Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept)

Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept)
Foto: ancicka
ancickaAncicka, 56 ročná žena, Spišské Podhradie., recept pridala: 20. augusta 2011 15:01Ďalšie jej recepty

Ja čo si pamätám,tak sa piekli vždycky takéto punčové rezy.No postupom času si kuchárky-cukrárky zjednodušili,tak že iba sa natreli piškotové platy troškou lekváru,alebo aj nie a namočili sa sirupom.Základ punčových rezov je punč!!!Punč sa robí z tuhého čierného čaju,rumu ,hrozienka,džem a ovocný sirup.Takýmto jemne kyselkavým šťavnatým rezom nik neodolá.

Suroviny

42
porcií
90
minút
príprava
3x12-15
minút
na 170 °C

Postup prípravy receptu

Upečieme si 3 piškotové cesta.dva zo 4 vajíčok a jedno zo 6 vajíčok.Bielka vyšľaháme do tuhá,
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 1

...pridáme pr.cukor,koľko bielka,toľko PL cukru a zašľaháme.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 2

Pridáme žltky,zľahka zašľaháme a pridáme múku s pr.do pečiva.Múky dáme toľko ,koľko máme vajec.Na jedno vajce ,jednú kopcovitú PL múky a pol pr. do peč.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 3

Cesta upečieme na hlbokom plechu na papieri.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 4

Urobíme si základ na punč:Uvaríme tuhý čaj,t.j.aspoň dva sačky čierného čaju zaparíme s 1-1,5 dl vody, pridáme rum,asi 1/2 dl,alebo podľa chutí,a pridáme hrozienka.Necháme vychladnúť.Výchladnúte cesto zo 6 vajec pomrvíme do misky,pridáme vychladnutý punč, a ríbezľový džem a zamiešame.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 5

K punču pridáme aj jahodový-červený sirup.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 6

Dobré premiešame.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 7

S cesta stiahneme papier,
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 8

...a obidva platy natrieme džemom,na tú stranu čo sme stiahli papier
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 9

Na to rozložíme punč,upravíme na celý plat,
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 10

...a priložíme druhým,natretým džemom.Na vrch koláča položíme jeden papier,ktorý sme stiahli z piškoty.Zaťažíme.Je dobré ho nechať zaťažené cez noc.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 11

Potom vymiešame cukrovú polevu.Do cukru pridáme olej a cit.šťavu,z pol menšieho citrona. Vymiešame na hladko.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 12

Potom troška zafarbíme červeným sirupom.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 13

Takto jemne ružovu polevu vylejme na koláč a rovnomerne rozotrieme.
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 14

Ale hned a rýchlo si prisypeme za 1 čl kakao a zamiešame.Na ružovu polevu nalejeme úzke pásiky a špáratlom vytvoríme mramor.Necháme polevu zatuhnúť a potom pokrájame na rezy,
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 15

Takto narezané rezy podávame.Takéto rezy majú jemne kyselkavú šťavnatú chuť a niesú moc sladké.Dobrúchuť!
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 16



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 9 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

67 komentárov k receptu
  • tetrisss, 20. augusta 2011 o 19:40
    Mnaaam, toto je to prave orechove, mimochodom, ano u vas taketo super kolace veru piekla aj moja teta, ktora chodila v Sp.podhradi piect na svadby, ja s nou, ako mala slecna.:)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 20. augusta 2011 o 20:15
    Keď punčák, tak s punčovinou, no mňam! :-D


  • zdezda, 20. augusta 2011 o 20:19
    krásne a sladké :-)


  • lubjak, 20. augusta 2011 o 20:26
    krasny recept,veru odkladam,naposledy som robila puncove rezy niekedy na Vianoce,ked som pokazila piskotove cesto,do plnky bolo vynikajuce,len ma nenapadli hrozienka,vyskusam


  • tothka, 20. augusta 2011 o 20:44
    Ani ja som ich s hrozienkami ešte nerobila, ale čo nebolo, môže sa vyskúšať, ukladám si.


  • ancicka, 20. augusta 2011 o 21:20
    @tetrisss ,ty pochádzaš z Podhradia,Možno,že som aj tvoju tetu poznala.Ja som totižto veľa ráz pomáhala pri pečení na svadbách zo starými kuchárkami .Veľa z ních už nežije.


  • ancicka, 20. augusta 2011 o 21:25
    @sandramater ,dakujem.
    @zdezda ,práveže tento punčový zez vôbec nieje sladký,je jemne kyselkavý.
    @lubiak ,thotka,práveže základ punčáku tvoria aj hrozienka.vyskúšajte.


  • ola111, 20. augusta 2011 o 21:43
    Veľmi dobre vyzerá,dala by som si :-)))


  • katka78, 20. augusta 2011 o 22:13
    Mám rada "pôvodné" koláče a zákusky, pri ktorých si gazdinky neuľahčujú postupy, ale naopak na nich stavajú. Aj preto verím, že tento punčák chutí skvele. Ukladám a vyskúšam. Ďakujem.


  • tinca, 20. augusta 2011 o 22:28
    @ancicka tak toto sú fakt pravé punčáky, ktoré milujem. Krásne úvodné foto, celý foto-postup, no proste 1+++++. No a ukladám do KK:))


  • ancicka, 20. augusta 2011 o 22:52
    Dievčatá,dakujem!


  • akeber, 20. augusta 2011 o 23:07
    krásny recept :D


  • 3sandra3, 20. augusta 2011 o 23:20
    jéééj,,, tie sú nádherné...súce na výstavu


  • maartina, 21. augusta 2011 o 00:09
    tak tie sú skutočne pravé :) ...nikdy som ich ešte nepiekla, tak musím niekedy skúsiť ...ešte mám otázku k receptu, do každého cesta ide po 100g prášk.cukru? Zo surovín Ti vypadla múka, máš na mysli hladkú múku, však? ďakujem


  • palokuchki, 21. augusta 2011 o 05:37
    Tieto tvoje puncove rezy vyzeraju vynikajuco. Plnku robievam podobne, len nedavam tam caj ani hrozienka. Toto je pre mna novinka. Na buduce urcite skusim s tym cajom. Pohrala si sa s nima, aj si ich velmi pekne ozdobila.


  • ancicka, 21. augusta 2011 o 08:30
    @maartina ,múka je napísama v bode 3 a ja dávam na lyžice cukor, aj cely postup je rozísany pri postupe.


  • sovka62, 21. augusta 2011 o 08:31
    To teda sú punčáky, pravé, vždy to bol môj najobľúbenejší zákusok. Ale celkom pravé nie sú, na pravých musí byť fondánová poleva.


  • ancicka, 21. augusta 2011 o 10:18
    @sovka ,fondánová poleva so použiva na veterníky a je mäkká.Práveže ma punčák musí ísť cukrová poleva,ktorá stuhne.Fondán,ten si vysvetlí každý po svojom.Fondán sa robí tiež z cukru,ale sa varí.


  • tetrisss, 21. augusta 2011 o 10:22
    Nepochadzam z Podhradia, ale moja teta tam byvala straaasne dlho, dolu pri stanici, resp.cintorine naproti, volala sa Čopjanova a ja som tam chodila na prazdniny, kedze som len o 2 roky starsia, mozno, ze sme sa aj stretli.


  • tatranka, 21. augusta 2011 o 11:27
    To sú naozaj krásne,punčové rezy.Robila som na Veľkú noc,ale som im urobila asi viac alkoholového punču, xixixi, lebo boli krivé,ako opité.Chutné boli mimoriadne.No ten prvotný dojem,bože môj.!!!


  • luliatko, 21. augusta 2011 o 11:53
    aký je krásny vysoký...mňa vždy fascinuje ako sú takéto zákusky pokrájané, ja to tak rovnomerne nikdy nedokážem, väčšinou ich skosím:)


  • angelheart, 21. augusta 2011 o 13:19
    Ooooo, Bože, punčák, mňaaaaaaam :) Práve som po obede, ale punčový je jeden z troch zákuskov, ktorý neodmietnem ani o polnoci :-D :-D Škoda, že sa nedá cez monitor nejaká koštovka poslať :)


  • tetuska, 21. augusta 2011 o 14:26
    punčáky milujeme, výborný recept-ukladám a vyskúšam, už na prvý pohľad, ešte jeden je výborný mám ho odskúšaný a to v Receptoch zo života...


