Ryžový pilaf

Ryžový pilaf

Autor receptu: ryzasos

Je to ryžový pokrm, ktorého história siaha až do Perzie. Na rozdiel od klasickej, ochutenej ryže sa pilaf varí vo vývare a môže sa podávať ako samostatné jedlo, alebo ako netradičnejšia príloha.* U nás sme zvykli jesť ako prílohu len dusenú ryžu. Ale máte chuť vyskúšať niečo nové, poďte do toho.

4
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hrozienka zalejte horúcou vodou a nechajte aspoň 10 minút napučať. Potom ich sceďte.
  2. Ryžu premyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Vo väčšej panvici/hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a na miernom plameni restujte, kým cibuľa nezhnedne.
  3. Potom pridajte cesnak, nechajte ho prevoňať, a pridajte škoricu, klinčeky, kurkumu a rímsku rascu. Dobre premiešajte a pridajte aj ryžu. Restujte za občasného miešania približne 2-3 minúty. Pridajte aj soľ a korenie.
  4. Nakoniec podlejte teplým vývarom, nechajte zovrieť, prikryte pokrievkou a duste 10 minút. Potom panvicu odstavte a nechajte ešte ďalších 10 minút odpočinúť.
  5. Mandle nasekajte nahrubo a opečte na suchej panvici.
  6. Odpočinutú ryžu potom premiešajte, pridajte do nej nasekanú petržlenovú vňať, hrozienka aj mandle. Dobre premiešajte a môžete podávať.