Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Zase ten cesnak :) Ale som rada, prišla som k nemu ako slepé kura k zrnu, darom a už bol takmer po záruke, takže bolo ho treba rýchlo spracovať. Našla som tento recept na stránke jedného nemenovaného časopisu, ale taktiež som sa nechala inšpirovať tuná šikovnými varecháčkami evusik, tiginko, babkamt, afataga, za čo im touto cestou ďakujem. Bola to vážne dobrota.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rožky pokrájame na kocky, dáme do misy, v mlieku rozmiešame vajce a polejeme rohlíky, pridáme postrúhané zemiaky, premiešame a necháme postáť.
  2. Na panvicu dáme roztopiť slaninku, pridáme trošku oleja, orestujeme na ňom cibuľu a pridáme nakrájaný medvedí cesnak. Necháme ho krátko spariť ...
  3. a po miernom vychladnutí pridáme spolu s lučinou k rožkovej zmesi. Posolíme, okoreníme, všetko jemne premiešame do homogénnej hmoty. Podľa potreby zahustíme strúhankou alebo múkou, prípadne zriedime mliekom. Mne to vyšlo tak, že to bolo akurát.
  4. Zapekaciu misu vymastíme maslom, masťou alebo olejom, vylejeme do nej pripravenú hmotu, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  5. Pečieme 30 minút, pred dopečením posypeme syrom, aký máme radi (plátkový, mozarella, tvrdý), ja som dala strúhaný údený oštiepok, chcela som pôvodne mozarellu, nemali, ale nakoniec toto bolo hádam ešte lepšie.. a necháme ešte zo 5 minút zapiecť.
  6. Krájame, až keď mierne vychladne, aby si udržal tvar. Podávala som s dipom z kyslej smotany a medvedieho cesnaku, keď už – tak už :)
  7. Dnes som varila iba pre mojich dvoch synov, preto bol koláčik pomerne nízky, keď potrebujete, znásobte počet surovín. Medzi nami, je to delikatesa! Prajem dobrú chuť :)
  8. ...a ešte jeden pohľad po nájazde kobyliek :) kým som toto písala, zmizol takmer celý pekáč :)