Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Pomalá príprava tohoto mäsa prináša skvelý gurmánsky zážitok. My doma sme si ho
dopriali pri príležitosti jarmoka Šimona-Júdy.
8 porcií |
10 minút príprava |
210 minút na 220-130 °C |
Postup
- Zadovážime si pekný kus bravčového pliecka s kožou. Umyjeme, osušíme ho a poriadne ho ponatierame čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou.
- kožu narežeme do štvorčekovej vzorky, režeme veľmi ostrým nožom až do tukom obrastenej časti v hĺbke asi 2cm. Korenie poriadne povtláčame do zárezov. Necháme odpočívať, kým si zahrejeme rúru na 220°C a veľkú panvicu s lyžicou bravčovej masti.
- Mäso na panvici rýchlo z oboch strán opečieme, dvojkilový kus mi dal pri otáčaní poriadne zabrať:-)
- Hneď ho preložíme aj s výpekom do vhodného pekáča, osolíme z oboch strán a nezakryté vložíme do rozhorúčenej rúry piecť na pol hodiny. Nepodlievame žiadnou tekutinou.
- Po pol hodine pečenia znížime teplotu na 130°C a pekáčik prikryjeme vrchnákom. Takto budeme pomaly mäso dusiť asi hodinku a pol.
- Medzitým očistíme a nakrájame cesnak, cibuľu a jablko narežeme v strede po celom obvode až po jadrovník.
- k takto pripraveným surovinám pridáme bobkové listy, celé nové korenie, klinčeky a naukladáme to na spodok pekáča k mäsu, ktoré sme predtým obrátili. Necháme pod vrchnákom dusiť ďaľšiu hodinku. Za ten čas som postavila variť zemiaky v šupke.
- Mäso po troch hodinách už nepotrebuje veľa k úplnému zmäknutiu, cibuľa, cesnak a jablko sa rozpadli v šťave, nechala som ešte 15 minút dusiť. Čas potrebný k zmäknutiu závisí od hmotnosti mäsa, menšie mäso bude hotové skôr. Zemiaky uvarené v šupke som očistila, pokrájala na hrubšie plátky a rýchlo opiekla na panvici s trochou bravčovej masti. Z pekáča som odstránila vrchnák, teplotu zvýšila na 220°C a posledných 10 minút som dopekala mäso takto, aby bola koža pekná červená a chrumkavá. Po vytiahnutí z rúry treba nechať mäsko ešte odpočinúť asi 10 minút, nie je vhodné ho hneď krájať.
- Mäso vcelku som uložila na veľkú misu, obložila opečenými zemiakmi, sladkokyslými uhorkami, čalamádou, štipľavou almapaprikou, pečenou červenou paprikou, cibuľou a zelerovou vňaťou. Ešte by boli bodli malé zavárané kukuričky, vyzerajú na takýchto misách skvelo:-) už každému doma tiekli slinky:-))
- Potom som mäso nakrájala na porcie, bolo mäkkučké ako masielko
- Šťavu mi zatiaľ prepasíroval manžel
- A mohla som nakladať na taniere. Všetci stravníci boli veľmi spokojní. Budem rada, ak vás inšpirujem, je to naozaj výborné jedlo, podávať sa môže aj s knedľou a dusenou kapustou.