Rebarborovo- tvarohový koláč (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

10-12
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 200/160 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto: maslo alebo margarín rukou alebo ručným lisom spracujeme s múkou a soľou, až sa vytvoria hrudky. Lyžicou po kvapkách pridávame vodu a spracovávame cesto. Musí sa rovnomerne navlhnúť a spojiť. Sformujeme ho do tvaru gule, zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke asi 30minút.
  2. Rebarboru ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky, posypeme cukrom zmiešaným so škoricou.
  3. Tvarohovú plnku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
  4. 2/3 cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3mm. Priložíme formu na pečenie (priemer 26cm) a vyrežeme podľa nej kruh, ktorý musí byť o 4cm širší ako forma.
  5. Cesto pomocou valčeka prenesieme na formu na pečenie. Opatrne pritlačíme na dno i boky, príčom okraje cesta rovnomerne prečnievajú z formy.
  6. Prečnievajúce časti cesta prehneme dospodu a vytvoríme ozdobný okraj. Naplníme rebarborou.
  7. Na rebarboru vylejeme tvarohovú plnku.
  8. Vyvaľkáme si zvyšnú 1/3 cesta a vyrežeme potrebný kruh. Vykrojíme z neho lístočky a nožom na nich vyznačíme žilky. Zo zvyšného(odkrojeného) cesta prstami ušúľame guľôčky. Plát cesta s otvormi priložíme na plnku. Naaranžujeme pripravené lístočky a guľôčky. Povrch cesta potrieme mliekom a poprášime cukrom.
  9. Pečieme 15minút pri 200st.C. Teplotu znížime na 160st.C a pečieme ďalších 25minút do zlatista.
  10. Po vychladnutí na mriežke si môžeme pochutnávať.