Rozplývavé mrkvové rezy fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 6. februára 2016

Je v nich skoro pol kila mrkvy ale vôbec to nebadať. Kakaový prášok, ktorý nahrádza múku, to totiž dostatočne maskuje. Plnka z mascarpone nepotrebuje Zobraziť celý popisJe v nich skoro pol kila mrkvy ale vôbec to nebadať. Kakaový prášok, ktorý nahrádza múku, to totiž dostatočne maskuje. Plnka z mascarpone nepotrebuje extra stuženie, takže je úplne jednoduchá. Po prezretí viacerých receptov na mrkvové koláče sa mi zdalo, že sú všetky na jedno kopyto. Zapojila som svoju fantáziu, skúsenosti a smelo vyhlasujem, že sa mi podarilo vytvoriť svoj najlepší zákusok bez múky. Malá rada: jedzte ho trochu povolnejší, vydá tak tie najlepšie chute;-)

12
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
450 g
3 ks
3 PL
100 g (alebo iné)
30 g
1 dcl
1 PL
1 ČL
Plnka:
500 g
1 PL
1 PL (alebo podobný)




Postup

  1. 1

    Plech 32x35cm som vyložila papierom na pečenie, odspodu ho fixujúc tukom. Mrkvu som očistila a najemno postrúhala. Pridala som k nej zlaté hrozienka, pomarančovú kôru, olej a celé som dôkladne premiešala.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kešu oriešky som pomlela a premiešala v nich preosiaty kakaový prášok.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Celé vajcia som elektricky šľahala s cukrom aspoň 3 minúty, aby sa cukor rozpustil a pena dobre našľahala.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru som zapla na 170°C. Do mrkvovej hmoty som pridala oriešky s kakaom, poriadne zmiešala a zľahka pridala aj našľahané vajcia. "Cesto" som vyliala a urovnala na plech.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložené do predhriatej rúry sa pieklo 25 minút. Medzitým som sa venovala plnke: mascarpone som premiešala s lyžicou medu.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keďže do cesta som žiadne korenie ani extra ochucovadlo nedala, dovolila som si šmrcnúť plnku svojím hruškovým džemom s klinčekami. Sladkosť si zvoľte podľa vlastnej chuti, viac či menej.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Už som bola zvedavá, či sa cesto podarí, či sa bude dať vybrať z plechu, pokrájať a vôbec, či sa mi celé nepomrví. V najhoršom prípade by boli z neho nejaké fajn guľky. Bola som prichystaná aj na túto možnosť. Ale korpus ma nenechal v štichu. Po tých 25 minútach som z rožka odlomila a usúdila, že je hotový. Vybrala som ho, nechala vychladnúť a potom som na plech položila dosku, prevrátila spolu s plechom a tak som korpus vyklopila. Opatrne som z neho stiahla papier.Spodok bol trocha dokrkvaný, ale korpus ostal v kuse, čo ma potešilo.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozdelila som ho na štyri rovnako široké časti a opatrne poprekrajovala. Cesto je tenučké ale jemné, šťavnaté. Dalo by sa použiť aj vo vyššej forme, povedzme tortovej alebo chlebíkovej, to by sa priamo úmerne predĺžil čas pečenia. Mne sa táto plátová forma pozdávala teraz najviac. Plnku som odvážila, aby som ju vedela rovnomerne rozdeliť. Vtedy ma napadlo, že nebudem špiniť ďalšie riady, matematika mi pomôže. Plnka vážila skoro 560g, to je na tri časti cca 180g plus zvyšok na tenkú vrstvu na vrch.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na prvý plát som teda odobrala toľko plnky z váhy, aby na váhe ostalo 560-180, čiže 380g plnky. Prvý natretý plát som zakryla ďalším cestom a z váhy ubrala zase 180g a potrela ním druhé poschodie, potom aj tretie a na štvrtý plát som naniesla zvyšok.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Niekoľko kešu orieškov som posekala nahrubo nožom, malú mrkvičku postrúhala a ozdobila vrch zákuska. Nič krajšie som nevymyslela, len takéto strapaté zdobenie.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Samozrejme, už mi tiekli slinky, malá tiež dobiedzala, tak som z oboch koncov ukrojila tenké plátky na ochutnávku. No výborno-výborné! To aby sa človek vedel udržať na uzde, keď niečo pečie. Nie je toho veľa, ale na víkend nám stačí.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z celého koláčika som narezala postupne asi 12 kúskov, najskôr obdĺžniky a posledné štyri sa mi podarilo na trojuholníky. Tie vezmem dobrej susedke Katke. Plnky by stačilo aj menej, kľudne aj polovicu, z menšieho balenia mascarpone.

