Foto: irenaw
Vyskúšala som veľa receptov na medovníčky a nakoniec som zostala pri týchto. Chutia mi, sú mäkké a je ich tak akurát aby ma pečenie Zobraziť celý popisVyskúšala som veľa receptov na medovníčky a nakoniec som zostala pri týchto. Chutia mi, sú mäkké a je ich tak akurát aby ma pečenie neprestalo baviť. Vždy sa vydaria a dajú sa robiť ako klasické medovníčky aj plnené lekvárom a obliate čokoládou aj ako 3D dekorácie.
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
120 g |
|
150 g |
|
100 g mäkké |
|
1 balíček |
|
1/2 čl |
|
2 čl |
|
2 ks celé |
|
môže byť: | |
1 PL |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Múku, prášok do pečiva, škoricu a medovíkové korenie preosejeme do misy. Ak chceme tmavšie medovníčky preosejeme aj kakao. Krupicový cukor zvyknem krátko premixovať, aby bol úplne jemný. Je na vás ako sa rozhodnete, môžete ho nahradiť práškovým alebo roztopiť s medom a maslom a nechať vychladnúť. Pridáme všetko ostatné a zamiesime mäkké cesto. Možno bude treba pridať trošku múky. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo cez noc. Vyvaľkáme asi na 5 mm pre väčšie tvary a 3 mm pre malé tvary. Pečiem na 180°C veľké asi 10-12 minút a malé 8-10 minút. Horúce potieram rožšľahaným vajcom. Zdobíme orieškom alebo polevou. Alebo nápad od Egresky na zdobenie otláčaním do surového cesta. Na fotke môj minuloročný pokus o túto techniku.
-
2
Na MMB som našla nápad na výrobu vykrajovačiek z tácky na grilovanie tak skúšam nové tvary. Minuloročné, zdobené bielkovou polevou.
-
3
Alebo šablóna z výkresu. Na jednorazové dekorácie je najlepšia.
-
4
Poleva sa dá farbiť aj prírodnou farbou napr. šafrán, kakao, malinová šťava... Tu je bielková poleva farbená cviklovou šťavou a šťavou z podrvenej mäty vylúhovanej v kvapke alkoholu.
-
5
Zvyšná bielková poleva sa dá nastriekať na nelepivú podložku a nechať zaschnúť. Treba robiť hrubšiu čiaru, lebo je to krehké. Sú to celkom pekné ozdoby napríklad na šuhajdy. Pri troche opatrnosti sa dajú naskladať do krabičky a odložiť.
-
6
Tak som trochu trénovala s bielou :)
-
7
...
-
8
...
-
9
...
ale konce spájam zošívačkou www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=755606...
hľadala som recept, kde by bola špaldová múka...
inak, robíš vždy pol na pol, alebo si skúšala len čisto zo špaldovej múky?