedia varit a su v manzelstve roky... a mas pravdu, ze niektori ludia su velmi priebercivi- to je potom bieda dostat ich na navstevu!

@Feri : skype adresu mam v profile.


babav
@sovka , US ma 300 milionov obyvatelov,tak tvoj vyrok ,ze takmer vsetci americania su obezni nezodpoveda pravde.Ako vsade na svete su tu ludia tucni,chudi a mlade slecny ako drievka.Ludia ,ktori ziju na "fast a junk food" a necvicia maju nadvahu,ale mlada generacia je priam posadnuta zdravou vyzivou a cvicenim.Nikde na svete sa mladi ludia nezapajaju do sportu , od utleho veku az po ukoncenie vysokych skol ,ako tu.
kuchticka
babav, mas pravdu v tom, ze mladi ludia sa dnes snazia zit zdravo(USA), ale i strsia generacia , len zalezi kde kto zije a na ich inteligencii.
Taky obycajni ludia, ktori ani nedokoncia povinnu dochazdku a rodicia ziju roky iba zo socialnej podpory, tito su vsetci obezni. Az mi ich je luto, ked vidim ako sa sotva pohybuju. Dost casto sme s manzelom mali rozne poznamky na adresu tychto ludi, ale zistili sme, ze by sme ich mali tolerovat a polutovat radsej.
kuchticka
Uz mi je i jasne, preco moje recepty nikto neskusa. Ved zijem v USA!!! Tam nevedia varit, tak na co?
Verte mi, varim viacej ako som bola zvyknuta tam doma (v Cesku). Nam tu nechutia jedla a tiez peciem chlieb kazdy tyzden ako honestka. Chlieb je tu k dostaniu i taky aky si upeciem, ale to su specializovane europske pekarne a je to tam velmi drahe. Naviac, musim za takym chlebom trochu cetovat - par km. Doma to mam pohodlne a upeciem podla potreby.
milkameli
No tak ja sa s pekárňou na chleba len oboznamujem a skúšam, čo dokáže, ale toto isto vyskúšam. Vyzerá to fantasticky a isto aj chutí.
zdezda
:-)))) výborný recept, z tohto cesta som robila rohlíky, bolo na nich viac tej výbornej kôrky :-))))
marienka44
Som nadsena! Aj ja mam pekarnicku, ktoru malo vyuzivam. V tom recepte nerozumiem mieram. Co je to v recepte" 1 pohar?Preco je tam 1pohar +1? Kolko je to ml? Ako viem, ze v pekarnicke skoncila faza miesenia? To musim stat pritom a sledovat? Alebo mam nejaky signal? este nie som zbehla v pouzivani pekarnicky, dostala som ju na Vianoce od dcery. Prerusit program sa neodvazim, ani experimentovat. Rada by som upiekla aj obycajny chlieb bez skvariek, ktore momentalne nemam, v rímskom hrnci v el. rure. Poradi mi neikto? Dakujem.
bozulka
@honestka ,obdivujem ako sa dokážeš v novej domovine obracať.Určite je to aj z dôvodu našich zvyklostí.Tento chlebík príležitostne vyskúšam,lebo aj my sa snažíme žiť zdravo,kupujeme len zdravé potraviny/občas sa mi tam pripletie kúsok dobrej klobásky alebo kvalitné párky,bez umelých prísad/.Hoci sa maximálne snažím používame veľa zeleniny,ovocia,mäso iba chudé,hydina,ryby,50 rokov varím iba na oleji,ale aj tak mi syn s nevestou dohovárajú,že mliečne výrobky nemám kupovať viac tučné/ale to mi nejde cez hrdlo/.Takže,nieje pravda,že u nás sa ľudia nestarajú o zdravú výživu,ale treba si uvedomiť,že to aj niečo stojí a v dnešných časoch majú ľudia čo robiť aby prežili a nielen dôchodci!!!My sme dvaja a za stravu utratíme viac ako niekto zarobí o dôchodkoch ani nehovoriac.
Môj manžel váži 67 kg pri výške teraz už iba 171cm a ako vyzerám ja to je vidieť na fotke....
To na margo toho čo hovorili @babav a @kuchti čka.
honestka
@Kuchticka : dost malo ludi, ktori boli u nas aj na navsteve pochopli tazko preco si doma robime tolko veci, ked vsetko dostat az casom (ked tu boli dlhsie) videli rozdiel v tych vyrobkoch.
ani ja nedavam sem vela receptov, lebo viem, ze suroviny nedostat, alebo ako uz spominala BOzulka, aj ked ich v obchdoch maju, su drahe, alebo ludia o nich nic nevedia. zrejme si tam nikto neurobi taku vec ako tu, aby v obchode podavali a propagovali co s tym... nehnevaj sa ak sa vyjadria inac, aj ja som bola casto na dne s vysvetlovanim preco a ako, tu na Vareche je to vsak celkom inac, ked daju comment je dost podnetny z ich pohladu...

neviem ako dlho si vonku, my sme tu uz desatrocia a veru na zaciatku ma zvrtlo tolko veci,co som nevedela pochopit, dnesna generacia je ina aj tu je dnes potrebne obracat dolar v ruke viackrat, pokial clovek kupi veci a a kedze je dnes tazko aj s pracou a dobrou placou ( veke mortgage na domy a auta, ktore su tu ozaj nezbytne na prepravu atd...) ucia sa aj mladi ludia setrit a vidia, ze domace varenie je usporne. My stale chodime do restauracie len prilezitostne a je mi az luto kolko rodin s malymi detmi tam sedi- nasi susedia mlade rodiny zapasia s dlhmi, ale jest vonku je pre nich norm...

