Rukolový šalát s kuracím, hroznom a syrom

Autor receptu: martinis

Jeden z výdatnejších šalátov : so zeleninovo-rukolovým základom, podávaný s kuracím mäsom na plátky, hroznom a slaným syrom, zakvapnutý jednoduchou zálievkou z olivového oleja a balzamika. Všetky rafinované chute na jednom tanieri :)

2
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ak nemáte pripravené kuracie mäso, najlepšie je upraviť ho hneď na začiatku, pričom ponechávam možnosť výberu podľa osobných chuťových preferencií - je možno ho ochutiť akýmikoľvek bylinkami, samozrejme soľou a korením a upiecť v rúre, ugrilovať, či pripraviť ako minútku na panvici. Potom ho treba nechať vychladnúť, kým si pripravíme zeleninu.
  2. Rukolu v cedidle opláchneme pod vodou. Pozor, toto je dôležité, pretože mám pocit, že sa tým zbaví prílišnej horkosti. Osušíme a dáme do veľkej šalátovej misy. Zeler, uhorku aj cibuľky umyjeme a nakrájame na tenké plátky a spolu s petržlenovou vňaťou a lyžicou posekaných vlašských orechov pridáme k rukole.
  3. Dobre premiešame a naservírujeme na dva taniere. Kuracie mäso pokrájame šikmo na hrubšie plátky a uložíme na šalát, na ktorý rozdrobíme slaný syr a pridáme aj poprekrajované tmavé hrozno. Ochutíme čiernym korením, aby to trocha zvýraznilo :)
  4. Veľmi jednoduchý, základný dressing pripravíme v miske zmiešaním dvoch lyžíc kvalitného olivového oleja, lyžice balzamika, lyžičky pikantnej horčice (napríklad so zeleným korením) a trochou provensálskej zmesi byliniek. Šalát na tanieroch prelejeme zálievkou a podávame, ideálne s domácim pečivkom. Ja som si upiekol celozrnné žemle s rôznymi jadierkami, na obrázku nižšie :-)
  5. Rukola je skvelým druhom šalátu, naozaj som si ju obľúbil. V kombinácii s takýmito rôznymi, výraznými chuťami je výnimočne chutná a šalát vkusne upravený aj pekne vyzerá, takže je skvelým pohostením pre návštevu, alebo ak sa chcete predviesť - a ak k nemu napečiete niečo na zahryznutie, nebude to mať chybu ! :) A keďže tohto šalátu je dosť veľa, vystačí na dve porcie, takže sa oň môžte podeliť alebo si druhú polovicu nechať na raňajky či zbaliť do práce alebo školy ;)