    Rozplývavé mrkvové rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

havino
ja si ho uložím, ked nás bude viac, manželovi mrkvové nemôžem, cesto musí byť šťavnaté, poznám mrkvové a plnku si viem predstaviť tiež, výborne si ho dotiahla do konca a jasné, že stačí také množstvo
radost
no..dievčence..vy tu tie recepty už píšete ako román..celkom napínavé čítanie..musí to byť dobré mlsanie..:-)
neposed
krasny recept a tie farby su nadherne. Ta chut musi byt musi byt famozna. Ukladam, vdaka.
lekorica
Nádherný koláčik. Bielu múku nemôžem, takže aj ja veľmi často využívam kakaový korpus. Je ľahký a mňamkový.
cesminaz
@Radost (7.2.2016 08:24)
ked my tie recepty piseme zo srdca..:-) ze @kuku ?! ;-) Krasny zakusok,verim ze je aj vyborny.A fotka je tiez nadherne lakava ;-P

1x radost
anett91
Mňam a waw. :) Vyzerá perfektne a už mi aj slinky tečú :D uložené do KK a pri najbližšej príležitosti vyskúšam. :)
aleana
wow, vyzerá to úžasne, mám rada takéto vrstvovité zákusky ako doboška :-) pri najbližšej príležitosti vyskúšam.
kukulienka71
Ďakujem vám všetkým za krásne komentáre, budem veľmi rada, ak tento zákusok ochutnáte. Pekný večer prajem:-)
mesiar50
Spravila si excelentné rezy.Odo mňa máš jasných * * * * *.
izabella929
@kukulienka71 , tieto tvoje rezy nemajú chybu...čítala som podrobne celý fotopostup,,,zaujímavé, že sa mrkva pekne spojila v korpus...no a krém je super, používam mascarpone, takže dokážem oceniť chuť...v každom prípade aj farebne pôsobivé rezy..
babkamt
už podľa ingrediencií, ktoré si použila, verím, že bol koláč výborný. Mrkvové mám rada.
suvla
@kukulienka71 super recept, konkuruješ Emme Tekelyovej, lebo je to zákusok, z ktorého sa "nepriberá". Ukladám si ho :-)
kukulienka71
Ďakujem pekne, @babkamt , @suvla - pobavila si ma, lebo toto je tiež z kategórie poriadne kalorických, ale bez múky a s málo cukrom, ako aj niektoré Emmine, ktoré som mala možnosť vidieť;-)) je však sýty, jeden kúsok stačí (aspoň na čas)
tatranka
@kukulienka to je bombaaaaaaa ! Krásny zákusok.Už je v kk a teším sa,že ho najbližšie upečiem.Mňamka na výbornú ! Palec hore!
kukulienka71
Tiež mi to tak chutilo, milá @tatranka :-) budem rada, ak sa ti to potvrdí aj po ochutnaní, nech sa podarí! Ďakujem za povzbudivý komentár, urobil mi radosť:-)
martamm
@kukulienk71 , krasne si sa vyhrala s kolacikom a tie ingrediencie, no jedn basen, aj my, ktori si musim davat pozor na prijem kalorii si mozeme bez vycitiek svedomia doprit kusok ku kavicke, za mna mas jednoznacne 5*, skoda, ze nemozem dat viac. tesim sa na Tvoje dalsie receptiky :)))))ň
zolik
no co dodat mila @kuku - kolac krasny pre oci a mrkva zdrava na oci :-)
tvoju blogovu stranku navstevujem pravidelne a velmi sa mi paci, ze sa o svoje dobre recepty delis aj s nami tu na Vareche. len nechapem a priznavam aj, ticho zavidim, ze sa Ti vsetko tak pekne vydari. kruci keby si pre zmenu pridala aspon nejaky nepodarok? :-) prajem ti pekny podvecer
kukulienka71
@martamm , taký milý komentár, až som sa usmiala, aj na fotke si také slniečko:-) Ďakujem pekne
