Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 9. mája 2016
Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept)
Foto: Eva Uhlíková

Tento recept som objavila na webe a s veľkou radosťou som ho aj vyskúšala, jednak preto, že milujem risotto, ale milujem aj farebné Zobraziť celý popisTento recept som objavila na webe a s veľkou radosťou som ho aj vyskúšala, jednak preto, že milujem risotto, ale milujem aj farebné recepty a netradičné spojenia na tanieri. Trochu som ho vylepšila kuracími lízatkami, to aby sa aj môj muž najedol.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1 ks
1 l
1 ks
1/2 šálky
1 PL
Kuracie lízatká:
4 ks




Postup

  1. 1

    V toto recepte sa používa surová repa, nie uvarená. Repu očistíme a nakrájame ju na maličké kúsočky, ja som polovicu nahrubo nastrúhala a polovicu som nakrájala. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme repu a chvíľu dusíme. Pridáme ryžu, ryžu nepreplachujeme. Ak chcete mať naozaj dobré, krémové risotto treba použiť ryžu na risotto, u nás dostať napr. Arborio alebo Carnaroli. Krátko všetko spolu opražíme, osolíme, okoreníme, potom podlejeme trochou vývaru (zeleninový alebo mäsový) a miešame až sa tekutina odparí, znovu prilejeme tekutinu a stále miešame, takto postupne prilievame vývar až je ryža mäkká ale nie rozvarená. Výsledné risotto má mať krémovú konzistenciu.

    Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Risotto odstavíme, pridáme hrudku masla, nastrúhaný parmezán, petrželku a hlavne nezabudnite na nastrúhanú citrónovú kôru, tá dá risottu zaujímavú chuť.

    Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zamiešame a môžeme podávať.

    Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tanieri som risotto ešte posypala hoblinami syra a opraženými semienkami slnečnice.

    Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kuracie lízatká sa robia celkom jednoducho - spodné nohy orežeme okolo kosti, na potravinovú fóliu nasypeme soľ a korenie a do fólie zabalíme nohu tak, že mäso sťahujeme smerom dole a sformujeme do guľky, zaviažeme motúzom.

    Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto upravené nohy paríme v parnom hrnci, alebo dáme variť do vriacej vody a hneď zmiernime aby voda len pobublávala, paríme cca 45 minút, variť stačí asi 30 minút... po uvarení a odbalení fólie mäso musí držať guľatý tvar... kto nechce mať až tak veľmi zdravé jedlo môže dať kuracie lízatká zapiecť do rúry na 10 minút.

    Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A toto je porcia môjho muža aj s kuracími lízatkami.

    Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    varila som podľa tohto receptu http://dobruchut.azet.sk/recept/49426/cviklove-risotto/

Diskusia k receptu

kukulienka71
Kuracie lízatká:-DD dobre si ma pobavila. Určite prídu na rad aj u nás. Risotto vyzerá tiež veľmi chutne. Už tu chýbali tvoje svieže recepty.
evusik
@Kukulienka71 ďakujem :) ja som tomu hovorila kuracie paličky, ale zistila som, že kuchári tomu hovoria kuracie lízatko a to sa mi strašne páči a hlavne deťom sa to páči, veď sme tomu hovorili - mäso s rúčkou...
monty469
Pekný recept, cvikla - dobrý nápad pridať do rizota a tie lízatká nemajú chybu :-)
haji
@Evusik (10.5.2016 09:19)
Maso s držátkem. haha Recept zajímavý, naservírováno s fantazií!
jerica
Mne sa páči varenie s tou fóliou :-)
neviem ako by zareagoval manžel na kombináciu s červenou repou a syrom.
hedwiga504
Pekny recept. Preco si ale myslis ze varenie v tej folii je zdravsie ako klasicke pecenie. Ved je to plastik.
evusik
@jerica všetko je raz prvýkrát, treba len vyskúšať :-)
@Hedwiga504 na takéto varenie sa používa potravinárska fólia a bežne ju používajú aj kuchári v reštauráciách... ja si myslím, že práve toto je zdravšie ako klasické pečenie, nedochádza k spaľovaniu tukov... je to taká šetrnejšia úprava mäsa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia