Pšenično-špaldový zemiakový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: lenkapav

Vyborny chlieb, na ktory som dostala recept od mojej skvelej svokry. Svokra ho ma od svojej mamy a ta zas od jej mamy. Jedinou upravou z mojej strany je nahradenie casti psenicnej muky mukou spaldovou.

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky nastrúhame. Všetky suroviny spracujeme na vláčne cesto.
  2. Necháme dostatočne dlho nakysnúť. Môjmu cestu to trvá približne 45 minút až 1 hodinu.
  3. Cesto rozdelíme na polovicu. Vytvarujeme dva bochníčky a vložíme do múkou vysypaných ošatiek (prípadne spravíme len jeden bochník do väčšej ošatky). Necháme cca. pol hodinu nakysnúť.
  4. Bochníčky vkladáme do ošatky spojom hore!
  5. Chlieb vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vodou (s mokrou rukou) a dáme piecť do vyhriatej rúry. Prvých 10 minút pečieme na 230°C, potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalších 45-50 minút. Dĺžku pečenia môžeme ľahko určiť podľa jedného pravidla - koľko dkg múky, toľko minút pečenia (napr. 50 dkg múky, 50 minút pečenia). Nakrojený chlieb pridám zajtra :-) Dobrú chuť.
  6. Sľúbené foto z rezu. Chlebík je nadýchaný, jemný, vláčny a nemá zbytočne veľké oká.