Hráškové rizoto
Risi e bisi - ryža s hráškom
Autor receptu: redakcia
Risi e bisi (ryža s hráškom, nazývaná aj risibisi alebo risi–pisi) je klasickým jedlom benátskej kuchyne.* Každoročne sa podávalo na deň svätého Marka benátskemu dóžovi ako prvý chod, teda primi piati.
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Nakrájame cibuľu, slaninu, umyjeme petržlenovú vňať a nasekáme ju nadrobno.
- Polovicu masla rozpustíme v hrnci. Pridáme cibuľu a slaninu a zakryté pokrievkou restujeme 5 minút. Občas premiešame. Pridáme petržlenovú vňať a necháme 2 minúty restovať.
- Pridáme olivový olej, 2 naberačky zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme pod pokrievkou 5 minút.
- Pridáme zvyšný vývar a necháme zovrieť. Prisypeme ryžu a varíme na miernom ohni približne 15 minút. Občas premiešame.
- Vmiešame hrášok, zvyšné maslo a strúhanú parmezán a varíme ďalších 5 minút. Ryža by mala byť al dente. Dochutíme soľou a korením.