  • cica2, 21. augusta 2011 o 14:31
    radosť pozerať, nádhera 1*****


  • elisticka, 21. augusta 2011 o 14:51
    ake su krasne lakave mnam az sem rozvoniavaju.. musim vyskusat upiect synovi podla teba lebo zboznuje tieto kolaciky:-)


  • viera1, 21. augusta 2011 o 15:25
    @sovka62 ,máš pravdu.Profesionáli dávajú fondán.Nie raz som sledovala cukrárov v hoteli a fascinovala ma ich zručnosť.Voľakedy neboli takéto polotovary (v prášku),museli to vedieť urobiť.Poleva na punčáku nemá byť tvrdá,patrí tam fondán.


  • evkalibka, 21. augusta 2011 o 15:34
    si šikovná cukrárka, takú susedu by som potrebovala, všetky tvoje recepty mám uložené, len ich skúšať


  • pirosinka, 21. augusta 2011 o 17:00
    vyzerajú super, určite ich skúsim upiecť....


  • marianne69, 21. augusta 2011 o 18:56
    ....teda tomuto receptu som rada,nie koli sebe,lebo ja puncaky namam rada,ale moja dcera sa za nimi moze utlct,takze radost bude prevelika,dakujem


  • ancicka, 21. augusta 2011 o 19:19
    dakujem vám za komentáre.@viera1 ,táto poleva vôbec nieje tvrdá,ale ani veľmi mäkká.Profesionáli v hoteloch dostávaju hotové polevy a to vo veľkých baleniach,nevieš ako je táto poleva pripravovana.A neviem či takto punčáky robia.Väčšinuu iba piškotové platy polievajú sirupom.


  • viera1, 21. augusta 2011 o 21:38
    Ja som písala o časoch pred cca 25-rokmi,kedy som pozorovala cukrárov,ako robili fondán.Č a z čoho robia teraz ma ani nezaujíma,po pár pokusoch dať si v hotelovej kaviarni zákusok,som to vzdala.A keďže upiecť plech zákuskov je pre nás nezdravé,oblbnem moju chuť na sladké jahodami so šľahačkou a je to.Mám rada klasiku a ani šľahačku v prášku by som do úst nedala.


  • dogagador, 22. augusta 2011 o 04:27
    jupiiiii, puncak! som sa teda nacakala, ale vysledok urcite stoji za to. uz je naplanovany!


  • cistinka, 22. augusta 2011 o 09:57
    @ancicka si stojí nekompromisne za svojím....naša hotelová cukrárka pečie punčáky 45 rokov, robí si vlastnú fondánovú polevu (žiaden prášok)...nie každý cukrár si zjednodušuje prácu. Ale ja keď si mám vybrať, mám radšej citrónovú :-)


  • julica, 22. augusta 2011 o 18:08
    No to je paráda, že je bez umelinovej arómy. Ešte by som dala lepší sirup (táto zlatá studňa je tiež taká umelinka). Jednoznačne ukladám a vyskúšam.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 33 komentárov)
  • nika60, 22. augusta 2011 o 18:50
    Môj obľúbený zákusok Skúsim podľa Tvojho receptu ukladám


  • viera1, 22. augusta 2011 o 20:39
    @cistinka ,už som zaregistrovala,že niekde nablízku pracuje poctivá cukrárka,ale Ty nie a nie prezradiť,kde to je ...Ako to mám nájsť ?Udaj GPS. Alebo to tam je len pre hotelových hostí ? Ďakujem vopred.


  • klaura, 22. augusta 2011 o 20:43
    dlho som hľadala tento recept ... ďakujem :)


  • ancicka, 22. augusta 2011 o 22:00
    @klaura ,nemáš zač!nech sa vydarí.


  • orchidea, 23. augusta 2011 o 17:38
    Tak tomu sa už skutočne hovoria punčky, krásny recept.


  • optimista, 24. augusta 2011 o 16:27
    mňamky, len zahryznúť, ukladá si recept, my punčáky milujeme


  • vavan, 25. augusta 2011 o 20:49
    náááááádherné punčáky


  • ancicka, 25. augusta 2011 o 21:39
    @orchidea ,optimista,dakujem.@vavan ,neviem či tvojím pedantným sa vyrovnaju,Dík:


  • vavan, 29. augusta 2011 o 21:56
    @ancicka nezdá sa ti že sa trošku podcenuješ,veď ich máš nádherne aj nakrájane perfektne.


  • ancicka, 30. augusta 2011 o 07:52
    @vavan ,dakujem!


  • renfri, 3. septembra 2011 o 16:16
    upecene, ale nie dobre :( nehnevajte sa ale ta puncovina nam vobec nechutila


  • ancicka, 3. septembra 2011 o 17:00
    @renfri ,nehnevam sa,ale prvý raz počujem,že punčovina nechutí.Každý podľa svojej chutí!


  • mariaklara, 4. septembra 2011 o 22:02
    Obidva tvoje punčáky som si uložila.


  • ancicka, 5. septembra 2011 o 07:46
    @mariaklara ,dakujem.


  • renata2103, 4. októbra 2011 o 12:53
    vyzera to fantasticky a chutit to musi o to viac ukladam si ho


  • gabuska33, 2. novembra 2011 o 15:46
    chcela by som sa opytat, ci miesto rumu mozem dat puncovu aromu,dakujem


  • ancicka, 4. novembra 2011 o 22:28
    @gaduska33 ,môžeš,ale rum je rum!


  • dogagador, 16. decembra 2011 o 04:01
    @ancicka : nedavno som sem dala tiez recept na puncak, ale podla toho, co tu teraz vidim, je to slaba imitacia...uznavam, peciem sice dost dlho a dobre, ale TY SI MAJSTER! urcite nabuduce pojdem podla Tvojho receptu :-)


  • shiwave, 22. januára 2012 o 02:12
    wow! tak tento recept si pridávam do KK a určite sa ho časom pokúsim upraviť na bezlepkovú podobu a vyskúšam ho upiecť..:) keď budem mať čas experimentovať :)) ďakujem, narobila si mi chúťky na niečo, čo som už sto rokov nejedla!


  • myalab, 16. apríla 2012 o 18:58
    @ancicka ten prasok do peciva 1,5 ks co uvadzas ide kam? Ved prisady na piskotove cesto neuvadzas.


  • ancicka, 17. apríla 2012 o 07:54
    @myalab ,je to po 1/2 pr.do pečiva na jedno piškotové cesto.


  • babina49, 25. augusta 2012 o 21:52
    tak toto si ukladám a musím vyskúšať,pamatám si,že takto to robievala aj mamička


  • jzv, 6. októbra 2012 o 22:12
    toto si ukladám,upečiem deťom:))


  • vanilka28, 18. novembra 2012 o 20:41
    vynikajúce... piekla som na tento víkend a naozaj super... určite už budem robiť punčové len podľa tohoto receptu..... malá obmena u mňa bola - z núdze cnosť, zabudla som kúpiť sirup :) - miesto sirupu som naliala šťavu zo zaváranych ríbezlí a k hrozienkam som prisypala aj zopár ríbezlí


  • ancicka, 18. novembra 2012 o 22:11
    S tými ribezľami to muselo byť fajné.Som rada,že chutil.


  • starkamajka, 25. januára 2013 o 18:32
    Ančička,dnes som piekla Tvoje punčaky.Sú fantastické,vydarili sa,len tie hrozienka som precedila a šup do koša ,nakoľko moje vnúčatá ich vždy vyplúvajú.Keby to vedela moja polovička.Ďakujem za rp.


  • ancicka, 25. januára 2013 o 20:43
    Rado sa stalo.Hrozienka si mohla pojesť sama.Ja ich jem na kila.


  • katka778, 28. marca 2013 o 10:12
    Urcite budu super, dufam, ze sa podaria. Tam ide hladka, alebo polohruba muka?


  • ancicka, 28. marca 2013 o 11:49
    Polohruba.Nech sa darí.


  • babkabozenka, 1. apríla 2013 o 10:40
    @Ancicka Ďakujem za recept podaril sa.


  • betka33, 30. apríla 2013 o 20:06
    Prosim a ako sa to zatazuje na noc, cim? aby to nebolo malo, alebo ako opite?dakujem za odpoved vopred


  • ancicka, 1. mája 2013 o 13:53
    @betka33 ,Dám do hlbokého plechu,na vrch papier a na to položím plytký plech a položím múku alebo cukor ,aspoň 5 kg.


  • mirenka221, 27. februára 2014 o 12:04
    konečne som našla punčové rezy, ktoré by som s chuťou zjedla. ďakujem :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v srbskej Vojvodine
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Od našej Varecháčky An3da z Vojvodiny.

Veľká noc v USA
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z USA od Babav.

Veľká noc v Turecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Archaa o Turecku.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist