Rezance fotorecept

an3da - fotkaan3da, 15. októbra 2013
Rezance (fotorecept)
Foto: an3da

Ked sa mi nechce miesiť, tak si kúpim hotové cestoviny. Ale domáce sú lepšie.

Suroviny

500 g
1 ks nemusí byť




Postup

  1. 1

    Takto robila aj moja mamka a svokra. Múku ani nevážila, odoka si nasypala, asi plnú mysu. Vody koľko zoberie, soľ za hrsť a jedno vajce môže a nemusí byť. Zamiesiť na tvrdo. Cesto prikryť mysou a nechať aby si oddýchlo.

    Rezance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom zoberieme váľok a rozvaľkujeme.

    Rezance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Robíme to tak že si cesto pomúčime, nakrúcame na váľok a zároveň ho pritláčame dlaniami aby bolo všetko tenšie a tenšie. Potom ho celkom zrolujeme.

    Rezance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A rozkrojíme raz, po váľku,

    Rezance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a ešte raz, cez polovicu a uložíme jedno na druhé, aby sme mohli krájať, pravda cesto je dooobre pomúčené.

    Rezance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájané kladieme do vriacej slanej vody a ked vyjdu na povrch, berieme dierkavou varechou a oplakujeme vodou. Trochu pomastíme a pridávame si osýpku.

    Rezance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mladšia dcérka a jej ocino ľúbia kakaové.

    Rezance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A zemiakové - uvarené zemiaky, osolené a trochu potlačené.

    Rezance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte môžu byť tvarohové, makové, kapustové, mäsové...

Diskusia k receptu

sportak
Máš pravdu že domáce sú domáce. Výborný rcp. P.s. Ja som si na domáce rezance, slíže, lasagne a podobné výtvory z cesta zakúpil strojček na cestoviny. Je to úplne super. A na sto gramov polohrubej múky dávam jedno vajce. Takže vpred na domáce cestoviny a všetkým Varecháčom držím palce.
radost
@an3da
súhlasím-domáce sú lepšie...
ale pre začiatočníčky treba určite uviesť druh múky...
a dalej-určite na pol kila múky nemôže ísť hrsť soli-asi si sa pomýlila...ja soľ nedávam do cesta-až do vody pri varení..bo ak chcem rezance do zásoby-vlhnú...
sovka62
Veru, na osýpku sú takéto, miesené s vodou, chutnejšie ako čisto vajcové. Dostalo ma to tvoje vaľkanie. Už som to skúšala, ale akosi sa mi nedarí. Rozhodne nie tak, ako som videla na Balkáne alebo v Turecku, kde ten váľok v rukách žien len tancoval, ako keby sám od seba a cesto rástlo pred očami. Darmo, asi to treba odkukávať od mamy a trénovať od malička.
an3da
@ radost , tá hrsť je na tú väčšiu mieru - odokatívnu, na pol kila je asi malá lyžička. @ levandula múka je polohrubá. @ sportak tiež tak dám vajce ked si robím lasagne alebo závarku do polievky, a na rezance ani nemusí byť vajce.
frona
@an3da nemám dobrú predstavivosť...takže by som prosila vysvetlenie na to krájanie rezancov... :-) Nepochopila som ten systém. To sa všetko krája na tom valčeku?
an3da
Po tom valčeku prekrojíme po dľžke, potom valček odložíme a ešte raz po dľžke, máme dve kopy cesta ktoré položíme na seba, č. 5 a potom po šírke krájame na tenko.
babkamt
Tiež robím rezance doma.Všimla som si , že nemáš tradičný valček . Šikovne si sa s ním naučila robiť.
garanco
Občas robím domáce cestoviny (keď nie som lenivá a mám dosť času na prípravu), ale to vaľkanie musím vyskúšať podľa Teba, neviem či sa mi podarí - ja si tiež zamiesim cesto na veľmi tvrdo a potom nevládzem rozvaľkať:-)
pusta
máš ich krásne. na rezance si veľmi netrúfam, moja milovaná drahá stará mama mala taký valček a v rukách sa jej len tak mihal, chce to prax a šikovnosť. :-)))
ebaka
jáááj,už dávno som nerobila domáce rezance,deti vyleteli do sveta,manžel za robotou a samej mi neprídu na um,rýchlo hodím do vody kúpenú cestovinu a hotovo....ale najbližšie urobím s makom,polovička si zaspomína na časy,keď sme doma boli všetci pospolu...ďakujem Ti za pripomenutie,...s tým vaľkom pracuješ ako rýchlik -:))
evia
kde sa dá zohnať taký parádny válek?
zinnajdha
Už som zháňala taký valček na cesto, ale nenašla som ani stopu, kde by ho mali na predaj. Tak som si pomyslela, že treba kúpiť kus hrubšej(podľa vôle) palice v "Urob si sám", odrezať podľa toho aký valec chceme mať, opracovať...a pracovať a pracovať - vaľkať.
an3da
Možno niekde na jarmoku? Alebo porysko na motyku a iba trochu odpíliť?
babidka
:-)))) Alebo si kupit elektricky strojcek na cestoviny ? Roky som robila cestoviny podobnym sposobom ...ale mam 60 rokov , ruky uz bolia a valkanie zacalo byt nad moje sily .Nuz a tak prisiel na rad ten najlepsi strojcek na cestoviny ! Pretoze naozaj niet nad doma s laskou urobene cestoviny :-)
iwuska
najobycajnejsie jedlo na svete a aj tak ho mam ako jedno z najoblubenejsich. mamine podstive rezacne, bud s kapustou, alebo len s tvarohom a dobre poprazenym maslom a solou. a ked je chut na sladke, do tvarohovych do poslednych hltov lekvar. chut detstva, ktora sa mi viaze s mojou mamou, ja nikdy nemam trpezlivost robit doma vlastne, par krat som sa len premohla :)
elysa
presne takto robím "slíže" aj ja :), fazuľovica by sa bez nich ani nejedla...
evanaaa
Aj mňa odrádza od robenia cestovín to vaľkanie, bolíma ruka v ramene, a už aj druhá začala, ale hádam by wsom to po čase skúsila. Kúpila som si múku semolinu, tá je dobrá hlavne na cestoviny, ale môže sa miešať aj s inou. Inak, @an3da , si šikovná a máš ich pekné, tie rezance ( slíže).
an3da
Dˇakujem, dievčatka, dlho som nevedela čo sú slíže a teraz viem, my hovoríme - rezance. Ja som skorej robila na strojčeku - ručnom, to som sa pred pár rokmi odvážila takto robiť a tešilo ma že sa mi darí. Soľ dávam že som sa tak naučila od mamky a svokry, u nás sa miesi toľko koľko sa hnedˇ uvarí. Dobré sú aj na druhý deň, a kedˇ sa prihrejú...tvarohové - tam sa syr ztopí, mňam, a zemiakové - trochu sa pripražia, mňam...moje dcérky hovorili babke - zohrej nám na škrabkavo... ľúbilo sa im lyžicou škrabať ten tvaroh.
evanaaa
Inak, @an3da , ja to beriem tak, že tie širšie sú rezance a tenké sú slížiky.....
an3da
Rozumiem, @evanaaa , ale u nás je výraz slíže - slížiky neznámy, iba rezance a halušky. Najdôležitejšie je že je to dobré jedlo, však?
mijaita
@an3da lovim tu na Vareche recept a usmev mi vyloudily slize, rezance... u nas v Cechach nudle ! :-) Nudle vlasové, nudle široké. Tak to jen tak . Jinak jsem prekvapena kolik receptu je? Od hladke mouky po hrubou, od 6 vajec na 1/2 kg hladke mouky, az po bezvajecne z polohrube, nekde voda, jinde olej... každopádně hezký recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia