Raňajková ovsená kaša pre lenivých fotorecept

evusik - fotkaevusik, 28. novembra 2014
Raňajková ovsená kaša pre lenivých (fotorecept)
Foto: evusik

Nikdy som nepatrila k tým ktorí sa prehnane starajú o to čo zjedia... čím som ale staršia tým viac sa snažím ovplyvniť, v záujme Zobraziť celý popisNikdy som nepatrila k tým ktorí sa prehnane starajú o to čo zjedia... čím som ale staršia tým viac sa snažím ovplyvniť, v záujme môjho zdravia, to čo ovplyvniť viem a môžem a to je aj strava... kedysi ma naša nevesta ponúkala varenou ovsenou kašou, no pre mňa des a hrúza dohromady... potom som natrafila na jeden článok a tam bol spomínaný aj tento spôsob prípravy ovsenej kaše, ja som si ho pomenovala ovsená kaša pre lenivých... ak si prečítate recept zistíte prečo...

1
porcia
1 minút
príprava

Suroviny

3 - 4 PL
4 - 5 PL
1 ČL (alebo cukor)




Postup

  1. 1

    táto kaša sa nevarí... najlepšie večer si nasypem ovsené vločky do misky, pridám biely jogurt a med... základ sú vločky a jogurt, použiť ale môžete aj kyslú smotanu a určite aj ochutený ovocný jogurt ale to som neskúšala lebo také nekupujem... takisto med sa dá nahradiť hnedým cukrom alebo sladké možno celkom vynechať

    Raňajková ovsená kaša pre lenivých (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zamiešam, misku uzavriem a odložím na noc do chladničky

    Raňajková ovsená kaša pre lenivých (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    takto vyzerá kaša na druhý deň a možno ju jesť takto ako je

    Raňajková ovsená kaša pre lenivých (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ja si ale pridávam za hrsť orechov a umytých hrozienok...

    Raňajková ovsená kaša pre lenivých (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    výborné, priam vynikajúce je pridať ovocie - jablká, hrozno, banány... čo mám doma, u mňa je to ale najčastejšie kombinácia orechy, jablko to mám najradšej

    Raňajková ovsená kaša pre lenivých (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a toto je moja raňajková miska, takúto kašu s rôznymi obmenami raňajkujem už niekoľko mesiacov a ešte sa mi nezunovala... ak ste čítali až sem tak už vám musí byť jasné prečo som ju pomenovala kaša pre lenivých - žiadne varenie, príprava trvá asi 30 sekúnd a výsledok je nad očakávanie výborný... a snáď je to aj zdravé :-)

