Ryžové rezance

Skoro Pad Thai a navyše po mojom

Autor receptu: bugout

Je to môj recept inšpirovaný pad thai.* Takže tvrdenia, že "pad thai je iné" a "toto pad thai nie je" ma nezaujímajú. Viem čo patrí do originálu, čo nepatrí a prečo som niečo nahradil alebo vynechal. Diskusiu ako vylepšiť alebo upraviť samozrejme vítam. Takto to jedlo robím a doma nám chutí no a nejako som ho tu pomenovať skrátka musel.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pár viet na úvod. Mäso, tofu alebo krevety môžete si vybrať, kombinovať alebo aj všetko je to na vás koľko a čoho dáte, nemalo by toho však byť veľa (niekde som to čítal, ale aj keď ako pri všetkom zdroje sa rôznia) faktom je, že ja dávam naozaj len okolo 100 g mäsa na dve porcie. Meňte a upravujte v recepte čo chcete ale v rezancoch ma berte vážne. Pri príprave je dosť dôležité nepokaziť rezance varom a trafiť chuť omáčky tak ako komu vyhovuje. Originál by mal chuť zabezpečovať tamarind (dá sa tu síce v pohode kúpiť, ale nahradil som ho sirupom z granátového jablka, to mám bežne doma. Skúšal som aj s tamarindom, ale úplne mi to vyhovuje aj s granátovým jablkom) a palmový cukor (nahrádzam rôzne od medu až po sladkú sójovú omáčku). Ešte k mojim nahradeným alebo úplne vypusteným veciam. Skrátka ma nebaví držať doma kvantum rôznych surovín kvôli jednému dvom receptom, preto sa snažím nahrádzať vecami čo doma bežne držím.
  2. Rezance na pol hoďku zalejeme vlažnou vodou. V žiadnom prípade nie vriacou a už vôbec ich nevarte. Mäso odporúčam na pol hoďku naložiť do sójovej omáčky s kukuričným škrobom. Zmiešame si všetko na omáčku. Rozpálime wok (alebo veľkú panvicu) s olejom.
  3. Najskôr urobíme praženicu až do sucha. Keď máme praženicu hotovú ide na bok a pridávame mäso. Keď je mäso opečené následuje šalotka nakrájaná na polmesiačiky a spolu všetko dobre premiešame. 
  4. Pridáme rezance (bez prebytočnej vody) zalejeme omáčkou a všetko spolu dobre ale opatrne premiešame a chvíľku spolu robíme kým omáčka trochu nezhustne (čiastočne sa odparí, čiastočne vsiakne do rezancov, skrátka prehadzujeme vo woku a sledujeme).
  5. Na záver pridáme mungo a vňať jarnej cibulky (v sezóne dávam ako náhradu za čínsku pažítku), pekne premiešame... Naložíme, posypeme drvenými arašidmi, (ja aj praženou cibuľou) a jeme... (prípadne ešte niečo pikantné).