@zolik , ej, to si mi krásne napísala, veľká vďaka za podporu a návštevy, som poctená a potešená:-) nepodarok? porozmýšľam, čo by som také mohla pridať:-)) Aj tebe pekný zvyšok večera!
marika9
Jeden mrkvový robievam, ale tento sa mi vzhľadovo aj chuťovo pozdáva viac. Vďaka za dobrý recept.
remcula
Ojojój!!! Já jsem tady neměla chodit! Taková krása!! Měla jsem jít spát a měla bych klid!! :-D 5* :-D
babinka
Dnes som ho isla upiect, ale dodrzat recept neviem. Pridala somk mrkve kusok sladkej tekvice, namiesto cukru som dala javorovy sirup a med, na chut pridala skoricu, kvapku rumu, pomarancovu stavu acitronovu koru - to vsetko bolo doma, na hrubo posekane vlasske orechy a kedze som sa obavala, ako to bude drzat, pridala som pol balicka zlaty klas. Vajcia som slahala osobitne, zltka s troskou hnedeho cukru a bielka na tuhy sneh. Prave som vytiahla z rury, piekla som na 180 C, trosku mi popraskal pri vytahovani z hlbokeho pekaca, tak som to zrolovala a bude rolada. Prilepene okraje som zjedla, mnaaam. Plnit budem s philadelphia syrom, ochutim a verim, ze vnuckam bude chutit. Dakujem za inspiraciu, da sa to urcite rozne kombinovat, nabuduce pridam aj kokos, dnes som dala namiesto oleja ohriaty kokosovy olej, takze zdravsi kolacik bude castejsie, uz uvazujem aj nad mufinmi z neho :)
kukulienka71
@babinka , poznám to tiež, mám problém ísť presne podľa receptov:-)) Som veľmi rada, že tvoríš za pochodu, je to variabilné cesto a aj plnka.Tak sa môže uplatniť fantázia aj suroviny, čo sú práve doma. Osnova aspoň pomohla. A roláda ma tiež napadla, keďže to bolo tenké cesto, ale už sa mi nedalo rolovať, lebo bolo spolovice vychladnuté, neskoro mi prišlo na rozum. Tak aspoň máš teraz rad koláčikov, ktoré vyskúšaš, nech sa darí a pridaj niečo aj sem;-) Ďakujem pekne za dobrú správu.
marika9
Včera večer som ho piekla a dnes sme si pochutnávali. Napriek včerajšiemu rozčarovaniu, kedy mi to cesto zostalo trochu mäké a lepkavé (asi bolo treba dlhšie piecť), dala som to nejak dokopy a bol pekný aj dobrý koláčik. Vrch som posypala čokoládovou ryžou, lebo som bola lenivá. Určite som ho nepiekla posledný raz.
danda3
Ivetka, perfektne s Ti podarili, už sú uložené.♥
hankaanka
Ďakujem za skvelý recept...s hotovým cestom sa trošku zle manipuluje, lebo je veľmi krehké, ale inak oceňujem 5*...do plnky som pridala 1 PL domáceho pomarančového džemu (z cukety)
zdensk
Keď som videla úvodný obrázok, hneď som si recept uložila, že ho raz musím vyskúšať (oči jedia:) a včera som ho pri príležitosti sviatkov aj zmajstrovala (akurát som mascarpone nahradila tvarohom akože pokus o menej kalorickú verziu). Je krásny. Teda ten Váš je krásny, môj krásy veľa nepobral. Akosi na ňom nevidno rozdiel medzi vrstvou cesta a vrstvou "krému", čo je nanajvýš podivuhodné, keďže jedno je hnedé a druhé biele:) Môže to byť aj tým, že to cesto sa mi dosť potrhalo, takže som ho potom len tak nejako "zliepala" alebo aj tým tvarohom - možno nedrží tak dobre ako mascarpone. Alebo hold, na to treba mať aj šikovnosť:( Ale čo tam potom, tá chuuuuuť. Je vynikajúci. A naozaj sýty. Tiež ďakujem za recept:)
kukulienka71
@Zdensk (27.3.2016 11:09)