    Raňajková ovsená kaša pre lenivých (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tiginko
Tiež som to robila ešte nedávno podobne, ale najnovšie som si osvojila ešte jeden spôsob: vraj treba ovsené vločky spariť horúcou vodou, aby sa v nich zlikvidovali prípadné choroboplodné zárodky. Preto ráno do sitka vložím pár lyžíc vločiek a prelejem vriacou vodou z kanvice. Jednak teda eliminujem bacile, za druhé vločky zmäknú a za tretie zohrejú sa, t.j. po pridaní jogurtu alebo mlieka nebudú studené. Alebo aj sa môže rozpustiť tuhší med, ktorý potom pridáme. A ak pridáme do sitka aj kupované sušené ovocie, ktoré je zvyčajne sírené, vraj sa tá pridaná konzervačná látka vyplaví.
elysa
aj ja raňajkujem vločky s jogurtom a ovocím, skúsim aj chladničkovú aj horúco-vodovú verziu...
1x evusik
evusik
@tiginko toto som potrebovala, nejaké skúsenosti lebo ja s takýmto stravovaním nemám nijaké...
hrozienka aj sušené ovocie preplachujem v horúcej vode tak ako si aj ty písala, lebo je sírené a hrozienka nechávam aj namočené aby zmäkli... ja chodím ráno zo psom, ráno si vždy vyložím misku s kašou z chladničky, namočím hrozienka a idem von, keď prídem kaša už nie je studená a môžem ju pokojne jesť... to, že aj vločky by sa mali aspoň zabariť kôli choroboplodným zárodkom som nevedela, budem asi gúgliť a snáď sa podelia o rady aj iní varecháči...
ďakujem za cenné skúsenosti :-)
finczi
Ja mám informácie, že by sa vločky nemali konzumovať so žiadnymi mliečnymi výrobkami, ale napučať by sa mali dať s vodou/ a to, že horúcou som nevedela ani ja @tiginko /. Ja si taktiež umývam všetko sušené ovocie bežne dostupné a hrozienka potom nechávam vo vode pár minút, aby nabrali na objeme. Pridávam si tiež orechy a med. Ideálne je vraj navariť si ráno ovsenú kašu...Možno nájdete zaujímavé info tu:
www.cestaksebe.sk/
Občas mám aj ja takéto raňajky...
1x evusik
zuzanka1367
Super rada, ja som tiež vločky nepreplachovala, našťastie som sa žiadnému mikróbu nezapáčila, už budem.
1x evusik
evusik
keď ja som skúšala vločky s vodou, uvariť kašu ale mne to vôbec nechutilo... naopak s jogurtom mi to veľmi chutí...
alexdidi
...sto ľudí, sto chutí...mne vôbec nechutia vločky s jogurtom, ale varené vo vode s troškou soli mi chutia veľmi a aj si ich často robím takto na raňajky.
1x evusik
micanela
skuste ovsene vlocky zaliate acidofilnym mliekom /staci rano par minut/, mozno zachutia aj vam
1x evusik
danila
ja sa tiež snažím zdravšie stravovať, kašu s ovsených vločiek si robím takmer každé ráno - ešte sa mi neprejedla.Ja robím takto: 4-5 polievkových lyžíc večer zmiešam v malom hrnčeku s 1,5 lyžice sušeného sójového mlieka, asi 1/3 lyžice stévie, štipkou soli, zalejem vodou a nechám do rána postáť.Vody dám tak 1 cm nad vločky.Do rána zväčšia svoj objem, dám ich variť asi 3-4 minúty.Na tanieri posypem kakaom alebo škoricou, na to dám ešte postrúhané mandle a ak sa mi zdá kaša málo sladká, ešte si ju polejem troškou medu alebo javorovým sirupom.Kaša je hotová raz dva a nasýti.Miesto sójového sušeného mlieka sa môže dať napr.mandľové.
1x evusik
staja
Tak vločky s čerstvým ovocím sú moje každodenné a obľúbené raňajky, ktoré jedávam už niekoľko rokov a najviac ma teší, že sa na ne dal aj môj manžel. Ja tie 2 PL vločiek (manžel 3) ešte pred cestou do kúpeľne zabarím trochou vriaceho mlieka (s vodou alebo čajom mi to chutí menej, ale táto alternatíva býva len keď sme mimo domu) a nechám postáť. Rovnako biely jogurt - ten istý ako @evusik , - vyberiem z chladničky a aj ovocie. Ovocie používam čerstvé sezónne- jablká, banán, hrozno, kiwi, čerstvý ananás a na zimu si mrazím vlastné ríbezle, višne, z trhu čučoriedky. Keď mám dosť sliviek, tak si ich nasuším. Dopĺňam semienkami: čerstvo mleté ľanové, slnečnicové, chia, orechy nahrubo sekané. Ak mám kyslejšie ovocie, pridám trochu medu. Ale najlepšia a asi aj najkrajšia raňajková miska je s dobre vyzretými marhuľami alebo slivkami, ktoré si idem ráno nabrať do záhrady za domom. Takéto raňajky jedávam aj na letnej dovolenke, kde sa prehýbajú švédske stoly od rôznych špecialít.
A aby som nezabudla, tento spôsob raňajok som vyskúšala po tom, ako som mala ráno po jedle pocit ťažkého žalúdka. Po tejto zmene sa mi veľmi zlepšilo trávenie a nemám žiadne nepríjemné pocity.
Toto je moja dnešná porcia:


