Náplň do rolky: Dubáky namočíme aspoň na 30 minút v teplej vode.
Cesnak a šalotku nakrájame nadrobno...
a speníme na malom množstve oleja.
Dubáky nakrájame na menšie kusy a nasekáme bylinky.
Dubáky a bylinky pridáme k šalotke a asi 3 minúty spolu pražíme.
Pridáme orechy,
strúhanku a krátko opražíme. Prilejeme vývar, ochutíme soľou a čiernym korením. Premiešame aby sa plnka spojila a odstavíme. Odložíme bokom.
Pripravíme si suroviny na rolku. Základnú hmotu som pripravila podľa tohto receptu: http://www.theppk.com/2011/11/seitan-roast-stuffed-with-shiitakes-and-leeks/
Uvarenú fazuľu, cesnak, olej, sójovú omáčku a čerstvé bylinky rozmixujeme. Postupne prilievame vývar.
V druhej mise zmiešame lepok, feniklové semienka, mletú papriku, lahôdkové droždie a soľ.
Obe zmesi spojíme - varechou vymiešame "cesto".
Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme alebo roztiahneme na obdĺžnik. Rozotrieme naň štvrtinu plnky a zrolujeme.
Rolky zabalíme do alobalu a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme cca 45 minút. Počas pečenia rolky 2-3 x otočíme.
Gratinované zemiakové vežičky: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Smotanu premiešame so soľou, nasekaným rozmarínom a strúhaným muškátovým orieškom.
Plátky zemiakov rozdelíme do olejom potretých muffinkových formičiek. Medzi každé 2-3 plátky zomelieme trochu čierneho korenia. Takto pripravené zemiaky zalejeme smotanou. Zemiaky pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 30-35 minút. Recept som našla tu : http://www.spicytasty.com/appetizers-starters/muffin-pan-potato-gratins/
Orechová omáčka: Šalotku a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno, orechy zomelieme.
Na troche oleja opražíme šalotku a cesnak do sklovita.
Zalejeme brandy a necháme odpariť alkohol. Pridáme vývar a varíme 10-15 minút, kým sa omáčka nezredukuje na minimum (hustá, lepkavá, na dne hrnca).
Prilejeme smotanu a povaríme 2 minúty.
Pridáme orechy, povaríme ďalšiu minútu a odstavíme. Dochutíme soľou. Na záver omáčku rozmixujeme ponorným mixérom.
Hotové seitanové rolky nakrájame a pokvapkáme dubákovým olejom. Ten som pripravila zmiešaním sušených drvených dubákov a oleja z hroznových jadierok. Takto pripravený olej stál na tmavom mieste 14 dní.