Foto: rennatte
Nákyp robím ako hlavné jedlo, aj napriek tomu , že niekto ho uznáva ako dezert.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do rozpusteného kúska masla pridáme umytú ryžu, premiešame, zalejeme vodou len po okraj ryže, pridáme štipku soli a dusíme kým sa vyparí voda, dolejeme mliekom, pridáme kryštálový cukor a dusíme do mäkka
-
2
práškový cukor, zmäknuté maslo a žĺtka vymiešame
-
3
pridáme do udusenej ryže, premiešame
-
4
polovicu ochutenej ryže dáme do vymasteného pekáča, poukladáme kompótové ovocie, ja som zvolila domáce hrušky, posypeme škoricovým cukrom a prikryjeme druhou polovicou ryže, prikryjeme alobalom a dáme zapiecť na 20 minút
-
5
z bielkov vyšľaháme "tuhú čapicu" a prikryjeme ňou nákyp ozdobíme grankom
-
6
dopečieme do zlatista, nakrájame na kocky, podávame s kompótom a poliaty šťavou
tak dufam ze bude chutit dedkovi aj vnucikovi :-)