Škoricové osie hniezda

jenni - fotkajenni, 20. septembra 2014
Škoricové osie hniezda
Foto: jenni

Škoricové osie hniezda vo vegánskom prevedení, vláčne a chutné. Výborné na raňajky s kávou alebo s mliekom (pozor - rastlinným! :D). Skvelé sú aj Zobraziť celý popisŠkoricové osie hniezda vo vegánskom prevedení, vláčne a chutné. Výborné na raňajky s kávou alebo s mliekom (pozor - rastlinným! :D). Skvelé sú aj na cesty alebo keď ráno nestíhate, schmatnete ich a bežíte do roboty alebo do školy. www.dontbefakebakesomecake.sk

15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
1 PL
1/2 hrnčeka (nie vriaca!)
1/2 kocky
Cesto:
2 hrnčeky
2 hrnčeky
100 ml
200 ml
60 - 70 ml
3/4 ČL
Náplň:
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Do malého hrnca rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru, zalejeme horúcou vodou a premiešame. Voda nesmie byť vriaca, ale nemala by byť ani letná, či vlažná, proste horúca. Kvások necháme poriadne vzísť. Medzičasom si pripravíme suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame. Pripravíme si bokom mlieko a olej.

  2. 2

    Keď je kvások hotový, vlejeme ho do sypkej zmesi, taktiež prilejeme olej a mlieko a vymiesime cesto. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinku. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Doska musí byť poriadne pomúčená, cesto sa potom nebude zbytočne prilepovať na dosku. Vyvaľkané cesto posypeme trstinovým cukrom podľa chuti, na cukor nasypeme taktiež podľa chuti škoricu a na vrch poukladáme kúsky nakrájaného alsanu.

  3. 3

    Cesto pomaly zrolujeme do valca a nakrájame, osie hniezda by nemali byť príliš hrubé, pretože ešte podkysnú a v rúre narastú. Papierom na pečenie si vyložíme okrúhlu tortovú formu a poukladáme do nej osie hniezda s dostatočnými rozostupmi, nie však ďaleko od seba. Vo forme necháme 5-10 min. podkysnúť. Nakoniec už len polejeme roztopeným alsanom. Stačí každý koláčik pokvapkať 1-2 ČL alsanu, aby koláče neboli mokré a prevlhnuté. Vložíme do prehriatej rúry a pečieme približne 25 min.

  4. 4

    Po upečení preložíme osie hniezda spolu s papierom na pečenie z tortovej formy na tanier a opatrne ich rozdelíme na jednotlivé kusy a položíme na mriežku, aby zospodu neostali mokré.

Diskusia k receptu

ywett
veľmi sa mi páčia tvoje recepty, krásne foto ;-)
adula76
v surovinach chyba drozdie.... ale inak to nema chybu
janea
jenni, prosim ta, co je to ten alsan? inac, tie osie hniezda mam rada, ibaze ich kupujem hotove.
ale niet nad domaupecene:), urcite vyskusam, dakujem.
jenni
@janea alsan je margarín , neobsahuje žiadne stužené tuky a je 100% rastlinný, čiže je vhodný pre tých, čo nemôžu mlieko alebo majú intoleranciu laktózy a tiež ho používajú vegáni :)
timara
vyzerá to dokonalo :) prekrásna fotka!
marcel83
Perfektná foto! Samozrejme aj hniezda sú skvelé. Temer rovnaké robí manželka, akurát menej vegánske.
alexsk
jenni, prosim ta, ako chuti ten alsan, je to v peceni dobra nahrada za margarin a maslo? Ja nemozem ani mlieko a ani laktozu :( az pri tebe som natrafila, zeby sa dali cimsi nahradit a hned mi svita na lepsie casy. Kde sa da prosim ta kupit? vdaka
jenni
@alexsk nemusíš sa báť, nemá to nijakú špecifickú chuť, nie je výrazná a nepreráža chuť iných potravín, aspoň podľa mňa je to chuťovo viac-menej neutrálne (alebo by som to prirovnala k olejom, obsahuje palmový a kokosový tuk alebo olej). Jediná vec, čo som si všimla, že po vybraní z chladničky sa topí rýchlejšie ako klasické margaríny, ale predsa len, je to prírodnejší produkt, tak treba čakať, že sa bude správať inak ako tie ostatné výrobky. Treba s ním len potom rýchlejšie pracovať a pri sušienkach, keksoch, alebo vianočných koláčikoch dať cesto ešte do chladničky na nejaký čas nech stuhne a nie sú s ním problémy pri vykrajovaní a pod.
V bežných obchodoch ho nekúpiš, ale v zdravkách a bio obchodoch by mal byť :)
Ale pokiaľ nemôžeš mliečne produkty, tak ho použi radšej ako maslo alebo margarín, podľa mňa je lepší než margaríny (čo sa zloženia týka) a je to bio produkt, možno niekto týmto bio vecičkám neverí, ja zas neverím tým veciam, ktoré majú hrôzostrašné siahodlhé zloženia ako margaríny a pod. Ja tiež nemôžem laktózu, tak si radšej neškoď zdraviu a vyber si produkt, ktorý môžeš a telo ti ho bude znášať. :) Dúfam, že som pomohla :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia