Pšenično-špaldový zemiakový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: lenkapav
Vyborny chlieb, na ktory som dostala recept od mojej skvelej svokry. Svokra ho ma od svojej mamy a ta zas od jej mamy. Jedinou upravou z mojej strany je nahradenie casti psenicnej muky mukou spaldovou.
Postup
- Zemiaky nastrúhame. Všetky suroviny spracujeme na vláčne cesto.
- Necháme dostatočne dlho nakysnúť. Môjmu cestu to trvá približne 45 minút až 1 hodinu.
- Cesto rozdelíme na polovicu. Vytvarujeme dva bochníčky a vložíme do múkou vysypaných ošatiek (prípadne spravíme len jeden bochník do väčšej ošatky). Necháme cca. pol hodinu nakysnúť.
- Bochníčky vkladáme do ošatky spojom hore!
- Chlieb vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vodou (s mokrou rukou) a dáme piecť do vyhriatej rúry. Prvých 10 minút pečieme na 230°C, potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalších 45-50 minút. Dĺžku pečenia môžeme ľahko určiť podľa jedného pravidla - koľko dkg múky, toľko minút pečenia (napr. 50 dkg múky, 50 minút pečenia). Nakrojený chlieb pridám zajtra :-)
Dobrú chuť.
- Sľúbené foto z rezu. Chlebík je nadýchaný, jemný, vláčny a nemá zbytočne veľké oká.