Ražný domáci chlebík

Autor receptu: anina6

Nejak sa mi zapáčilo pečenie domáceho chleba, tak som dnes upiekla ražný, resp. kombinácia ražnej múky a hladkej. K tomu sme si dali domácu oškvarkovú nátierku, ktorú som tiež už pridala na Varechu. A tu je recept na chlebík.

15 minút
príprava
50 minút
na 160-230 °C

Postup

  1. Múku som si preosiala do misky, pridala som soľ a rascu. Kvások, ktorý mi pekne vykysol, som pripravila tentokrát z medu, vody a kvasníc. Pridala som ho k múke, potom som primiešala olej a ocot vo vlažnej vode rozmiešaný. Predtým som si uvarila zemiaky, ktoré som postrúhala a vypracovala som cesto. Musím povedať, že sa mi cesto dosť ťažko miesilo, to asi tou ražnou múkou.
  2. Vypracované cesto som dala vykysnúť asi 45 minút.
  3. Cesto mi vykyslo veľmi pekne, tak som ho ešte raz premiesila, vytvarovala som ho a na plechu ešte nechala kysnúť asi 20 minút. Potrela som ho studenou vodou a posypala sezamom.
  4. Potom so ho pekne krásne šupla do rozohriatej rúry na 230 stupňov a asi po 15 minútach som stiahla teplotu na 160 stupňov a piekla som asi 25 minút. Medzi pečením som ho tiež potierala studenou vodou. Po upečení som ho ešte potrela maslom a už sa len chladil.