,,Őrségi,, pohánkové pagáče
Autor receptu: editamarkos
V časoch, keď som po nočnej službe cestovala 80 km domov, v potravinách pri stanici som si kupovala na raňajky 2 veľké oškvarkové alebo syrové pagáče. Kým sa mi raz neušiel ani jeden. Milá predavačka mi ponúkala nový druh pagáčov - pohánkové - navyše za polovičnú cenu, ako stáli ostatné. Chutili mi a aj problémy s obstipáciou boli vyriešené 2 h po ich konzumácii.
100 porcií |
150 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme tzv. pohánkovú kašu: na tuku osmažíme cibuľu, pridáme pohánkové semená, ktoré chvíľu pražíme, potom podlejeme vodou. Pod pokrievkou varíme asi 20 minút (ako ryžu) Pohánkové semená budú mäkké ale nie rozvarené či kašovité. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Z vyššie uvedených surovín pripravíme kysnuté cesto, do ktorého zapracujeme studenú pohánkovú kašu (ak by bolo cesto príliš mäkké, pridáme múku) a 1 hodinu necháme kysnúť.
- Vyvaľkáme na 1- 2 cm hrúbku a vykrajujeme malé alebo stredne veľké pagáče, ktoré natrieme vyšľahaným vajíčkom. Vrh pagáčov môžeme zdobiť sezamovými alebo ľanovými semenami, kmínom či strúhaným syrom - komu čo chutí. Na plechu necháme ešte 20 min. kysnúť. Pečieme v predhriatej rúre (180 °C).