Ďakujem za pochvalu aj za výber môjho receptu. Cesto je krehké, preto som s ním manipulovala čo najmenej, dôležité je dať naň dosku a tak vyklopiť z plechu, potom opatrne zbaviť papiera. Krájanie nie je veľká veda, len korpus zbytočne nepremiestňovať, ak sa dá. Pri vrstvení som si pomohla lopatkou odspodu. Mne ostali pláty vcelku, takže sa to dá, pričom extra šikovná nie som:-) Čo sa týka tvarohu, môj názor je taký, že sem sa hodí viac to mascarpone, lebo je predsa mastnejšie, čo teda vplýva na konzistenciu pri krájaní, aj keď chápem tvoj zámer o racionalizáciu. Druhá vec- tvaroh je vlhkejšia surovina, cesto plné mrkvi tiež, nemá čo oddeľovať vrstvy.
Som ti vďačná, že si pridala svoju skúsenosť a hlavne ma teší, že zákusok chuťovo pasoval a zasýtil:-) Pekný zvyšok dňa!
tetrisss
Kolacik som dnes vyskusala, je chutny, akurat tam uz druhy krat nedam hrozienka, lebo potom sa mi velmi zle krajali, mozno, ze by ich bolo treba nasekat na kusky, lebo chut v pohode. Na plnku som pouzila 250 g maskarpone, 2 velke lyzice broskynoveho lekvaru a 1dl vyslahanej rastlinnej slahacky. Vysledok bol zvlastny, ale stal za to, chutny kolac aj pre celiatikov.
kucharka
He he he, aj ja som ho dnes robila! Mne tam tie hrozienka chutili, ja som ich mala malicke, takze pri krajani nevadili az tak moc. Ja zase druhykrat skusim dat menej kakaa a viacej orechov. Dnes som dala vlasske orechy. Dala som iba med do plnky, bola to vyborna kombinacia v tomto kolaciku.
Dakujem za recept. Vyborny.
kukulienka71
Aj ja sa teraz usmievam, ako to dobre vyšlo - malé rozdiely v nárokoch či chutiach sa vždy nájdu:-) Ale som veľmi rada, že vám obom chutil, @tetrisss aj @kucharka a že ste pridali svoju skúsenosť, každý si ho môže prispôsobiť, aby mu čo najviac vyhovoval. Ďakujem za pekné komentáre, teším sa vašim odozvám.
tetrisss
trochu som sa vrtala v podobnych receptoch , lebo ta chut ocarila nie len mna, ale navstevnikov nasej cukrarne ale praca s tym cestom je dost zlozita a na treti krat pri zachovani bezlepkoveho kolaca sa mi to trochu podarilo zjednodusit a chuti to neubralo, dufam, ze sa autorka nenahneva, ked poradim. Do cesta som roztlacila jeden poriadne zrely banan a dala za jednu lyzicu pomletych ovsenych vlociek. Inak doporucujem to maskarpone, lebo to vlastne ten kolac spevni. je vyborny.
kukulienka71
@Tetrisss (21.4.2016 20:18)