Zo zaciatku som tu mala business s tymto ucenim varenia a viem to posudit- dnes napomahaju velmi aj relacie v tv a mladez sa zapaja takze musime ist tak "pianko" a obcas snad aj my potrebujeme viac k receptu vysvetlit, co to vlastne pouzivame.

A nazor na krajiny ( aj v obezite) sa zmeni tiez velmi aj tym- sama to pozorujem, ze ked teraz chodi vonku tolko mladych ludi vidia aj plusy aj minusy viac a nemusia sa spoliehat iba co povedia v mediach.
babav
@kuchticka ,nechcem sa dostat do negativnej debaty,ale neda mi nezareagovat na tvoje slova "taki obycajni ludia,ktori nedokoncia ani povinnu dochadzku,....).Obezita moze mat aj ine dovody ako nezdrava strava a malo pohybu.Poznam dost vysokoskolsky vzdelanych ,inteligentnych ludi ,ktori nie su prave najstihlejsi.
Cize v mojom slovniku sme vsetci iba ludia ,s rozlicnou genetikou,
navykmi a zivotnym stylom.Myslim si ,ze jednou z podstatnych pricin obezity v US su aj hektolitre "of soft drinks"(coca a pepsi-coly,ako aj
nespocetne mnozstvo ostatnych,ktore su adiktivne a ludia ich konzumuju denne ,namiesto vody a cajov.Staci si precitat co je obsiahnute v napojoch a procesovanych potravinach.Vo vacsine je jednou zo zloziek corn syrup ,alebo melasa ako sladidlo a farbivo.To je nahrada za cukor a otrava pre ludky organizmus.Treba si davat pozor co konzumujeme ,travit dost casu pohybom na cerstvom vzduchu
a mat pod kontrolou cholesterol , tlak a krvny cukor .To su, ako to tu volaju, "zabijaci" ludskeho organizmu,hlavne pre" dospelejsiu" generaciu.
honestka
@marienka44 : mas aj nejakay iny kontakt, mozem ti vela vysvetlit, ale snad osobne, nie takto verejne?...
1 pohar= 1 salka - alebo ako tu hovorime 1 cup.
a ze je tam uvedene +1-2 lyzicky= ze niekedy je potrebne doliat viacej vody, lebo muka je velmi sucha...
musis si precitat aky navod mas na TVOJU piecku, nie je potrebne pri nej stat, mas tam programy, ktore si jednoducho zvolis pred tym, co budes robit ako len vymiesit cesto (potom mozes piect v rure), alebo cely postup od miesenia aj s pecenim...
Prerusovat pekarnicku teda nemusis.

Na Vareche mas velmi vela receptov na pecenie chleba v rure, aj ked si kliknes na moje meno, mas tam recept na chlieb.

Ak vsak chces piect vsetko v pekarnicke, prvy krat musis urobit zrejme recept, ktory mas prilozeny - ten by mal presne vyjst lebo ho dali k programu preto, ze je perfect prave pre tvoju pekaren.
Ak recept nemas, ozvi sa napisem ti, alebo kludne mozes pouzit tento recept BEZ skvariek, DOLEZITE vsak v pekernickach je, aby si neprekrocila davkovanie, lebo cesto ti vytecie von.
Ak sa ozves, poradim viacej ak potrebujes.
honestka
@ zdezda ,
tataika- DAKUJEM; som rada, ze chuti a tie rohliky a budhticky sa krasne luskaju vsak? je to skoro ako keby boli z "Danish"(plundroveho cesta)...

@ bozulka: povedala si vela pravdy.
Nastastie my zatial nedietujeme, ale tiez nejeme stale len same vydatne recepty. Je to tazko odolat, ale nastastie vieme si urobit veci pomerne lahko a tak nas to moc netrapi.Deti su z domu prec a preto si teraz mozeme robit aj taketo "bocikove" dobroty, o co oni moc nestali... To ze nasi manzelia si drzia este stale dobru liniu je aj nasa chvala!hehe-je to pre nich asi lahsie v tom, ze nase telo prechadza zmenami, ktore nie lahako mozeme ovplyvnit a preto sa tie kilecka tak lahko prilezpia, hlavne tam, kde uz raz bola koza natiahnuta, ale my hovorime, ze pokial nemusime obmedzovat veci, tak zdravy rozum nam dovoli zatial vsetko.
Ked pride k tomu, ze clovek nebude moct, prisposobime sa.

Dakujem za riadky-Cheers, a zelam krasnu nedelu!
jozka2
Sovka, ja som sa skoro vzdala varenia lebo vsetko je kaloricke pre mojho muza ,ale ideme do restauracie a tie talianske 5 cheeses omacky plno oleja urcite ten nejlacnejsi to nie je mastne mne je tazko na zaludku aj dalsi den hlavne,ze to stoji &60.Tucni su od hamburgerov,hot dogs a hlavne diet soda nema cukor ale kolko umeleho sladidla tam je to ich nezaujima.
jozka2
kuchticka mas pravdu.V kazdom jedle,chlebe,masove vyrobky,sterilizovane jedla vsetko,vsetko,vsetko ma corn syrup alebo jemu podobne,z toho sa pribera a tie rozne chipses a este s roznymi deeps.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia