Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem fotorecept

klukodvody - fotkaklukodvody, 8. júna 2016

Trochu se nad sebou zamýšlím, jestli vůbec tenhle chronicky známý recept přidávat. No ale pak jsem si řekl, že si v tom někdo může Zobraziť celý popisTrochu se nad sebou zamýšlím, jestli vůbec tenhle chronicky známý recept přidávat. No ale pak jsem si řekl, že si v tom někdo může zase něco jiného než zná najít, ale to hlavní je, že celý oběd trval na přípravu a podávání včetně příloh 30 minut. Včera jsem dělal kopr do octa a také koprový ocet, který mám hodně rád. No a nevím jestli to někdo zná ale dostal jsem tak strašnou chuť na koprovku, že jsem všeho nechal a šel vařit. Asi bych jinak chroupal syrový kopr. Nevím chuť je prevít.

2-4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 2 PL
2 - 3 PL
1 l
25 ml 12 %
2 - 4 PL
2 - 3 PL
podľa potreby
podľa potreby
podľa chuti
1 ks menšia




Postup

  1. 1

    V první řadě si dáme vařit vejce a oloupané nové brambory. Oloupeme si malou cibuli a nakrájíme jí hodně najemno jak jen dovedeme. Nesekat ani tyčovým ani jiným přístrojem. Mohla by lehce zhořknout. Jen jemně nakrájet.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V kastrolu kde budeme vařit si rozpustíme máslo a přidáme cibulku.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do menšího kastrolku dáme ocet a cukr a dáme vařit. Mezitím si očistíme a nasekáme kopr.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ocet začal vařit, přidáme do něj nasekaný kopr, promícháme a necháme asi 2 - 3 minuty provařit.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cibulka zesklovatěla, nesmí hnědnout, protože se jen rozvaří a zůstane tam. Zasypeme moukou.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uděláme si krásnou světlou jíšku až začne vonět.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalijeme mlékem které máme venku z lednice, pečlivě rozšleháme abychom neměli hrudky a necháme chvilku provařit, mezitím si oloupeme vejce, vypneme ocet a brambory.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bez obav nalijeme ocet s cukrem a koprem do omáčky, promícháme, var nám nespadne protože ocet je horký. Tím, že máme ocet s cukrem svařený, tak se to nesrazí. Přidáváme smetanu, která upraví hustotu, ochutnáme, dosolíme a podle chuti si přidáme buď trochu cukru nebo maličko octa. Tahle dávka vyšla na mojí chuť bez dochucování.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a já zapomněl dát fotku toho kopru.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    No a na závěr ještě já vím že se to nemá, ale taková lžíce a hodně omáčky, to je nebíčko. Krásný levandulový pozdrav.

    Rychlá koprovka s vejcem a novým bramborem (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

