Šalátová polievka

Autor receptu: mariamka

Ja viem, poviete si "takých je tu kopa" :), ja vravím "aspoň je z čoho vyberať" :), mimochodom, manžel si rozkázal, takže tie prívlastky "handrová", "vechťová" ... u nás neplatia :) Je to ozaj jednoduchá, rýchla a chutná polievka.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na oleji urobíme svetlú zásmažku. Zalejeme studenou vodou ( cca 2-3 dl), miešame, prevaríme. Prilejeme mlieko podľa potreby a počtu stravníkov, ja som dala cca 1,2 litra (pre troch + jedna dupľa:)), niečo som nechala na zátrepku. Osolíme, ovegetujeme, okoreníme a povaríme.
  2. Je čas na zátrepku. Rozmiešame v odloženom mlieku 2 PL hladkej múky a cez sitko vlejeme do polievky, stále šľaháme metllčkou a privedieme do varu. Necháme povariť.
  3. Medzitým poctivo umyjeme šalát od hliny a všakovakej hávede :) Potrháme na listy a nakrájame na rezance. Očistíme 4 strúčiky cesnaku. Základ nám už krásne prevrel a skrémovatel. Je čas na finále.
  4. Do nášho mliečneho základu pretlačíme pripravený cesnak, vhodíme nakrájaný šalát, 1 PL kôpru, premiešame, zakryjeme a ODSTAVÍME! chvíľku si to vôbec nevšímame. Presne toľko šalát potrebuje, aby zmäkol, ale pritom ostal chrumkavý.
  5. Táto polievka nepotrebuje absolútne nič viac. Predsudky bokom, prajem všetkým dobrú chuť :)