Shirataki s paradajkovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: helca103
Shirataki nie sú cestoviny, ale zeleninová príloha , vyformovaná pri procese výroby do tvaru cestovín. Sú bez chuti a zápachu a rýchlo na seba viažu chuť omáčky a potravín, z ktorých sú pripravované. Tieto cestoviny sú nielen veľmi zdravé, ale aj veľmi diétne, lebo neobsahujú žiadne sacharidy, tuky, sú bez lepku a plné vlákniny. Pomáhajú pri znižovaní cholesterolu, regulujú hladinu cukru v krvi a pomáhajú pri chudnutí.
2 porcie |
5-8 minút príprava |
15-20 minút tepelná úprava |
Postup
- Shirataki si vyberiem z obalu.
- Dám na sitko a dobre prepláchnem 3-4x. Potom ich namočím do vody a nechám ich tam kým si pripravím ostatné potraviny.
- Cibuľu očistím a pokrájam na kocky, cesnak na plátky. Ak mám čerstvé paradajky tak ich sparím stiahnem kožu a pokrájam na kocky.
- Cibuľu dám opražiť na olej po chvíli pridám na plátky nakrájaný cesnak a drvené paradajky. Varím podľa toho aké paradajky použijem tak, aby omáčka bola polohustá. Pridám soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Medzi tým si dám odkvapkať shirataki na sitko. Omáčku nechám už len raz prevrieť a odstavím.
- Dobre odkvapkané shirataki opečiem na suchej panvici asi 1-2 minúty.
- Ja som urobila také malé hniezdočko z cestovín a do stredu som dala omáčku. No kľudne môžete cestoviny shirataki vložiť do omáčky kde nasiaknu chuť omáčky. Nemusíte sa báť nerozvaria sa ani nezmenia tvar.
- Shirataki sú vyrábané z koreňa plodiny Konjac (Amorphophallus konjac) a vzhľadom pripomína našu cviklu.Sú vhodné pre : * pre všetkých, ktorí sa chcú zdravo stravovať* * pre diabetikov (cestoviny Shirataki neobsahujú sacharidy)* * pre celiatikov (cestoviny Shirataki neobsahujú lepok)*
- Rastie v hornatých oblastiach Indonézie a Japonska a váži niekedy až 4 kg.