Kuru patlıcan dolması - Sušený plnený baklažán fotorecept
Foto: nazarboncuk
Jedno z najpopulárnejších jedál v Turecku je tzv. dolma (dolmak - plniť). Je to vlastne akákoľvek zelenina (baklažán, cukina, cibuľa, paprika, paradajky...) naplnená Zobraziť celý popisJedno z najpopulárnejších jedál v Turecku je tzv. dolma (dolmak - plniť). Je to vlastne akákoľvek zelenina (baklažán, cukina, cibuľa, paprika, paradajky...) naplnená zmesou ryže, bulguru, s mäsom alebo bez. Na juhu krajiny sa veľmi často stretnete so sušeným baklažánom či paprikou. Zelenina sa usuší na slnku, potom sa navlečie na bavlnenú šnúrku a skladuje sa zavesená, podobne ako chilli papričky.. Sušenú zeleninu potom stačí len uvariť a naplniť, tak ako čerstvú. Tu je recept na plnený baklažán a papriku bez mäsa:
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
a papriky |
|
Náplň: | |
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
1 |
|
2 strúčiky |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/2 šálky |
|
z polovice citróna |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
|
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
okrem toho: | |
|
|
1 šálka sekané |
|
Postup
-
1
Baklažány a papriky vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút.
-
2
Scedíme ich a opláchneme studenou vodou.
-
3
Medzitým, ako sa baklažán varí, pripravíme plnku: Cibuľu nasekáme najemno, cesnak nastrúhame. Zmiešame s ryžou a ostatnými surovinami. Dobre premiešame.
-
4
Naplníme baklažány a papriky do 3/4 (ryža zdvojnásobí pri varení objem). Vložíme ich do nižšieho hrnca tesne vedľa seba, zalejeme paradajkami z konzervy, obložíme kúskami masla a posypeme sušenou mätou.
-
5
Podlejeme horúcou vodou, zaťažíme tanierom a udusíme do mäkka (asi 30 - 35 minút). Hotové jedlo podávame pri izbovej teplote s bielym jogurtom. Dobrú chuť :)
Ráda bych věděla jak se sušej a jak potom chutnaj?
@nezarboncuk , co myslíš, poradíš?