terinka55
Pre mňa fajnové jedlo. Zaujímavý postup s varením octu a kôpru. Určite to takto urobím. Ďakujem za pekný postup!
veronikkka
Milý @klukodvody , perfektné :-)
samozrejme zase za 5*
zdravím Vás oboch veľmi krásne a držím všetky palce!!!
/máš správu v čete i v maili/
kimlo
Fantastické! Určite vyskúšam tento postup... 5*
torticka
Moj zlaty mužiček Mireček ma koprovku velmi rad. Ale takto som to este nerobila. Urcite skusim.
kecemis
Niet nad dobru koprovku. postup aky prezentujes urcite vyskusam.
radox1
konecne niekto ludom ukazal,ze muka ide do zakladu na zaprazku,a nie tak,ako tu robi 80% ludi,ktori tu omacku znicia lepom.
1x radox1
sovka62
Varím inak, v podstate bešamel s mliekom a smotanou, tesne pred odstavením pridám kôpor, ten už len prehrejem a ocot pridávam po odstavení. Tiež mávame so zemiakmi a nie knedľou, tak nám to chutí lepšie.
Odkladám si tvoj recept, považujem ťa za profesionála a od takých sa treba učiť. Takže nabudúce bude kôprovica podľa teba.
1x jerica
ancicka
Tak takou to omáčkou ulahodím vždy môjmu,on ju má strašne rád.Robím ju presne tak a rýchlo.5*
haji
@Radox1 (8.6.2016 19:00)
Plný souhlas, Radox, o tom není pochyb. Lep používají nejen nevědomí lidé, aby omáčku zničili. Jsou tu i zdravotní důvody - například nesnáší zápražku - dodržují šetřící či redukční dietu, a nebo jim prostě jen jídlo se zápražkou nechutná. I lep je třeba povařit - uvádí se 20 minut, aby byl pro trávící trakt stravitelný. Neryju, píšu o tom, jak to cítím.
haji
@Klukodvody zítra dělám podle tebe, jíšku v omáčce sice můj žaludek nebere, ale moc mi chutná. Tak se zítra obrním heřmánkovým čajem před a po. Dostala jsem kopr, tak hurá na to! Moc díky za ukázkový receptík! Přeji krásný večer tvé paní i tobě!!
kukulienka71
Tak aj pre mňa nový postup, zápražku síce robím, ale zvariť ocot s kôprom počujem prvý raz.-) mne je jedno, či zemiaky či knedľu k tomu, mám kôprovku veľmi rada a u nás je to jedlo, ktoré nik neobchádza, dokonca staršia dcéra ju zbožňuje snáď ešte viac ako ja.Naozaj s ľahkosťou napísaný postup a levanduľový pozdrav je úžasný, vďaka vám obom:-)
jerica
@kluk od vody.
Robím presne ako @sovka , v rodine máme všetci radi kôprovku, túto tvoju si vyskúšam s tekvicou, tú máme ešte radšej ako kôprovku. Ináč polovicu kôpru dám tak ako máš ty, na zasmažku s cibuľkou, a druhu polovicu nasekaného kôpru dám vo finále, udrží si verne vôňu kôpru .-) Máš môj obdiv záhradkára, ale aj radosť vidieť pedanta !
1x soncya
bembo
paráda.už aby bol v záhradke čerstvý kôpor.už je v KK
sracz
!!! ... a chrochtám slastí ... !!! To je jeden z rcp, vysloveme domáckych, ktoré ja "strašne" rád. Tak, ako aj rád čítam rady od Teba, @klukodvody kamarát a Majster Majstrov! Krásne dni Vám všetkým!
jozka2
Prave dnes prileti moja dcerka,ked som sa pytala co im mam uvarit tak jednoznacne koprovu so zemiakmi.Vyskusam podla teba,ocot s cukrom som tiez nikdy nevarila.Vdaka za tvoje recepty v ktorych stale clovek najde nieco ine ako sme zvyknuty varit.
slavkabis
ty si TELEPAT ☺ ja mám takú chuť na túto omáčku a keďže som ju ešte nerobila, urobím ju určite podľa teba. už sa neviem dočkať. mňam
a máš krásnu levandulu ☺
5************************
frezia68
Hviezdičky pridané,taký jednoduchý a chutný recept,že zajtra robím,lebo kôpor mám a robievam inakšie.Ale zajtra bude podľa Teba :-)
marikafil
no náš kôpor už tiež narástol a keďže ho manžel miluje, tak si ho dáva na chlieb s cícerovou nátierkou čerstvý:-) ale už bude aj kôprová omáčka a presne podľa Tvojho receptu! ďakujem za rady:-)
klukodvody
Tak přátelé moji a spolutvůrci báječných receptů na Vareche teprve dnes jsem přišel a světe div se tolik krásných komentářů. Děkuji moc a omlouvám že výjimečně odpovím společně ne jednotlivě, protože přijel vnuk s nevěstou a jeho budoucí panímámou a je okolo nich dost běhání. A ještě k tomu receptu jak píši v úvodu jsem zvažoval a přišla moje inspirace a velký parťák moje žena a řekla jen to dej, třeba ty Tvoje vychytávky někoho potěší a tak se stalo. Ještě jednou mnohokrát děkujeme, zdravíme a ať všem chutná.


haji
@Klukodvody (9.6.2016 12:09)
Krásné pozdravení tobě, tvé paní i celé rodině - není nad rodinné štěstí!! Krásné růže i levandule - prostě nádhera pro oko i nosík, až k nám se táhne vůně z vaší zahrady!! Mávám!!
sara8
Super recept, presne túto vychytávku kôpru s octom som sa naučila robiť pred rokmi /čítala som to ako tip od jedného pražského šéfkuchára/ a je to naozaj top. Skvelé jedlo, krásne kvety. Šťastná rodinka - blahoželám!!!!



klukodvody
@Haji děkujeme za pozdravy a srdečně zdravíme i Tebe. Konečně dneska spadlo pár kapek, ale aspoň něco. @Manya děkuji a ať se vydaří. @Sara8 píšeš před léty a to je jasné, to jsou vychytávky nás ze staré a starší gardy kuchařů a děkujeme za přání a krásnou fotku hezky se daří.
monty469
Kôprovku mám veľmi rada. Akurát včera som ju varila. Tvoja je zaujímavá, páči sa mi recept. Vyskúšam aj podľa teba. Levanduľa je nádherná. Pozdravujem vás oboch a prajem pekný večer
aroooo
Krása,krása,krása - či už recept alebo levanduľa dokonalého tvaru, hustá.... Len nerozmýšľaj či pridať nejakú vychytávku, starší o tom možno nevedia a mladým sa to veru zíde, takže prosím pridávať. V úvode v rozpise som sa pozastavila nad veľkým množstvom octa / ja som zvykla nakoniec ním prichutiť/ a pomerne málo smotany.... ale asi to tak má byť. Samozrejme ukladám medzi omáčky a VIP recepty , posielam hviezdne nebo a pozdravy
klukodvody
@Monty469 děkuji za hodnocení a pozdravy, válčíme jak to jde a také Tě a celou rodinu srdečně oba zdravíme. @Aroooo ono se to zdá hodně octa, ale jednak se svaří a převaří s tím cukrem a kopr předá svoje aroma a protože je tam jen mléko a smetana, tak je potom jemně sladkokyselá omáčka. Ale samozřejmě můžeš ubrat, ale já to mám takhle odzkoušené a hlavně se mně nikdy omáčka tímhle způsobem nesrazí. A děkuji a neboj, žena mně vždycky uvede na pravou míru a tak oba zdravíme.
babkamt
Koprovú mám rada. Tvoj postup prípravy je pre mňa nový. Preto si recept ukladám, v najbližšej dobe zrealizujem. V záhrade je už čerstvý kôpor, aj nové zemiaky. Levanduľu máš krásnu. Recept je v kk, 5*
haji
Tak dnes ne koprová, ale žampionová - základ podle tebe. Je výborná. Vařila jsem i pro dvanáctiletou dámu, tak jsem ubrala octu na tu deci. Prosím tě @Klukuodvody - ve které fázi solíš?! Já vím, hloupá to otázka, ale nemám dobrou zkušenost solit na konci, bo se mi zdá, že omáčka zřídne. Já do octu a cukru dala i sůl - bo jsem omáčku nechtěla zkazit. Jdu pokračovat. Moc díky za recept!!
klukodvody
@Babkamt doufám, že Ti bude chutnat a zdravíme.
@Haji díky moc, jsem rád za hodnocení a teď k tomu na co se ptáš. Já mám dvě fáze solení. První na začátku takové hodně slabé solení, spíš nedosolení a potom těsně před koncem dochutím a to tak minutku, aby se to jen tak vstřebalo a k tomu řídnutí. Ty omáčky které lehce dosolíš nezřídnou, to Ti ale vždy udělá cukr do omáček které se doslazují. To zřídnutí je cukrem a neptej se, nevím proč jen vím že to tak je, Moc Tě oba srdečně zdravíme a už se nám to blíží. Ode dneška za měsíc - operace.
haji
@Klukodvody (26.6.2016 13:35)
Aha, s tím solením díky za info! To by mě nenapadlo, že on to cukr - zákeřňák! haha
dandika1
@klukodvody premna tiez novy postup,ukladam a vyskusam ,clovek sa uci cely zivot.Teraz Ta chcem poprosit pod @ancicka rcp.na odlozenie kopru pises,ze Tyodkladas aj do octu mohol by si sa podelit o rcp?Ak ano budem rada.VDAKA:-))
fifipierko
Viem, že sa patrí pochváliť a v podstate nič na tomto jedle nie je zlé. Omáčka výborná, zemiaky výborné, vajíčka výborné. Ale dokopy nám to nešlo, fakt nechutilo. Takže ostala omáčka, dnes narýchlo opečiem plátky krkovičky na panvici a vyberiem knedlík z mrazničky. Takto nám koprovka chuti. No ale vyskúšala som.
radost
@Fifipierko..
usmievam sa-potvrdila si staré známe:"Zvyk je železná košeľa."
môj muž by zasa s knedlíkom nechcel,len zemiačky..
rozmanitosť=krása života..:-)
sedmoskaredka
Je ten udaj o mnozstve octu spravny? Robila som presne podla receptu, muky a cukru po 3PL a octu "len" necelych 100ml a bola to vo vysledku riedka kyselina. Asi som mala dat na intuiciu, ktora tvrdila, ze to je prilis vela octu, no to vyborne hodnotenie od tak skusenych kucharov ma zmiatlo a nechala som sa slepo viest udajmi v rozpise surovin. Alebo tu omacku ozaj niekto jedava tak kyslu?
mata3636
@Sedmoskaredka (21.9.2016 13:30)

jednoznačne si mala dať na intuíciu. na liter mlieka deci až dve octu, tak to je, s prepáčením, riadna hlúposť. mám rada na kyslo polievky, omáčky, prívarky a to teda riadne kyslé, ale toto musela byť fakt kyselina, ako píšeš
haji
@Sedmoskaredka (21.9.2016 13:30)
Dávala jsem též necelou deci a už jsem si dala do poznámky že mi bohatě stačí 0,5 dcl. Je třeba se dívat i na druh octu a jeho ředění /udávané na etiketě/, vyplatí se používat do jídla kvalitní ocet. Omáčka je výborná, ocet třeba vychytat.
klukodvody
Přátelé moji milí. Měl jsem napsat asi dvě až čtyři polévkové lžíce a nebo malý nebo velký panáček. Ona ta ostrost a kyselost také mizí tím převařením s tím cukrem. A hlavně každý rád jinak kyselé. U nás je to spíš sladkokyselé a nevím nač jsem myslel. No prosím omluvte mně, měl jsem velké starosti a také jsem tu dlouho nebyl jak asi víte a tohle mně nějak ušlo. Tak se ještě jednou omlouvám všem a už si dám pozor. Někdy mně některé věci nedochází, protože něco dělám za těch víc než padesát let automaticky. tak mně prosím zachovejte přízeň a přijměte mojí omluvu.
redakcia
Mnozstvo octu sme na zaklade konzultacie s autorom receptu upravili.
veronikkka
@redakcia , prepáčte, nepomýlili ste sa v množstve octa v surovinách??? píšete, že 4 - 6 polievkových lyžíc, ak si uvedomíte, že jedna polievková lyžica má v priemere objem 15 ml, potom 4 polievkové lyžice sú 60 ml octa a 6 polievkových lyžíc sú až 80 ml octa, tak sa približujete k pôvodnej chybe a omáčka bude "preoctovaná" aj pri použití 8 %tného octa.
Pouvažujete!!!
haji
Výborná koprovka, už se mi o kopru zdá. Včera jsem zpracovávala velkou hormadu do sklenic, dnes koprovka, mám odloženo i do polévky. Chválabohu alespoň něco se urodilo bohatě. @Klukodvody musí se ti škytat, fajn receptík!
haji
Opakovaně dělám tuto koprovku, smetany dávám až 250 ml - v postupu je 25 ml a to je slabý náprstek, v omáčce nepoznatelný. Tentokrát se mi konečně! podařilo kopr nakrájet velejemně. Podávala jsem s knedlíkem a pečeným vepřovým. Sice nezvyklá kombinace, ale chutná.
kvakac
@Klukodvody (21.9.2016 16:50)

Včera som rozmrazoval mrázak a našiel som tam kilovú nádobu zo zmrzliny očisteného a pokrájaného kôpru. Tak som sa dnes dostal na kôprovku podla teba. Fantázia - rýchlo a dobré. Aj sladko kyseľa chuť pasuje pre mňa, od teraz budem robiť takto. Ďakujem za radu. Bal som sa, čí sa to nezrazí, ale nie. Pekné hladká. Mistr je mistr. Vážená redakcia, navrhujem metal zlatej varešky pre pána @Klukodvody .
1x haji
evelynba
@Kvakac (4.4.2019 17:12)

Pripájam sa k návrhu na "řád vařečky zlaté". A tebe díky, vďaka tvojmu komentáru som objavila a uložila si tento recept, ktorý som vtedy nejak prehliadla. :-)
1x haji
kucharka
Náš dnešný obed. Ešte som nepridávala zohriaty ocot s cukrom, vždy som dochucovala až ku koncu. Ale bolo to ok, výborná omáčka, už roky som ju nejedla, tak dnes som to dobehla :-))) naložila som si 2x...
My sme k nej mali aj mini fašírky, aby to išlo synovi ľahšie dole krkom... :-))
Ďakujem za super recept.


1x haji
kucharka
Už veľakrát som varila “koprovku” podľa tohto receptu a vždy veľká dobrota. Dnes som mala ale taký mini problém s kôprom... keď som ho pridala do rozvaru octa s cukrom, celý sčernal. Tak som to vyhodila, urobila nový rozvar a kôpor som dala potom priamo do polievky. Asi to tak budem robievať, ale len tak pre zaujímavosť, vedel by mi niekto povedať, prečo mi kôpor sčernal?
Ďakujem.


viera1
@kucharka (21.9.2020 22:08)

Vysoká teplota.Kombináciou cukru s proteínmi a vysokou teplotou nastáva Maillardova reakcia (v gastronómii tiež nazývaná chrumkavá dobrota,ktorá sa využíva napr. pri grilovačkách,kde sa mäso potiera medom a to v kombinácii s proteínmi skaramelizuje).Je to dobré,ale hmmm,nezdravé.Pri prešvihnutí teploty vzniká akrylamid,preto by najmä deti nemali jesť hranolky a lupienky.A aj kôpor obsahuje proteíny a aj sacharidy☺☺☺.
kucharka
@viera1 (23.9.2020 16:10)
Ďakujem za odpoveď, ja som si aj myslela, že to preto lebo to bolo hurúce ale vysvetliť to ako ty, odborne a do detailov, to som teda nevedela.
Sranda je, že už som predtým viackrát robila rozvar podľa tohto receptu a nikdy sa mi to nestalo. No čo už, vďaka tebe viem, že mám radšej chvíľu počkať a nechať to vychladnúť.
Ešte raz ďakujem a pekný deň prajem.