Sebzelı güveç (dusená zelenina)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 29. apríla 2012

Güveç je súhrný názov pre zeleninové alebo mäsové jedlá, pečené v rúre v kameninových miskách (ktoré sa tiež nazývajú "güveç"). Väčšinou sa robia z Zobraziť celý popisGüveç je súhrný názov pre zeleninové alebo mäsové jedlá, pečené v rúre v kameninových miskách (ktoré sa tiež nazývajú "güveç"). Väčšinou sa robia z baranieho alebo jahňacieho mäsa (Kuzu güveç) , prípadne len zo zeleniny (Sebzelı güveç). Je to naozaj vynikajúce jedlo, namiesto malých misiek možno použiť na pečenie aj rímsky hrniec.

2-4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks stredne veľký
1 ks
3 ks
1 ks veľká
1-2 strúčiky
1 PL štipľavá
3 PL
1 kávová lyžička
 , mleté čierne korenie
1/2 l , pre vegetariánov zeleninový,
trocha




Postup

  1. 1

    Misky opláchneme vodou a jemne vytrieme olejom. Baklažán nakrájame na kocky (2x2 cm) a namočíme na polhodinu do osolenej vody. Potom vodu zlejeme, kocky opláchneme a prebytočnú tekutinu vyžmýkame. Kápiu, cibuľu a zemiaky (netreba šúpať len dobre umyť) nakrájame na kocky. Cesnak nasekáme nadrobno.

    Sebzelı güveç (dusená zelenina) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozpálenom oleji opečieme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak a paprikovú pastu. Potom pridáme baklažán, zemiaky a papriku. Chvíľu miešame, osolíme, okoreníme. Zaprášime hladkou múkou a zalejeme vývarom, tak aby sa jedlo dusilo, nie varilo. Na miernom ohni necháme podusiť asi 5 minút. Potom zeleninu rozdelíme do pripravených misiek. Misky vložíme do studenej rúry, potom zapneme na 170 °C a pečieme asi tak hodinu.

    Sebzelı güveç (dusená zelenina) - obrázok 2
  3. 3

    Hotové jedlo podávame teplé priamo z misiek v ktorých sa pieklo. Vrch môžeme posypať petržlenovou vňaťou. Môžete ho jesť s chlebom, alebo ryžou a šalátom.

    Sebzelı güveç (dusená zelenina) - obrázok 3
  4. 4

    Šalát: 1/2 ľadového šalátu a 1 paradajku (zbavenú jadierok) nakrájame na tenké rezance. Zalejeme dresingom pripraveným z bieleho jogurtu, olivového oleja, soli a mletého čierneho korenia. Kto chce môže si do šalátu pridať obľúbené bylinky. U nás vyhráva petržlenová vňať ;) Dobrú chuť !Afyiet olsun!

    Sebzelı güveç (dusená zelenina) - obrázok 4

Diskusia k receptu

cica2
nádhera!...a velmi sa mi páčia aj tie misky :-)
tatranka
Pekný recept.A veru misky nemajú chybu.Servírovanie v nich je zaujímavé.
jarunka
Take misky nemam, ale mam rimsky hrniec, tak nieco ake tiz vytvorim.
mijaita
@nazarboncuk delam v tajinu, pouze bez mouky. To dlouhe duseni je skvele a ja mam tajine hodne rada :-) Vysledek je stejny, vyborne jidlo, krasny recept