Autorka sa nehnevá, naopak, vítam každú dobrú radu, čo prispeje k skvalitneniu;-) Som rada, že aj návštevníkom vašej cukrárne chutí, možno sa tam niekedy stavíme. Ďakujem za správu, maj sa pekne!
tetrisss
Kukukulienka, ten tvoj recept mi neda spat :). Ale kedze som ho uz zo osem raz robila, tak nadejnym gazdinam poradim co s tym otrasne rozsypavym cestom. Upecene studene cesto nakrojim opatrne nozom, vlastne len tak naznacim a prestrihnem velkymi noznicami aj s papierom na pecenie a potom aj s cestom, samozrejme opacne otocenym pracujem, je to velmi jednoduche potom a este nevahajte, nespekulujte, len a len mascarpone, tym sa cely kolac stuzi. Vyborny kolac.
kukulienka71
@Tetrisss (2.5.2016 20:04)

:-))), ale ja nechcem mať na svedomí tvoje bezsenné noci... neviem, prečo sa ti cesto rozsýpa, u mňa boli pláty vcelku, nedrobili sa, vidieť aj na obr. 9. Na prekladanie som použila lopatku ale inak sa to dá dobre zvládnuť. Tvoje rady iste využijú dámy, ktorým to pôjde ťažšie, takže ďakujem. A pekné sníčky prajem!:-)
tetrisss
Pravdu povediac, mne sa cesto da preniest, ale chapem, ze niekto s tym moze mat problemy a pri mojej casovej vytazenosti mi tento figel pridava niekolko minut :). Inak zalezi aj na stavnatosti mrkvy.
jamarlen
niekedy má mrkva šťavy viac, inokedy menej a je aj rozdiel, či sa strúha na ručnom, či elektrickom struháku - ten elektrický je vždy rubší. @kukulienka , tvoj koláč je naozaj krásny aj foto, aj zdobenie…
zaujímalo by ma, či si neskúšala z nejakého podobného cesta aj sušienky, tvoje odobrenie, či odporúčanie vždy vo mne vzbudí dôveru:)
kukulienka71
@Jamarlen (11.12.2016 12:31)

ďakujem pekne za dôveru. Máš pravdu, že rôzne druhy mrkvy sú rôzne šťavnaté, to vplýva aj na konzistenciu cesta potom.
Mrkvové cesto som piekla tiež podľa tohoto receptu, so špaldovou múkou  varecha.pravda.sk/recepty/mrkvove-satocky-spaldove-fotore...
pečivo bolo výborné. Predpokladám, že by sa skvele vykrajovalo na sušienky, prípadne aj po dve lepené lekvárom.
S týmto mojím receptom by sa tiež dalo experimentovať, naložiť cesto do dutých formičiek a tak piecť ako sušienky. V tom prípade by som ale dala pravé maslo, aby po vychladnutí stuhlo. Alebo aj úplne bez masla...komu sa chce, nech sa páči;-)
spetkasoli
mila@Kukulienka71 , opat potesila vynikajicim 5*receptom, ktory je uz ulozeny. Krasny recept, ukazkovy postup, proste fantazia, co najskor vyskusam, dufam, ze sa mi podari tak krasne ako tebe, mas uzasne a dobre recepty mila Kuku, vsetky mam ulozene, vela z nich odskusanych a pochvalenych, pretoze od teba je to vzdy dobrota. Na tento kolacik sa velmi tesim, si velmi sikovna, mas moj obdiv a uctu. Dakujem a prajem pekny vecer;)
kukulienka71
@Spetkasoli (2.9.2017 18:20)

Oj, veľká vďaka za tak krásny komentár, milá @spetkasoli , som veľmi rada, že sa ti moje recepty páčia pred aj po vyskúšaní. Verím, že aj s týmto receptom budeš spokojná. Tiež prajem pekný večer:-)