Ryžová miska s mäsom, cuketou a hubami
Autor receptu: martinis
Ryža je veľmi dobrým základom pre akékoľvek jedlo, je pripravená pomerne rýchlo a bez
námahy a môžme ju kombinovať s takmer čímkoľvek. V tomto recepte namiešaná s
bravčovým mäsom, cuketou a šampiňónmi :)
1 porcia |
50 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup- Na prípravu takéhoto jedla sa podľa môjho názoru najlepšie hodí guľatozrnná hnedá ryža, ktorá sa lepí ako biela, ale je trochu tvrdšia a mne chutí viac. Ja ju nepremývam, zbytočne sa z nej vyplavuje škrob, rovno ju môžme dať do misky, kde pridáme aj na malé kúsky nakrájanú menšiu cuketu.
- Na panvici zohrejeme lyžicu oleja, ryžu s cuketou opečieme, osolíme, okoreníme a zalejeme zeleninovým vývarom v dvojnásobnom množstve oproti ryži. Zľahka zamiešame a pod pokrývkou varíme podľa pokynov na obale, moja obľúbená BIO ryža z Tesca sa varí 35 minút.
- Huby - čerstvé, či z konzervy opláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Malú cibuľu ošúpeme a nesekáme na malé kocky, rovnako ako plátok bravčového mäsa (pri ňom samozrejme ponecháme väčšie kúsky :)). DO mäsa vmiešame lyžicu dobrej sójovej omáčky, trochu čierneho korenia a štipku soli. Na sójovej omáčke je fantastické to, že postačí len malé množstvo na výrazné a veľmi chutné ochutenie akéhokoľvek jedla, preto je dôležité siahnuť po kvalite.
- Mäso, cibuľu a huby zmiešame a opečieme na lyžici oleja. Počas dusenia ryže postupne podlievame vývarom, až sa ryža dokončí, mäso bude výborne mäkké. Až je ryža uvarená, pod pokrývkou necháme 5 minút dôjsť, potom zľahka premiešame vidličkou a vmiešame zmes z druhej panvice. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou a servírujeme horúce :))
- Môj tip : Tento základný recept je chuťovo neutrálny, podľa vlastnej chuti ho môžete obohatiť akýmkoľvek prídavkom, napríklad v podobe čili papričky, obľúbenej omáčky, čatní, byliniek, výraznejšieho korenia ... fantázii sa medze určite nekladú :)
- Takáto ryžová miska je vďačným jedlom pre rôznych jedákov : potešíte milovníkov mäsa, zeleniny, deti aj staršie generácie, pretože neobsahuje veľa surovín, pritom je veľmi chutná a všetky ingrediencie sa dopĺňajú. Aj napriek porušeniu pravidla o postupnom prilievaní vývaru sa mi podarilo ryžu uvariť "krémovú", cuketa ju zafarbila trošku do zelena a tak na mňa pôsobí trošku chalupárskym dojmom - predsalen : cuketa, huby, mäso ... :) Chutné jedlo na zahriatie v zime aj zasýtenie v lete, či na jeseň ;)
|