evusik
pozorne som si všetko prečítala a postupne vyskúšam všetky vaše rady a uvidím čo mi bude najviac chutiť, ale toho jogurtu sa určite nevzdám :-)
ako prvý vyskúšam postup od @tiginko a budem vidieť aký je rozdiel medzi zabarenými a nezabarenými vločkami, aspoň v chuti...
@anilah ďakujem za video, vyzerá to dobre, taká desiata do práce alebo do školy...
@staja mám otázku, vločky zabaríš mliekom a necháš postáť a potom pridáš jogurt a ovocie - čiže všetko robíš ráno, stačí to nato aby sa vločky napučali? lebo ja keď to robím večer tak vločky do rána napučia a sú mäkké... ináč sa mi tvoj postup páči je tam horúce mlieko na elimináciu škodlivín... vyskúšam a ďakujem za foto :-)
valeri
Ja som niekde čítala pred rokmi, že varením stratia vločky značnú časť toho "zdravého". Bol tam návod, že večer vločky namočiť, napr. do vody s citr. šťavou, alebo do šťavy z kompótu, alebo len do vody ...... podľa chuti a ráno pridať ovocie, alebo jogurt, orechy, hrozienka, rôzne semienka a pod. Odvtedy si ovsené vločky na raňajky robím len takto. Najlepšie sa mi osvedčili nato jemné výberové ovsené vločky. Dokonca to jedia so mnou aj vnúčatá. Im ju trošku posypem ešte grankom.
bebemana
Mozete vyskusat aj "vlockovu mliecnu polievku".poznam ju od mojej babky,ktora si ju stale kazde rano varila.nezatazuje zaludok a je aj zdrava. Potrebujeme len uvarit vlocky vo vode s trochou soli a pridat mlieko. Priviest zase k bodu varu a odstavit. Nechame trochu vychladnut a mozeme jest.
jozka2
evusik,velmi dobry recept na kasu.Dobre je ju zaliat kefirom,najlepsie domacim a prikryte iba papierom nechane na kredenci cez noc,do rana tie potvory z kefiru prepracuju vlocky tak,ze ulahcia travenie v zaludku.
zdravoachutne




vyskušajte toto, je nesmierne chutná
Ja si robievam na ranajky kašu a ked pridám banan a miešam to ešte pár minut, tak je ta kaša neuveritelne sladká
staja
@evusik , áno, zabarím mliekom toľko, aby to trochu akoby plávalo, nechám postáť a to vsiakne a vločky sú mäkké napučané, mlieko vypijú. Varené vločky mi nechutia (ani vo vode ani v mlieku). Medzitým si umyjem ovocie, vybavím hygienu... a po cca 0,5-1 hod. pridám jogurt, ktorý už nie je studený, ak dávam chia alebo goji a sušené ovocie, tak hneď do misky spolu s jogurtom, aby napučali, zamiešam, nakrájam ovocie, posypem sezamom. Pred jedením to ešte celé premiešam. Pre mňa sú toto celoročne naj-raňajky, kde sa mení podľa sezóny len ovocie.
jarunka
Taketo by som mala ranajkovat, ja vlocky velmi malo, manzel ich nema rad, tak pripravujem co mame radi obaja. Obohatila som sa mnozstvom dobrych rad, tak musim zacat :-)
zinnajdha
mne vločky smrdia, ale jogurt a kyslé mieka mám rada, tak ich pijem bez vločiek.
havino
boli časy, ked som si ich zalievala vriacou vodou už večer a ráno jogurt a ostatné, neskor som prešla, že ráno pri varení vody na kávu, čaj, zaliala aj vločky a šla si po svojom a za 20 min, mi vyhovovalo aj zmäknutie, aj to, že boli teplé, takže ako @tiginko , ked mám chuť na vločky zalievam ráno vriacou vodou tak akurat, aby sa voda vstrebala len, kašu zas úplne nemusím mať, nech sú mäkké a letné
evusik
ďakujem všetkým za cenné rady a názory...
odteraz budem aj ja zabárať, ráno chodím zo psom, keď si všetko nachystám bude to mať čas odstáť aj hodinu :-)
nelisa
Tiez chodim rano vencit :) vlocky si zalievam cajom, najradsej roibos alebo ovocnym. Ked pridem z vencenice pridam med, banan...
darinocka
Skús si občas vločky na panvici nasucho opražiť.Získajú orieškovú chuť.
Možno ich zaliať miesto vody ovocným čajom,aby sa neprejedli a mali stále inú chuť. ;*)
evusik
@nelisa dnes som vyskúšala zaliať vločky čajom, bolo to dobré, s medom, orechmi a jablkom... s jogurtom sa mi to zdá také hutnejšie, sýtejšie... určite budem robiť aj s čajom...
@darinocka vyskúšam aj to opraženie :-)
lwhiterose
ďakujem za recept, je to pre mňa oveľa chutnejšie ako klasická ovsená kaša :-) sú to teraz moje obľúbené raňajky :-)
iva2111
Taky děkuji za recept :)
V prosinci jsem vyzkousela poprvé, teď si je ráda dám kdykoliv a klidně denně.
Namáčím je do kefíru z tibetských houbiček, ničím nepřichucuji, chutnají mi nejvíc takhle obyčejné. To manžel si do nich přidává nejen pár ořechů a rozinek, ale i semínka, ktera používám při pečení pečiva.
evusik
@iva2111 ja si robím domáci jogurt a používam ten, už si ani iné raňajky neviem predstaviť... a ja tiež pridávam orechy alebo slnečnicu, ľan, mám rada to chrumkanie pod zubami...
evusik
@vybusna ja robím úplne jednoducho - dám uvariť mlieko do pískacieho hrnca, nechám ho vychladnúť na izbovú teplotu, pridám jogurt zo živou kultúrou, nalejem do pohárov a dám do rúry vyhriatej na 50°C, hneď ju vypnem a jogurt tam nechám cez noc... alebo keď robím ráno tak na obed je hotový, jeden pohárik si odložím a ten potom použijem na ďalší jogurt, raz za čas kúpim nový a to je celé...

vždy som kupovala mlieko z automatu a nikdy som ho nenechala dlho vrieť, len čo hrniec zapískal už som ho odstavila, ale nedávno som nepočula a veru hrniec pískal hádam aj 5 minút a jogurt bol úplne parádny... už som aj zo párkrát robila z obyčajného mlieka a bol vynikajúci, dokonca môj muž po veľkom váhaní ochutnal a povedal, že veď je to dobré a hneď večer jeden zjedol s džemom...
tento som robila v stredu:





vybusna
No vidis a ja som planovala, ze kupim na to jogurtovaci pristroj a ty si mi taky krasny recept povedala. Velka vdaka...urcite budem skusat...
evusik
@vybusna nad tým jogurtovačom som aj ja uvažovala, ale načo keď to ide aj bez neho... tak nech sa ti darí :-)
mariamka
vdaka @evusik za nakopnutie,, rura funguje, je uz len vecou chuti, kto si co namixuje, z 2 l mllieka a 1 jogurtu, je toho celkom dost

evusik
@mariamka presne tak, niekedy na sladko s ovocím, niekedy na slano do pomazánky, na raňajky s ovsenými vločkami a náš malý vnúčik ho má najradšej len tak samotný...
máš krásne poháre, to sú zavarovacie?
mariamka
@evusik lidlove huspeninove :), kolega ma zasobuje,,, presne ma napadlo toto ich vyuzitie, ked som vcera citala diskusiu :) ale myslim, ze by slo aj zavarat v nich, akurat rozmer vicka je vacsi
evusik
@mariamka ani som nevedela, že sa niečo také predáva... musím sa pozrieť aj u nás... ďakujem :)
mariamka
inak aj ten aspik sa da zjest /modry, cerveny, neutral,, muz bol zvedavy, tak otestoval :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia