Šamróny-celiatické fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 2. augusta 2010
Šamróny-celiatické (fotorecept)
Foto: elisticka

Tento recept som našla niekde v časopise tak som ho vyskúšala a upravila.je to vynikajúci koláčik.A dlho vydrží v uzatvorenej nádobe.pravda ak zostane čo Zobraziť celý popisTento recept som našla niekde v časopise tak som ho vyskúšala a upravila.je to vynikajúci koláčik.A dlho vydrží v uzatvorenej nádobe.pravda ak zostane čo sa stáva málokedy:-)

16
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
250 g alebo Hera
2 ks
8 PL (acidko,zakysanka)
1/2 ČL
1 ČL
plnka:
3 ks
225 g
1 ks
1 PL
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Odvážime si múku a cukor a pripravíme všetky potrebné ingrediencie.

    Šamróny-celiatické (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridala som aj guarovu gumu (dostať v zdravej výžive)ale nemusí byť robila som už aj bez jej pridania

    Šamróny-celiatické (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do misky si dáme múku a pokrájaný palmarín ,pridame žltka a soľ a ak máme tak aj gumu rukami vypracujeme cesto ktoré dáme do mikroténového vrecka odležať do chladničky na 10-12 hodín.

    Šamróny-celiatické (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odležané cesto preložime na pomúčenú dosku a vygúľame na 4-5mm hrúbku.radiekom nakrájame na širšie pásiky

    Šamróny-celiatické (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    opatrne natočíme na formičky na šamrony a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie ,potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180st. -25 minút

    Šamróny-celiatické (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečené a mierne vychladnuté opatrne zvlečieme z plechových trubičiek

    Šamróny-celiatické (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nad parou vyšľahame tuhý sneh z bielkov a práškového cukru ,pred dokončením pridáme PL octu alebo citronovej šťavya premixujeme.

    Šamróny-celiatické (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pomocou vrecúška naplníme šamrony .postupujeme tak že naplname najskôr z jednej strany a potom z druhej aby sme si nepoškodili upečené rúričky.a aj kôli ozdobe.

    Šamróny-celiatické (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    hotové posypeme práškovým a vaniklovým cukrom.dobrú chuť!!

    Šamróny-celiatické (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

coldbery
no Eliška sú nádherne a určite aj tak chutia...najbližšie ich napečiem...aj tu guarovu gumu poznám..(mám ju) , lebo mi to dcéra raz dala a teraz ju použijem....:-))
michsamant
@elisticka , je super,ze vkladas celiaticke recepty. uz tu raz niekto (tusim @marlen ) spominal take recepty, ze by sa mu hodili, tak urcite tymto vela pomahas, super a krasne trubicky
elisticka
Ďakujem som rada že sa vám pačia šamroniky a že urobím radosť celiatikom:-)))
celka
@elisticka -jsi taková pracovitá, mě by se nechtělo dělat takové pracné
zákusky, snad jenom na nějaké oslavy. Kdyby ve Tvém okolí bylo více
celiatiků, tak by tě uživila nějaká malá cukrárnička, kde bys nabízela samé dobroty. Chodit si na kafíčko a zákusek do takové cukrárny
to je určitě
sen nejednoho celiatika. Objednané zákusky domů to už není ono.
ketty3811
Vyzerajú perfektne.Ja také niečo neviem robiť.Keď už pečiem,tak len niečo zmiešať,vyliať na plech a hotovo. :-)
honestka
@elisticka : zatial nepotrebujeme tento typ receptov, zato vsak som vdacna za tych, ktorym si umoznila spestrit si svoj jedalnicek aj o takto dobroty. Poslala som linku dvom priatelkam, ktore podla teba uz veci robili (ale vzdy mi to zabudli povedat, aby som mohla dat komentar kedze nie lsu na vareche prihlasene). Takze aj za nich Dakujemeee!
tatranka
Eliška,tie šamronky sú krásne.Ako maľované.Hneď by som si dala.Mám rada sladké veci,na moju škodu.
elisticka
@honestka som rada ze sa im pacia moje recepty aj ja dakujem za doveru:-)))) budem sa snazit robit dalśie dobroty.......
evanaaa
Śamrolky sú ako z cukrárne, ale ešte krajšie, určite a j lepšie. Kdesi by som mala mať trubičky na ich výrobu, už kedysi dávno som si ich kúpila kvôli šamrolkäm a nakoniec som ich nikdy nerobila ,tteraz by sa asi nepodarili, neviem, či sa dá aj sladidlo v snehu vymiešať nad parou.
evanaaa
Je tu už niekoľko receptov celiatických, škoda, že aj diabetické sa nepridávajú.
elisticka
@evanaaa ja robim tento sneh aj s marmeladou ak mas diabeticku tak ich budes mat farebne alebo skus aj tie sladidla keby som mala doma tak by som to vyskusala :-)))
huck
stači jedno slovo - nadhera!
hannah22
si šikovné žieňa, páči sa mi ako sa nevzdávaš a pracuješ na tom aby celiakia nebola tvoje prekliatie ale tvoja skúška,ktorú priniesol život a ty ju vyhrávaš a zvládaš na jedničku, držím palčeky ... :))
dobizu
@elisticka , hlboko sa skláňam pre tvojím cukrárskym umením, sú nádherné. Ja som ich robila raz, z lístkového cesta, tie kovové rúrky na ne som zdedila ešte po mojej starkej, asi ich oprášim a skúsim tieto celiatické. Ukladám do KK a ďakujem krásne za receptík. Si neskutočná šikuľka!!! :-)
dobizu
@elisticka , ešte otázočka, z tohto cesta by sa mohla urobiť aj štrúdľa alebo plnené hrebene... - nie je to cesto ako lístkové? Ďakujem za odpoveď.
elisticka
@dobizu je to niečo podobne taka nahrada listkoveho ale štrudlu som neskúšala ale vyskúšam nabuduce možno to pojde:-)))ale plnene hrebene asi ano to by šlo na štvorčeky sa to da.
elisticka
Dievčence dojali ste ma vašimi chválami a komentarikmi :-))dakujem vam všetkym za krasne povzbudivé slová a budem sa snažiť ešte viac!!!!
emsen
chcem iba povedať ,že patrí ti veľké ďakujem..ukladám a určite vyskúšam.
sandratamer
Normálne mi slza vybehla.. :-)

Inak tie dia koláče by bolo veru fajn kedy začali tiež pribúdať...
hamana
NO tie šamrolky sú vyborné iste aj chutné. Eliška si šikovná.
majkas
elisticka, tak toto ma doslova donutilo sa sem zaregistrovat aby som sa podakovala:) samroly su moj oblubeny zakusok, ktory si uz teraz vdaka tebe mozem dat aj ako celiatik:) este tak rychlo zohnat tie rurky na pecenie:)
elisticka
@majkas uz som ta privitala pri zemlickach medzi vareskarmi:-)))tie rurky som videla v domacich potrebach.a na nete si nepozerala ci sa nedaju zohnat?
vieraa
velmi pekne dakujem aj ja za recept, pretože hladám celiatické recepty
coldbery
Eliška ty si na Vareche...celiatický poklad...celiatici si môžu konečne pochutnávať aj na koláčiky,ktoré si museli vedieť odoprieť.... som ti za ne vďačná :-DDD
tinca
@elisticka tak šamrónky sú po medových rezoch môj zákusok č.2. Si veľká šikulka, lebo málokto si vie popri chorobe vypestovať takú lásku k pečeniu. V tej cukrárni si ťa viem predstaviť a veru celiatické sú možno len výnimka. držím palce!
elisticka
@tinca dakujem ale ja nemam celiakiu ale moja dcera asi rok tak som sa do toho pustila ja a ked uz som vedela vypekať naše klasike kolaciky tak som sa rozhodla ze prispejem svojimi overenymi receptami do varechy a pomozem tak aj ostatnym:-)))ale tie tvoje su naozaj vynikajuce a vidim sa v tej komore plnej plechov s takymito kolacikmi ako si pridala ty....a ta vôňa!!!!!!
tinca
@eli ška prepáč, že so si ťa pomýlila s dcérkou, omlúvam sa
moli
Ja nie som celiatička, no tiež sa hlboko klaniam pred tebou Eli, že takto do konca s krásnymi foto postupmi prispievaš na spestrenie jedálnička "nešťastníkov" celiatikov.Všetky recepty sú veľmi krásne a isto aj dobre chutia, si veľmi šikovná!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia