Ražný jablkový mrežovník fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. novembra 2016
Ražný jablkový mrežovník (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný jablkový koláč v zdravšej verzii ;-)

35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

400 g
100 g
100 g
250 g (margarín)
1 ks
štipka
1,5 ks
2 KL
Plnka:
5 - 6 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 ks (prášok)
Na potretie:




Postup

  1. 1

    V miske zmiesame sypke suroviny. Potom pridame vajce a spustené maslo alebo vami osvedčeny margarin. Ja som dala Ramu kocku. Cele zmiesame, vypracujeme polomäkke az mäkke, mastné cesto. Zakryjeme ho sáčkom a utierkou a odložime na 30 min. do chladnicky, aby nam trocha stuhlo... PDP som dala 1,5 sáčku,1 sáčok ma 15 g.

    Ražný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravime plnku. Asi 5 - 6 jablk ocistime a nahrubo postruhame. Ochutime škoricou a cukrom podla chuti. Pridame van. puding v prášku alebo Zlaty klas. Moje jablka pustili dost štavy, takze som tam pridala este za hrsť hnedej strúhanky.

    Ražný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyberieme z chladnicky a odkrojime z neho 1/4, ktoru zatial odložime bokom. Zvysok cesta rozdelime na kusky. Na plech vystlety papierom po jednom natapkame kusky cesta. Nebojte sa, cesto sa super spaja dokopy ;-) Urobime aj okraje. Ked som tento kolac robila prvykrat, cesto som krasne vyvalkala, ale ked som ho chcela preniest na plech, cele sa mi trhalo. Takze odvtedy ho takto tapkam ;-P Moj plech ma vnutorny rozmer 25 x 34cm.

    Ražný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Najprv si na tenko vyvalkame tu stvrtku cesta, co sme si na zaciatku dali bokom a urobime pasiky. Potom porozkladame rovnomerne jablka na cesto a nakladieme nane pasiky jednym smerom. Okraje cesta postlacame, ak treba a natrieme aj okraje aj pasiky vajcom. Nasledne naukladame zvysne pasiky aj druhym smerom. Pasiky treba ukladat opatrne, ale zaroven aj rychlo, lebo sa mozu trhat, kedze toto cesto je na 90 % z raznej muky :-) Natrieme aj tieto pasiky vajcom a kolac dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na 35 - 40 minut.

    Ražný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kolac som uz v celosti odfotit nestihla. Krasne sa upiekol a rozvoniaval ;-P

    Ražný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kolac je vyborny. Cesto vobec nie je ani suche, ani tvrde. Pri zahryznuti sa velmi podoba na jemne maslove susienky/kolaciky, ktore sa rozplyvaju v ustach ;-D O niekolko hodin alebo na druhy den, ked postoji, je kolac este lepsi, stavnaty a mäkky. Je tazko ho prestat jest ;-)) Ja osobne mam velmi rada taketo mrezovniky z tmavych a celozrnnych muk. Kolac ma celkovovo inu, fantasticku chut nez bielej muky :-) Biela muka je taka neutralna, s tou citit viac chut plnky :-) "Tu" je to kombinacia oboch ;-P

    Ražný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Len pre info.. Ja pouzivam tuto raznu muku, no pravdupovediac velky vyber tmavych muk u nas aj tak nie je. U nas nie je taka, ze "hladka, polohruba, hruba ci chlebova" :-) este ani typ muky na nej nie je napisany. Jedin, co je na nej napisane malym pismom je, ze sa odporuca na chlieb a zakusky. Hladka nie je, to je stopro, zomleta je na hrubo/drsno. Ja som s touto mukou velmi spokojna a hoci su uz razne muky aj od inych firiem, pouzivam jedine tuto. Kupujem ju bud v Tescu alebo v Aldi.

