Seriál na pokračovanie - diel IV. Klobásky na pečenie

yogicek - fotkayogicek, 6. februára 2014
Seriál na pokračovanie - diel IV. Klobásky na pečenie
Foto: yogicek

Jednoduchý recept aj pre začiatočníkov z bežne dostupných surovín.

180 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

24 g
3,2 g
1,2 g
1,2 g
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Množstvo korenín je uvádzané na 1 kilogram masy, aby ste si mohli vyrátať koľko budete potrebovať na hmotnosť mäsa z ktorého budete robiť. Na 1kg masy budete potrebovať asi 1,2m črievka. Klobásky robte z minimálne troch druhov mäsa, ale dodržte pomer chudého a mastného mäsa v pomere 2 :1. Klobásky budú šťavnaté. Ja som robil zo štyroch.

  2. 2

    Mäso pokrájame na kocky cca 3x3cm. Pridáme odvážené množstvo korenín, premiešame a mäsko necháme 2 hodiny odležať na chladnom mieste. Odležané mäsko s koreninami pomelieme na doske (rošte) s dierkami o priemere 5mm. Pomleté ešte raz poriadne premiešame. Plníme do tenkých bravčových čriev, napr. cez takúto potvoru, (foto). Na jednom konci zaviazané črievko (viažeme potravinárskou šnúrkou) navlečieme na nástavec, urobíme cca 30cm klobásu a pri nástavci znova zaviažeme, odrežeme a hotovú klobásku uprostred pretočíme aby nám vznikli dve cca 15cm klobásky. A takto pokračujeme do konca.

    Seriál na pokračovanie - diel IV. Klobásky na pečenie - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme v rúre zásadne na masle, má to svoj význam. Pečieme do bledohneda pri teplote 150 stupňov, nie viac, aby sme ich nevysušili cca 30 min., podľa hrúbky klobásy. Kto má grilovaciu špirálu môže ešte pri vysokej teplote zapiecť črievko, ale nie je nutné. Podávame s bagetou, ktorú pozdĺžne rozrežeme a pokvapkáme maslovým výpekom a Diónskou horčicou. Dobrú chuť Vám praje scenárista a režisér v jednej osobe, @jogicek.

    Seriál na pokračovanie - diel IV. Klobásky na pečenie - obrázok 3
  4. 4

    Ten nástavec na plnenie sa dá bežne kúpiť v obchodoch, podľa čísla veľkosti mlynčeka. Ja mám ešte starý nerezový, dnes už sú plastové.

Diskusia k receptu

luss44
priateľu, nádhera :) ešteže som práve dojedla, inak slintám a nabieham na chladničku :))) rcp si ukladám, toto by som zvládla, len musím kúpiť ten nástavec. máš veľkú pochvalu a všetky hviezdičky *****
kukulienka71
@yogicek ,ty si odteraz môj najobľúbenejší režisér a scénárista tu na Vareche.Tvoje recepty sú zrozumiteľné,pútavé a humorné.My pridávame(teda manžel)do klobásky aj trochu ml.papriky pre farbu,ale boli už aj bez.Mušk.oriešok pridá nezameniteľnú chuť,zázvor vyskúšame.Minule robil párky,ktoré sa podobali tým zo socíka,každý tu u nás chválil.Teším sa na ďalší diel seriálu:-)*****
denyany
Jaj, teraz na noc čítam tento recept .... Sliny tečú, ale rozum rázne velí prejsť na iný recept! Prekrásne dielo si stvoril...:-)
yogicek
Milé dámy @luss44 , @kukulienka71 , @violetacamorova , @denyany , @tiginko , ďakujem Vám za uznanie. Ale čo sa to deje? Dievčatá sa tu montujú do mäsových výrobkov, chlapi do koláčov. Normálne začínam mať z toho depku.:):):) A ešte dúfam, že mi Vaši chlapi nevynadajú za to, že sa Vám moje rcp páčia a oni ich budú musieť robiť.
neposed
tento Tvoj serial ma skutocne zaujal, krasny, zrozumitelny, proste super. A este aj navnadi citatela!
kimlo
@yogicek dnes rezeň, ale trocha divná kombinácia, s ryžou...toť výmysel asi vedúcej našej závodnej kuchyne... nejak si s tým poradím...
viera1
@kimlo spýtaj sa jej,či bola na výlete v Nemecku;u nás si túto kombináciu objednávali Nemci a aj rezeň s knedľou (!).Nezadus sa...
pusta
@yogicek , zase jeden perfektný recept z tvojej kuchyne do seriálu :-)
zrozumiteľný popis a postup. skutočne môže aj začiatočník, ale nielen začiatočník :-)
vidím, že papriku a cesnak v surovinách nemáš, pripomína mi to trocha biele klobásy, vynikajúce na rýchly konzum a aj na zmrazenie sviežich klobás.
tieto niekedy nezvykneš aj údiť? chuťovo musia byť vynikajúce podľa zloženia :P
skvelý klobásový základ :-)
*****
pusta
páči sa my ten tvoj mlynček, taký sme kedysi používali doma, na zabíjačkách išlo klobásové mleté mäso do takého veľkého ručného plniča s nástavcom :-)
vdaka za pripomenutie krásnych časov :-)
jujoska
nadherne klobasky toto, pripominaju mi tie, co moj otec robieval. Uplne citim tu ich chut a vonu. Moj muz mi bohuzial take krasne klobase neurobi, on je kuchynsky analfabet :-D
yogicek
@kimlo
@viera1
Sme asi rovnako mladí, plus mínus, teda myslím Mirečka, to nie je výmysel vašej vedúcej. Mohol by si si pamätať túto kombináciu ešte zo sedemdesiatych rokov. Ja si ju pamätám. Podávali to aj v "cigánexprese" Praha - Medzilaborce v jedálnom vozni. Moja polovička keď to videla, tak slušne povedané žasla. A ešte tri dni z toho mala nočné mory.
yogicek
@pusta ,
Milá moja ďakujem za pochvalu, teda samozrejme aj ostatným. Na tvoj komentár musím reagovať. Už som to tu niekoľkokrát napísal, nech si každý dáva hocičo do hocičoho, mne je to jedno. Ale prosím Ťa tento rcp nemeň. Nič neuberaj, nič nepridávaj, maximálne si môžeš zmeniť množstvo uvedených korenín podľa svojej chuti. Tento rcp. je svojim spôsobom jedinečný a asi si pochopila, že zaváňa Francúzkom, už len podľa toho s čím sa podáva. Nie je preto dobré montovať do toho naše slovenské vynikajúce klobásové zvyky. Seriál bude pokračovať a tam šupnem klobásky aj so surovinami na ktoré sme zvyknutí. Neviem čo si myslela tým, že je to skvelý klobásový základ ale toto nie je základ, toto je hotový výrobok. Neúdim ich, sú určené na rýchlu konzumáciu. A takých neúdených klobások ešte pár rcp. prihodím. No nazdar, už kecám ako Palacký.
yogicek
@pusta ,
Neuveríš, ale ten mlynček aj s tým nástavcom je starší a oveľa ako ja. Ale až budem veľký, kúpim si elektrický a to sa mi bude machrovať::):):) Pomeliem aj to čo sa nedá.
pusta
milý @yogicek , tiež musím reagovať, nemontovala som sa do tvojho receptu, to ma mrzí, ak si to takto pochopil. len som sa spýtala v rámci diskusie, ale ani žiadne koreniny navyše som ti predsa neodporúčala, mne sa ten tvoj recept páči taký ako je. nemám k nemu žiadne pripomienky. :-)))))
prosím, prečítaj si môj koment ešte raz pozorne :-) nič také v ňom nie je!
neušlo mi, že je tam závan francúzskej kuchyňa, patrí medzi moje milované a zbožňované kuchyne totiž :-)
no ja som niečo veľmi podobné ochutnala nedávno u môjho priateľa ako je toto tvoje a môžem potvrdiť, že tento tvoj spôsob je vynikajúci, mám totiž výbornú chuťovú predstavivosť :-)
@yogicek , s tým mlynčekom ti to úplne verím - my sme mali taký ešte v 50.tych rokoch minulého storočia a bol ešte aj starší odo mňa :DDD
ten náš bol starej osvedčenej dobrej značky výroby Fiľakovo :-)
zdá sa mi, že aj tento tvoj k nim patrí.
a mali sme aj mllynček podobný tomuto na mletie ovocia navyše s ýdodom na boku na zrniečka, najčastejšie sme na ňom mleli hrozno na výrobu nášho vína -pravda v primeranom množstve pre nás doma, ale aj iné ovocie :-)



pusta
oprava:
...*s vývodom na boku.
dakujem za pochopenie. dúfam, že teraz už je všetko OK!
yogicek
@pusta
Beriem, asi som to zle pochopil. Odvolávam co jsem odvolal. Aj @kukulienka vo svojom komentári spomínala, že používajú aj nepoužívajú papriku, tak som sa zľakol, že ten rcp. chcete trošku poupravovať. Ale aspoň sme to ujasnili pre tých, ktorí by sa chceli do toho pustiť. A tie biele klobásy, neviem či by sme hovorili o tých istých. Ja robievam klobásy pod názvom vínna klobása a niekde sa jej hovorí aj biela alebo vianočná. Tak neviem. Ak Ty myslíš tiež s vínom, tak to bude asi to isté. Šak ju môžem niekedy prihodiť. Aspoň porovnáme.
yogicek
@pusta ,
Ja som pochopil. Aj ja ho mám. Dnes by sme tomu povedali dedko odšťavovač.
pusta
@yogicek , super, všetko je OK :-)
áno, myslela som tie biele vínne klobásky, len ma práve nenapadol ich názov:-) vdaka . /vieš, to už v mojom veku sa stáva :DDD, ale zatiaľ len niekedy/.
budem veľmi rada, ak ich pridáš :-)
okrem toho tam v tej spomínanej ochutnávke u môjho priateľa boli aj také ako tvoje - teda bez papriky a iného korenia, korenené ako máš ty,a časť týchto bola aj zaúdená a aj biele vínne klobásky- všetky boli skvelé chuťovo všetky a zároveň iné. kúpené v nemecku boli. :-)
@yogicek , tvoj drahý dedko je perfektný :-) modernizuje sa s dobou ide :-)
yogicek
@pusta
Aj ja som z tou pamäťou niekedy na štíru. Napr. keď idem za polovičkou do spálne, tak než tam dôjdem zabudnem načo. Chvlabohu do ľadničky sa mi to ešte nestalo.
pusta
@yogicek , nádherne si a rozosmial :DDD
mne v tvojom veku sa nikdy nestalo,aby som zabudla, na čo som prišla za mužom do spálne :D to ani náhodou :-))))) dokonca ani dnes :-)))))
to skôr zabudnem, čo som chcela z tej chladničky :DDD
abdul
@yogicek : Oné, si na tom ešte dobre. Ja už si nepamätám kde je spálňa. Stará síce píska, ale sluch tiež zodpovedá veku.

Malá, možno skúsenosť. Najprv sme viazali klobásky, ale vždy som si nejak zahrčkal ruky. Teraz črevo na konci len tak zahnem, ono sa to prilepí a keď zaschne dobre to drží.
yogicek
@abdul.
To s tebou súhlasím, aj ja to tak robím, ale len keď ich údim. To naozaj zaschne ale tieto sa hneď pečú a mohla by vytiecť šťavička. Súhlasíš?
pusta
@abdul , @abdul , nemôžem sa zastaviť od smiechu :DDDDD
teeeda, ten vek, ten vek...to má najskôr na svedomí :-)))))
a k tým klobásam, tiež len zahnem, ale pravda je, že údim následne.
@yogicek má však pri týchto klobásach pravdu :-) súhlasím s ním.
salinka
Jéj, tu je veselo:-)
@yog íček, ale ty poriadne provokuješ!!! Najprv tie tlačenky a teraz toto. Dám si jablko a pôjdem spať:-) A dúfam, že tvoj seriál bude dlhý ako brazílska telenovela:-)))
eviana
@yogicek , parádne klobásky... u Teba by som chcela žiť, ja ako mäsožravec by som v Tvojej kuchyni mala hotovú rajskú záhradu keby si také fajnotky ako pridávaš robil... joooj :)
eviana
@yogicek , veď aj ja som z mäsa a kostí, vieme svoje :) Svätožiaru som nechala dávno zapadnúť prachom :) Čo tam po nejakých formičkách, keď ide o klobásy :)))
yogicek
@luss44
@eviana
Baby, baby. Však ja ešte nejakú klobásku pridám:):):), ale budete sa mi musieť poskladať na nový mrazák, za chvíľu to nebudem mať kam dávať, alebo plán B, prídete to zjesť.
yogicek
@eviana ,
A keď sa potom opýtam, čo Vám u mňa najviac chutilo, tak poviete, že horčica. Či?
luss44
@eviana - nepochybuj, ja som na tieto klobásy namotaná už odvčera a podľa plánu B by sme prišli na hotové, TN je toť za humnami
evanaaa
Mne sa tie klobásky ani nezdajú bledé, aspoň na obrázku a neváhala by som ochutnať jednu, aj keď ja ich až tak nemusím, ako môj muž. Práve dnes si bol kúpiť v malom obchodíku u súkromníka, samozrejme, pikantné. @yogicek , ty si šikovnmý muž, aspoň čo sa týka mäsových výrobkv, mal by si si otvoriť tiež taký malý obchodík ( ak náhodou ešte nemáš).
A mimochodom, to je aj pre @kimlo , vám sa zdá nenormálna kombinácia rezňov s ryžou, ale u nás to bolo nedeľné jedlo, tiež aj pečené mäso s ryžou, a chutilo nám. Lenže ja nerobím bielu suchú ryžu - voda a soľ, moja je mierne ružová ochutená aj bylinkami aj koreninami.
yogicek
@evanaaa
Ďakujem Ti pekne za ocenenie mojej práce. Tú farbu asi robí telefón, aj tá pracovná doska je v skutočnosti bledšia. No a čo sa týka toho rezňa s ryžou. Ja som nepovedal, že sa mi zdá ta kombinácia nenormálna, ja som dokonca povedal že ju poznám.
frezia68
Tak si tu blúdim medzi ponukou výborných klobások a slintám:-),veď som ešte neobedovala a mám ich v obľube.Od surových,čabajku,s paprikou,štipľavé ,aj bledé a najradšej práve tie,ktorá mám doma a tie by som chcela mať :-))).Ale mám kelovú polievku postrašenú klobásou,musí stačiť.A rezeň s ryžou som prvýkrát jedla v Maďarsku a kombinácia prekvapila.Bola jedlá,len pre nás nezvyčajná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia