Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Pomalá príprava tohoto mäsa prináša skvelý gurmánsky zážitok. My doma sme si ho dopriali pri príležitosti jarmoka Šimona-Júdy.

8
porcií
10 minút
príprava
210 minút
na 220-130 °C

Suroviny

Postup

  1. Zadovážime si pekný kus bravčového pliecka s kožou. Umyjeme, osušíme ho a poriadne ho ponatierame čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou.
  2. kožu narežeme do štvorčekovej vzorky, režeme veľmi ostrým nožom až do tukom obrastenej časti v hĺbke asi 2cm. Korenie poriadne povtláčame do zárezov. Necháme odpočívať, kým si zahrejeme rúru na 220°C a veľkú panvicu s lyžicou bravčovej masti.
  3. Mäso na panvici rýchlo z oboch strán opečieme, dvojkilový kus mi dal pri otáčaní poriadne zabrať:-)
  4. Hneď ho preložíme aj s výpekom do vhodného pekáča, osolíme z oboch strán a nezakryté vložíme do rozhorúčenej rúry piecť na pol hodiny. Nepodlievame žiadnou tekutinou.
  5. Po pol hodine pečenia znížime teplotu na 130°C a pekáčik prikryjeme vrchnákom. Takto budeme pomaly mäso dusiť asi hodinku a pol.
  6. Medzitým očistíme a nakrájame cesnak, cibuľu a jablko narežeme v strede po celom obvode až po jadrovník.
  7. k takto pripraveným surovinám pridáme bobkové listy, celé nové korenie, klinčeky a naukladáme to na spodok pekáča k mäsu, ktoré sme predtým obrátili. Necháme pod vrchnákom dusiť ďaľšiu hodinku. Za ten čas som postavila variť zemiaky v šupke.
  8. Mäso po troch hodinách už nepotrebuje veľa k úplnému zmäknutiu, cibuľa, cesnak a jablko sa rozpadli v šťave, nechala som ešte 15 minút dusiť. Čas potrebný k zmäknutiu závisí od hmotnosti mäsa, menšie mäso bude hotové skôr. Zemiaky uvarené v šupke som očistila, pokrájala na hrubšie plátky a rýchlo opiekla na panvici s trochou bravčovej masti. Z pekáča som odstránila vrchnák, teplotu zvýšila na 220°C a posledných 10 minút som dopekala mäso takto, aby bola koža pekná červená a chrumkavá. Po vytiahnutí z rúry treba nechať mäsko ešte odpočinúť asi 10 minút, nie je vhodné ho hneď krájať.
  9. Mäso vcelku som uložila na veľkú misu, obložila opečenými zemiakmi, sladkokyslými uhorkami, čalamádou, štipľavou almapaprikou, pečenou červenou paprikou, cibuľou a zelerovou vňaťou. Ešte by boli bodli malé zavárané kukuričky, vyzerajú na takýchto misách skvelo:-) už každému doma tiekli slinky:-))
  10. Potom som mäso nakrájala na porcie, bolo mäkkučké ako masielko
  11. Šťavu mi zatiaľ prepasíroval manžel
  12. A mohla som nakladať na taniere. Všetci stravníci boli veľmi spokojní. Budem rada, ak vás inšpirujem, je to naozaj výborné jedlo, podávať sa môže aj s knedľou a dusenou kapustou.