    Ražný jablkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Z ražnej múky jsem koláče ještě nikdy nepekla, tady mám rezervy. Krásná práce, milá Cesmínko! Bezva postup, také používám tzv. "obláčkovou techniku" na vkládání těsta na plech, bo vyvalování mi nikdy nešlo. Díky za receptík!
afataga
no ty si vymyselnik, s raznou by ma nenapadlo kolac piect, vyzera vyborne, taketo cesta aj ja tak isto patlem na plech, chybaju mi tam hrozienka, alebo brusnice, ale nie kazdy ich ma rad, uznavam
siisa
Robím s ražnou, ale koláč by ma nenapadol, lebo ražná má takú zvláštnu chuť...toto musím skúsiť. Ďakujem za nápad a aj za recept.
cesminaz
@Mitzy dakujem :-) @Mariavozar aj to mi bolo prislo na rozum,ale potom som predsa ostala pri tomto ťapkaní :-) Milá @Haji dakujem za tvoj komentik.Kolač je naozaj super ;-) @Afataga nielen vyborne vyzera,ale aj chuti vynikajuco zato ručím ;-)) Mysliš hrozienka/brusnice do jablk? To si može uz kazdy pridat podla chuti a fantazie ;-) @Siisa ano ražná ma sice zvláštnu chut,ale ja ju zvyknem pouzivat viac do sladkych ciest,než na slano.A musim povedat,ze mi/nam velmi chutí :-) Odporúčam ti tento kolac vyskusat,urcite budes velmi milo prekvapena :-)
izabella929
@cesminaz , tak toto je teda skvelý koláčik..) iste je veľmi chutný, možno ho vyskúšam, lebo na tú chuť som zvedavá..
sovka62
Áno, za seba napíšem, že keď už ražná múka, tak úplne najlepšia je v kombinácii s medom. Dokonalé spojenie, vznikne výborná chuť a aj konzistencia koláčika.
Mrežovníky, to je moje, "pohádka mládí", ako vravia naši susedia, aj starká, aj mama pekávali, lebo je rýchlo hotový, lacný a je ho veľa, tú poslednú vlastnosť sme v detstve oceňovali. Ďakujem, ukladám a 5*.
jerica
Milá @cesminaz ďaľší výborný recept od Teba , ako píše @sovka poháda mládi a k tomu rýchlo hotový. Radosť pozrieť a čítať Tvoje recepty. Teším sa na tú vóňu,určite vyskúšam s tou múkou,ukladám , zaslúžene +++++
monty469
Skvely recept. Z raznej muky som este kolacik nepiekla, no najvyssi cas vyskusat ;-)
kukulienka71
Ražnej múky sa trocha obávam pri spracovaní, mne strašne lepí, ale ako pozerám, cesto máš kompaktné, tak by som aj skúsila, koláč vyzerá chutne. Keby tam bolo ešte viac plnky tak si ho vytiahnem z monitora asi;-P
cesminaz
Mila @Izabelka dakujem :-) a urcite neolutujes ak vyskusas. @Sovka62 zlatá,dakujem za tvoj mily komentík.Urcite raz skusim nejako s medom :-) Mila @Jerica dakujem pekne za tvoje mile slová,velmi ma potesili :-) Naozaj ma tesi,ze sa ti moje recepty pacia.Kludne vyskusaj,urcite neolutujes,koláčik nielen krasne rozvoniava,ale aj skvelo chutí! @Monty469 :-)) no hej,najvyšší ;-P Ver mi,ze neolutujes!
cesminaz
Mila @Kukulienka viem co myslis,ale zalezi aj od celkovych surovin v recepte.Ver mi,ze toto cesto sa "vôbec" nelepi :-) Super s nim vies pracovat.Je to dost mastne cesto,tam sa nema co lepit :-) na zaciatku je sice take mäkšie,ale v chladnicke stuhne.Veru tej plnky mohlo byt aj viac,ale co uz,teraz sa tak podarilo :-) Ale poviem ti,ze aj s takymto mnozstvom plnky,bol kolac super mäkky a štavnaty ;-) Krasny podvecer prajem!