Ryža z tlakového hrnca za 5 minút fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 14. decembra 2011

V jednej diskusii z októbra o tlakovom hrnci, uviedla @zvoncek recept na ryžu z tlakového hrnca. Jej recept som si upravila, nakoľko sa mi Zobraziť celý popisV jednej diskusii z októbra o tlakovom hrnci, uviedla @zvoncek recept na ryžu z tlakového hrnca. Jej recept som si upravila, nakoľko sa mi zdalo, že dáva veľa vody a ryža sa vydarila. Následne v danej diskusii ma @45678 prosila o uvedenie, ako ryžu v tlakovom hrnci varím a tak pridávam vyskúšaný recept.

3-4
porcie
5 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 šálky
3,5 šálky




Postup

  1. 1

    Ryžu si dáme do tlakového hrnca a premyjeme studenou vodou.

    Ryža z tlakového hrnca za 5 minút (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K premytej ryži pridáme soľ podľa chuti a dolejeme potrebné množstvo vody. Pozn. Vždy pridáme o pol šálky viac vody, ako je ryže. Tzn. 1 šálka ryže = 1,5 šálky vody, 2 šálky ryže = 2,5 šálky vody.

    Ryža z tlakového hrnca za 5 minút (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tlakový hrniec zavrieme a horák dáme na plný výkon. Keď tlakový hrniec začne "syčať", horák dáme na menší výkon tak, aby nám hrniec stále "syčal", a aby zároveň nevybuchol :-D a necháme takto variť 5 minút. Po 5-tich minútach vypneme horák a necháme hrniec odpočívať, kým sa z neho neuvoľní všetok tlak sám. Neotvárame ventil na uvoľnenie tlaku !!!

  4. 4

    Po ukončení celého procesu varenia, máme ryžu krásne mäkkú, uvarenú a pekne sa nám odlepuje od stien hrnca.

    Ryža z tlakového hrnca za 5 minút (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ chceme, môžeme pred varením ryže najprv opiecť v hrnci cibuľku, cesnak, prípadne cestoviny, alebo môžeme pridať kurkumu, atď.... atď......Fantázii sa medze nekladú...Bru chuť

Diskusia k receptu

michsamant
Tlakovy hrniec je super vec v kuchyni. Aj ja robiem v talkovom ryzu ak jej potrebujem uvarit viac naraz a nemam cas davat pozor, aby neprihorela. Super navod Janka.
maskrtka
tak tomuto receptu som sa veľmi potešila ....super !!! Dúfam, že sa podarí aj mne :))
janata
asi by malo byť 2 šálky ryže = 3 šálky vody
haruki
ľudia, kedy sa už naučíte čítať text " s porozumením ", ako sa to vyžaduje už od detí na ZŠ?! cit. -vždy pridáme o pol šálky vody viac ako je ryže:)))
jatea
výborný recept, vždy mám problém uvariť ryžu. Začala som robiť aj tak ako cestoviny - do vriacej vody vsypem ryžu a keď je uvarená, tak scedím :-))
janaalizibolenova
@miska , ja robim v tlakovom ryzu velmi rada, lebo je to rychlovka, a s malou nemam cas davat pozor, kym sa mi urobi v normalnom hrnci, takto je to za 5 minut a medzitym si porobim rychlo, co treba a tych 5 minut aj mala vydrzi pri mne v kuchyni :-D @maskrtka , nech sa vydari... @janata , nie, 2šálky ryže = 2,5šálky vody, vždy o pol šálky viac , ako je ryže...cize 1=1,5, 2=2,5, 3=3,5 atd, atd @haruki , presne tak, pochopila si.... @jatea , skus aj takto, uvidis....
nadia56
vyborny navod, aj ja takto varievam ryzu a este aj ryzu natural, tu varim 10 minut, :-)
michsamant
@jatea ty tyiez spravne varis ryzu...mala by sa dat do vriacej vody, postupne, nie naraz vsetka vsypat, osolit, dat do varu a uvarit do makka. ked je hotova, scedit a preplachnut vodou. vtedy by sa ryza nemala zlepit do jednej hrce a okrem toho sa odstrani z nej skrob, cize je dobra pre cukrovkarov.
hanka111
Este som takto ryzu nerobila, ale urcite vyskusam, velmi dobry napad ako usetrit cas.
dalamanka
najlepsie je kupit si ryzovy hrniec, hodit to do neho a mam svaty pokoj aj s varenim ryze :)))
sovka62
Jedna z mojich priateliek varí ryžu len v tlakovom hrnci a máva ju veľmi chutnú. Ja som ešte neskúšala, som zvyknutá dusiť v rúre, tam to mám tiež bez starostí. Ale čo nie je môže byť, keď ma čas pritlačí.
evia
môžem potvrdiť, ryžu robím na cibuľke v tlakovom hrnci už vyše roka a je super.
diabambulka
super, už mi chýba, len ten tlakový hrniec :-(
asi napíšem ešte Ježiškovi
janaalizibolenova
@45678 , nie je za co, @miska , ja by som asi tu ryzu potom este nepremyvala, je mozne, ze sa nebude lepit, ale neviem si to dost dobre predstavit, premyt ryzu vodou..myslim uvarenu ryzu...mozno raz skusim, ak uvarim male mnozstvo...mimo ine, ja ju nikdy necedim, lebo mi ryza vsetku vodu popije a nikdy mi neostane voda navyse...preto to zachovanie pomeru vody a ryze, tak mi nikdy voda neostane...@hanka111 , nielen cas, ale aj energiu (ci uz plyn, alebo elektriku) @dalamanka , manzel mi chcel kupit "ryzovaric", ale som odmietla, dalsi kram do chalupy, uz teraz mam plnu kuchynu a ked to zvladam aj v obycajnom hrnci... :-DDD @sovka , skus, ked (ne)budes mat cas :-D @evia , dakujem, @diabambulka , tlakovy hrniec je super vec, ja mam jeden 5l a jeden 7l, v mensom robim vzdy prilohu a vo vacsom maso, obed mam tak raz dva hotovy....usetreneho kopec casu a energie :-D akurat sa chystam kupit aj mame tlakove hrnce pod stromcek, ona ma este tie stare hlinikove velke :-DD
tinca
@janaalizibolenova Jani písala som na skype správu, prosím pozri sa a odpíš mi,niečo od teba potrebujem jednu info,díky:)
dalamanka
janaalizibolenova - kupila som si domov, tolko hundrania mojej mamy som musela zase pocuvat. a dnes? dnes neda na ten hrniec dopustit, ze za 15 minut ma ryzu hotovu bez problemov.
nika60
Ja na tlakový hrniec nedám dopustiť mala som aj hrniec na ryžu do mikrovlnky tam sa ryža robila výborne, ale spadol mi ulomilo sa úško tak je nanič robím teraz v normálnom tlakovom hrnci a výborne
zvoncek
Ďakujem Janka, že si tento recept pridala , pekne si ho popísala aj s obrázkami, ja by som to nevedela, preto je zo mňa tzv. "pasívna varecháčka", ktorá sa zmôže len na komentáre.
S tým množstvom vody -(ja ryžu pred varením oplachujem teplou vodou)- to asi závisí od druhu ryže, priznávam, že pôvodne som robila v pomere 1:1, ale pre môjho muža bola ryža "tvrdá", tak som vody pridávala viac. (Podobne je to aj pri varení zemiakov alebo cestovín).
áno Nadja, ...Pri natural ryži je potrebné čas varenia zvojnásobiť t.j. 10 min.
Minule som znovu v TV počula o nepokojoch v Káhire, spomenula som si na Teba a Tvoju rodinu, ako trávite Vianoce.
Prajem Ti v nasledujúcom roku zdravie a pokojné slnečné dni v kruhu rodiny.
janaalizibolenova
@zvoncek , nie je za co...my zijeme v 6th october city, co je de facto nove mesto (juho)zapadne od kahiry a tam je pokoj, hlucne su len predvolebne kampane, ale inak klud....centru kahiry sa radsej vyhybame
senegalec1942
Čauko Egypťanka,
so záujmom som si prečítal Tvôj recept na varenie ryže. Ryžu varím v "ryžovariči" , som vcelku spokojný.
Ale sa mi stáva, že keď ju zabudnem premiešať sa pripáli. Pritom presne dodržiavam návod.
Ak by niekto z diskutujúcich vedel ako nato, bol by som rád.
Inak variť neviem, doma vypomáham žene a dcére.
Vykonávam len nekvalifikované a pomocné práce: "ukladanie riadu do umývačky, prádla do práčky, púšťanie automatického vysávača a vyprázdňovanie . A hlavne údržbu a opravy v domácnosti.

Pripraviť viem dobre iba : čaj a Smetisko. Horšie: ryžu.
Smetisko: opečené kúsky prerastenej slaniny (ako na bryndzoše) zmiešam s kyslou kapustou priamo na panvici + chlieb. Za 3-4 minuty. Hotovo

Zdraví
senegalec1942@yahoo.de
janaalizibolenova
Ahoj ;-D, tu netreba nic miesat, ryza sa po uvareni krasne odlepi od dna, pokial varis spravne dlho... ak by si ju varil dlhsie, pripali sa a polovica mnozstva ryze pojde po odmoceni von do kosa... :-D je vyborna aj na druhy a treti den, ked sa zohreje v mikrovlnke, ako keby bola uvarena cerstva... to si na tom lepsie , ako moj manzel, ten ani tolko nezvlada, aj v pripade, ze je donuteny okolnostami :-D a preto vzdy po navsteve slovenska ma doma caka hora riadov a este vacsia hora spinaveho pradla, ...moj manzel namiesto toho, aby to dal do pracky a povesal, si kupi veci nove, takze ma teraz more veci ;-DDD a dokonca nezvlada ani tu udrzbu a opravu domacnosti, tu je na to lacna pracovna sila, ktora mne vsak pije krv :-D za to vie moj muz uvarit dobre len caj, aj to sebe a kava od neho je nanic, moc slabaaaaaa ;-D ale apson mi postavi z casu na cas vodu na kavu, ked ho o to poprosim :-DDDD...pozdravujem aj ja a prajem pekny zvysok vikendu....
senegalec1942
Čauko Egypťanka,

s chlapmi to je ťažké. Viem to podľa seba.

Univerzálna rada a inštrukcia pre všetky ženy:

Ak môžem poradiť (na mne to praktizuje moja žena celý život) veľmi pomôže:
1) sústavný tlak a
2) láska k decku.

1)Denne mi pripomína, čo treba urobiť, napíše mi lístok, pripomína a následne vyhodnocuje čo som urobil dobre, čo horšie a čo úplne zle.

2)Upozorňuje ma na veci, ktoré by našej dcére neprospeli (zase si jej kúpil nový notebook, šaty, čižmy...atd)...to nie je výchovné, nesprávne, atd...atd...

Takže ak Tvôj Egypťan varí slabú kávu, je to tvoja chyba. Musíš mu po lopate vysvetliť kde robí chybu (chlapi to potrebujú jasne vysvetliť), presne ukázať, viesť ho za ručičku a povedať: "vidíš ty trulko to sa má robiť takto".

Čo sa týka špinavých riadov, tak to som odkladal aj ja. Aj veci som si kupoval nové a čisté tiež. Ale po čase sme už nemali haraburdy kam odkladať a uvedomil som si, že toto nieje dobrá metóda.

Záver:
Tajne a v duchu som už 100x chcel utiecť od ženy. Ale nemohol som opustiť svoje decko a tiež som zistil, že iná žena by nebola o nič lepšia. Darmo, na Slovensku je matriarchát, asi ako v celej Europe......

Poznámka na záver: Nie som ani dement, ani trulko, ani pod papučou.
Iba som pochopil ako to na svete chodí.
A nechce sa mi doma bojovať o nadvládu.
Chlap má bojovať v exteriéri o peniaze a nie doma o kuchyňu !!!!!
1x katkos



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia