Rustikálna terrina (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Tak toto je moja prvá skutočná terrina a som na ňu neskutočne pyšná. Inšpirovať som sa dala knihou Davida Tanisa : Heart of the Artichoke, kde popisuje, ako farmári nosia v sobotu ráno na trhy do Paríža tento typ rustikálnych terrín. Zaujala ma jednoduchosť prípravy a tiež priame pečenie v rúre na rozdiel od väčšiny receptov, kde je nutný vodný kúpeľ. Tak a toto je výsledok môjho prvého pokusu.
Postup
- Pomelieme nahrubo bravčové mäso.
- Ponorným mixérom alebo v normálnom mixéri rozmixujeme pečienky.
- Vylejeme na bravčové mäso. Zmiešame s 2 KL soli a dáme dobre schladiť.
- Kým sa mäso chladí, rozdrvíme si v mažiari čierne korenie, klinčeky, koriander a nové korenie. Pridáme trochu cayenského korenia. Nakoniec prelisujeme 2 strúčiky cesnaku a zmiešame s korením.
- Primiešame do mäsa, spolu s vermutom a koňakom. Pridáme zmes posekaných byliniek a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme celé zelené korenie a neposekané lśtky rozmarínu. Nádobu s mäsom uzavrieme a dáme do chladu na 24 hodín.
- Dobre vychladenú zmes dáme do pozdĺžnej formy - ja som použila chlebovú formu, dobre uzavrieme alobalom- viac vrstiev. Položíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 st.C na 45 minút.
- Po 45 minútach odstránime alobal a necháme ešte 30 minút piecť, kým sa nevytvorí zlatiská kôrka na vrchu terriny.
- Vyberieme opatrne z rúry aby sa nám nevyliala šťava, v ktorej terrina pláva. Tu by mohol nasledovať aj koniec, lebo pre tento typ terrin sa údajne nevyžaduje ani zaťaženie. Ale ja som si dala poradiť od @honestka a tak išla terrina do chladu zaťažená najprv konzervami
- až napokon skončila pod 6kg činkou. Chladila a zaťažovala som ďalších 24 hodín.
- Výsledok bol naozaj báječný.
- Na reze sa dobre vynímali celé zrnká zeleného korenia
- A najlepšie chutila po ďalšom dni v chladničke, keď sa naplno rozvinuli všetky vône.