Rybací šalát

Rybí šalát feferónový takmer podľa ČSN (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

V pôvodnej receptúre podľa ČSN boli použité treska a úhor v oleji, ktoré sa dnes ťažko zháňajú, ak vôbec sú niekde v ponuke. Ja som tresku nahradil makrelou a úhora sleďom.* Varenú bielu fazuľu som zjednodušil bielou fazuľou v slanom náleve z konzervy. Preto recept nie je presne podľa normy, ale chuťovo tento legendárny šalát aspoň pripomína. Používal sa v bufetoch ako pikantný prídavok ku klasickému vlašskému alebo pochúťkovému šalátu.

Postup

  1. Aby som nerobil reklamu žiadnemu reťazcu, dovolil som si prelepiť značky výrobcov. Uvedené gramáže sú už v čistom stave, takže fazuľa, filety v oleji, hrášok bez nálevu. Slede v paradajkovej omáčke použijeme aj s omáčkou.
  2. Cibuľu pokrájame na tenké plátky a podusíme na miernom plameni na oleji, nemala by sa opražiť. Necháme vychladnúť.
  3. Paprikový šalát mám narobený podľa receptu uvedeného na klasický feferónový šalát so syrom, tu je link: https://varecha.pravda.sk/recepty/feferonovy-salat/57055-recept.html V prípade núdze si pomôžeme vyšším podielom kapie a zaváranými cibuľkami.
  4. Do misky vložíme obsah všetkých 3 druhov rybích konzerv bez oleja, s paradajkovou omáčkou. Prípadné väčšie kusy rozdelíme na menšie.
  5. Pridáme vychladnutú podusenú cibuľu...
  6. ...pridáme scedenú fazuľu, paprikový šalát, kapiu nakrájanú na rezance a feferóny nakrájané na drobno, worcester a karí korenie.
  7. Nakoniec pridáme hrášok a zľahka premiešame. Odložíme do chladničky na pár hodín, najlepšie do druhého dňa, aby sa nasiakli chute.
  8. Podávame s pečivom a pivom. Môžeme ho použiť ako prílohu ku klasickým majonézovým šalátom.
  9. Tu je ukážka pôvodného receptu z knihy receptúr studených pokrmov.