Ražný domáci chlebík
Autor receptu: anina6
Nejak sa mi zapáčilo pečenie domáceho chleba, tak som dnes upiekla ražný, resp.
kombinácia ražnej múky a hladkej. K tomu sme si dali domácu oškvarkovú nátierku, ktorú
som tiež už pridala na Varechu. A tu je recept na chlebík.
15 minút príprava |
50 minút na 160-230 °C |
Postup
- Múku som si preosiala do misky, pridala som soľ a rascu. Kvások, ktorý mi pekne vykysol, som pripravila tentokrát z medu, vody a kvasníc. Pridala som ho k múke, potom som primiešala olej a ocot vo vlažnej vode rozmiešaný. Predtým som si uvarila zemiaky, ktoré som postrúhala a vypracovala som cesto. Musím povedať, že sa mi cesto dosť ťažko miesilo, to asi tou ražnou múkou.
- Vypracované cesto som dala vykysnúť asi 45 minút.
- Cesto mi vykyslo veľmi pekne, tak som ho ešte raz premiesila, vytvarovala som ho
a na plechu ešte nechala kysnúť asi 20 minút. Potrela som ho studenou vodou a posypala sezamom.
- Potom so ho pekne krásne šupla do rozohriatej rúry na 230 stupňov a asi po 15 minútach som stiahla teplotu na 160 stupňov a piekla som asi 25 minút. Medzi pečením som ho tiež potierala studenou vodou. Po upečení som ho ešte potrela maslom a už sa len chladil.