Rýchle krehké makovo-jablkové roládky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 21. septembra 2014

Za inšpiráciu ďakujem @Jozke2, spomínala mi takéto cesto.Pôvodne to mali byť rožky, ale keďže si rada zjednodušujem prácu, vznikli takéto mini roládky, práve vhodné Zobraziť celý popisZa inšpiráciu ďakujem @Jozke2, spomínala mi takéto cesto.Pôvodne to mali byť rožky, ale keďže si rada zjednodušujem prácu, vznikli takéto mini roládky, práve vhodné do ruky:-)

30
porcií
35 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

370 g
150 g
1 ks
5 PL
1 ČL
200 g
2 PL
300 g
1 ks (na potretie)
2 PL




Postup

  1. 1

    Múku zmiešame so sódou bikarbónou, pridáme celé vajíčko, posekané maslo, smotanu a štipku soli. Vypracujeme na cesto.

    Rýchle krehké makovo-jablkové roládky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Makovú plnku som mala vybratú z mrazničky, bol to zvyšok z nejakého pečenia, chcela som ju minúť, tak som k nej ešte pridala mletý mak, trocha cukru a jemne strúhané jablká zbavené šťavy, celkovo som mala 500g plnky.

  3. 3

    Cesto som rozdelila na dve rovnaké časti, najprv som vyvaľkala na tenko jednu, posypala polovicou plnky, okraje som zahla dovnútra a natesno rolovala do závinu. V polovici cesta som pomocou krájača na pizzu cesto prekrojila, zdalo sa mi dosť vysoké na roládky.

    Rýchle krehké makovo-jablkové roládky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zrolovaný závinček som pokrájala na približne 5 cm roládky a krájaním stlačené okraje som vyrovnala prstami, aby boli roládky foremné:-) Práca mi šla od ruky, rýchlejšie, ako keby som vaľkala cestá do kruhu, krájala trojuholníčky, plnila ich a stáčala. Takže toto je taká fúzia závinu a rohlíčkov:-)

    Rýchle krehké makovo-jablkové roládky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto som postupne vyrobila 30ks roládok, poukladala ich na plech a zapla rúru na 200°C. Povrch roládok som potrela žĺtkom rozmiešaným s mliekom. všetky sa zmestili na veľký plech.

    Rýchle krehké makovo-jablkové roládky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekli sa 20 minút na 200°C pekne do oranžova. Už som ich necukrovala.

    Rýchle krehké makovo-jablkové roládky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cesto je vynikajúce, krehké, chutné. Makovej plnke pridajú šťavnatosť jablká, takže rožky vôbec nie sú suché, ale myslím, že aj bez jabĺk by boli dobré. Nabudúce takto skúsim plniť tvarohom a kakaom, uvidím, či plnka nevytečie, táto bola v pohode. Ešte pridávam fotku roládky v reze

    Rýchle krehké makovo-jablkové roládky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pre @radost/radosť kúsok z mojej záhradky, aj keď mak nepestujem:-P

    Rýchle krehké makovo-jablkové roládky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

luss44
jedným slovom krása :) dobrý nápad s roládkami Ťa napadol. Včera som kúpila na trhu domáci mak, takže jeho cieľ je jasný, najbližšie budú roládky podľa Teba. Vdaka za rcp.
radost
@kukulienka
recept jednoduchý aj pre babky..
k tomu bonus-krásny záber zdravej záhradky..
čo viac si priať..??
=ešta dlho na VARECHU chodiť obzerať..=
urobila si mi radosť
nech aj ty jej máš denne dosť..
:-)
denyany
Vyborné zjednodušenie! Určite vyskúšam, deti už týždeň hovoria, že by si dali niečo dobré makové, ale nemala som kedy sa venovať pečeniu. Zdá sa, ze tento týždeň by sa to malo skľudniť a bude aj čas na tvoje roládky.
gitka61
Rychle jednoduche vhodne na vyskusanie a makovo jablkove skvely napad krasne fotky.5*****:-)
babidka
Aj u nas ide vsetko makove na odbyt - tieto roladky vyzeraju tak lakavo , ze idem hned vybrat mak aby sa presusil a zajtra urobim vsetkym radost :-)
kukulienka71
@luss44 , si milá:-) @brambora , OK, len dúfam, že nie v spojení s jeho povolaním:-D, @radost , aj ty si mi pridala potešenie:-), @margaretka28 , putujú do ďalekej zeme...@jozka2 , okrasná je väčšia, úžitková len ako dlaň, aby som stíhala;-) @denyany , dúfam, že sa vydaria, @izabella929 , je to vďačná kombinácia, veru @dzejsik , s kakaom výborné raňajky, my sme mali s lipovým čajom a medom, @gitka61 , @babkamt , som rada, že sa vám páčia @babidka , nech vám chutia! Ďakujem pekne za všetky milé komentáre:-)
stacy77777
mak a jabĺčka sú moja najobľúbenejšia kombinácia, cesto tiež zaujímavé,ukladám....a utešený hrnček v úvodnom fote
rain333
Krása, toto muž bude určite chváliť, má rád makové a ja si urobím pre seba len s jablkami, mak veľmi nemusím ....a už nečítam tvoje recepty lebo čo je od kuku tak je skvelé a musím to skúsiť :D a potom moja diéta tak aj vyzerá :D ukladám a samozrejme vypekám (a potajomky sa napchávam) :D vďaka ;)
martamm
Peknučké roládky, robíš mi chúťky, tiež mám doma čerstvý mak, takže napečiem :)
ivav
Krásne roládky, výborná kombinácia. Mak mám, jablká mám, v sobotu ich upečiem, už sa tešíme...
jamarlen
krásna práca!
len nechápem - čo je na nich rýchle - okrem zjedenia… ja by som sa trápil a cestom lepil aj celý deň….
kukulienka71
@tetrisss , vďaka:-), @jamarlen , ďakujem za pochvalu:-) rýchle preto, lebo nie sú kysnuté= netreba čakať na vykysnutie; cesto zmiesiš raz-dva a ani ho netreba nechať odpočinúť, či dať do chladničky, hneď sa s ním môže pracovať; vyvaľkáš, naplníš, zroluješ, poprekrajuješ, potrieš a upečieš. Nechcem veriť, že by ti to trvalo dlho. Cesto je mäkké, poddajné, dobre sa s ním pracuje. Ešte som ťa nepresvedčila?:-)
havino
utešené a chutné ich máš, ved totok bod tri, piekla som tu podla renatte, takéto kvazy valčeky, ale z kysnutého cesta, nenapadlo ma, plát prerezať na polovicu a len tolko zrolovať, ja zrolovala celý a mne narástli také, ako závin sám o sebe, človek niekedy nemyslí a ešte ked kysnuté boli :-)
cesminaz
@kukulienka mila tvoje roladky su naozaj krasne :-) take lakave...ale to hadam vsetko od teba ;-P a potom mi neostava nic ine, len to upiect :-))) Ja dam do polovici orechovu plnku, lebo moj mensi nechce makove :-) Vdaka za receptik KK
rain333
vyskúšala som a sú výborné, cesto je poddajné, pracuje sa s ním dobre....a skutočne sú hotové za chvíľočku :) urobila som aj jeden klasický závin - u mňa bude mať tento rcpt svoje stále miesto :)
zolik
Vyborny napad aj na bufetovy stol. Jednoducho kusok do ruky. Ukladam, zide sa. *****
brambora
dnes som ich robila @kuku , cesto bolo fajn, jemne, makke po upeceni, ale... citila som tam tu sodu bikarbonu, co mne velmi vadilo :( stalo by sa nieco keby som ju vynechala nabuduce?
kukulienka71
@brambora , sóda bik. má kypriaci účinok, cesto bude mať menej nadýchanú štruktúru, skús, vynechaj a napíš, ako chutia. Ďakujem za odozvu:-)
anic
Dnes jsem vyzkoušela..opravdu je to geniálně vymyšlené,upečené byly za chvilku,pracuje se krásně podle tak dokonalého popisu,děkuji...
janea
Najprv som chcela robit tie makovniky od Garanco ale tieto ma tiez nalakali. Vcera som ich robila, super chutne, vdaka Kukulienka! Ja som si dala co cesta trosku cukru a pred posypanim som ich rozvalkane potrela maslom. Mne vyslo tych malych len 17 ks:( druhykrat ich budem tuhsie stacat a krajat na mensie.
Tu su: :)
[img]

[/img]

uz z plecha sa jedli, nestacila som ich fotit:
[img]

[/img]
1x radost
kukulienka71
Super správa takto v prvý deň nového roka, @janea , ďakujem ti. Aj za trpezlivosť papkáčov pri fotení:-))) vydarili sa ti veľmi pekne. Z uvedeného množstva som ja robila 4 tenšie roládky, preto sa mi podarilo to množstvo, ktoré uvádzam. Ako vidím, ty ich máš tučnejšie. predpokladám, že si celé cesto zvinula a tak krájala.
Prajem ti úspechy pri pečení aj varení, PF 2015!
janea
Dakujem @kukulienka71 (pekny nick:)) aj ja tebe zelam vsetko super dobre v novom roku! No ja som si cesto rozdelila na dve casti ale teraz uz viem, co vylepsit, rozdelim ho tiez na styri. Ja som totiz casovo nestihala, tak som si to zjednodusila ale take malicke kolaciky su iste chutnejsie a su aj krajsie. Pojedli sa vsak len taky pleskot!:D Je to velmi dobry recept, uz som ho dala trom kamoskam.:)
mataaa
Výborný recept, veľmi nám chutili. Robila som iba z polovičnej dávky a plnila Nutelou, vydarili sa na jednotku :-)
kucharka
Su vyborne a dlho vydrzia. Robim ich vzdy ked sa mi nechce robit z kysnuteho cesta.
danila
úžasné koláčiky, neodolala som a musela som ich vyskúšať.Trocha som si ich prispôsobila na zdravšie :-), múku som dala polovicu špaldovú, miesto smotany biely jogurt a použila som kokosový cukor, pridala som aj škoricu do plnky, no fantázia!Spravila som makové a aj orechové s jablkami, oboje sú vynikajúce
kukulienka71
Ďakujem pekne za potešujúcu správu, @danila :-) verím, že v tvojej zdravšej verzii sú tiež výborné. Už som ich dávno nepiekla, včera boli u nás kysnuté osie hniezda a mrveničkový koláč.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia