Pšenično-špaldové medovníky

irenaw - fotkairenaw, 19. novembra 2011
Pšenično-špaldové medovníky
Foto: irenaw

Vyskúšala som veľa receptov na medovníčky a nakoniec som zostala pri týchto. Chutia mi, sú mäkké a je ich tak akurát aby ma pečenie Zobraziť celý popisVyskúšala som veľa receptov na medovníčky a nakoniec som zostala pri týchto. Chutia mi, sú mäkké a je ich tak akurát aby ma pečenie neprestalo baviť. Vždy sa vydaria a dajú sa robiť ako klasické medovníčky aj plnené lekvárom a obliate čokoládou aj ako 3D dekorácie.

Suroviny

250 g
250 g
120 g
150 g
100 g mäkké
1 balíček
1/2 čl
2 čl
2 ks celé
môže byť:
1 PL
1 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Múku, prášok do pečiva, škoricu a medovíkové korenie preosejeme do misy. Ak chceme tmavšie medovníčky preosejeme aj kakao. Krupicový cukor zvyknem krátko premixovať, aby bol úplne jemný. Je na vás ako sa rozhodnete, môžete ho nahradiť práškovým alebo roztopiť s medom a maslom a nechať vychladnúť. Pridáme všetko ostatné a zamiesime mäkké cesto. Možno bude treba pridať trošku múky. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo cez noc. Vyvaľkáme asi na 5 mm pre väčšie tvary a 3 mm pre malé tvary. Pečiem na 180°C veľké asi 10-12 minút a malé 8-10 minút. Horúce potieram rožšľahaným vajcom. Zdobíme orieškom alebo polevou. Alebo nápad od Egresky na zdobenie otláčaním do surového cesta. Na fotke môj minuloročný pokus o túto techniku.

    Pšenično-špaldové medovníky - obrázok 1
  2. 2

    Na MMB som našla nápad na výrobu vykrajovačiek z tácky na grilovanie tak skúšam nové tvary. Minuloročné, zdobené bielkovou polevou.

    Pšenično-špaldové medovníky - obrázok 2
  3. 3

    Alebo šablóna z výkresu. Na jednorazové dekorácie je najlepšia.

    Pšenično-špaldové medovníky - obrázok 3
  4. 4

    Poleva sa dá farbiť aj prírodnou farbou napr. šafrán, kakao, malinová šťava... Tu je bielková poleva farbená cviklovou šťavou a šťavou z podrvenej mäty vylúhovanej v kvapke alkoholu.

    Pšenično-špaldové medovníky - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšná bielková poleva sa dá nastriekať na nelepivú podložku a nechať zaschnúť. Treba robiť hrubšiu čiaru, lebo je to krehké. Sú to celkom pekné ozdoby napríklad na šuhajdy. Pri troche opatrnosti sa dajú naskladať do krabičky a odložiť.

    Pšenično-špaldové medovníky - obrázok 5
  6. 6

    Tak som trochu trénovala s bielou :)

    Pšenično-špaldové medovníky - obrázok 6
  7. 7

    ...

    Pšenično-špaldové medovníky - obrázok 7
  8. 8

    ...

    Pšenično-špaldové medovníky - obrázok 8
  9. 9

    ...

    Pšenično-špaldové medovníky - obrázok 9

Diskusia k receptu

soniatko
rozkosne !!! farebne som robila vlani tento... rok som stavila na bielu...
irenaw
Dievčatá ďakujem. @soniatko aj mne sa páčia biele a najviac tie klasické, ktoré vyzerajú ako čipkové. Bohužiaľ mne sa také zdobenie nedarí, trasú sa mi pri tom ruky, trénujem ale stále nie som spokojná.
zuzik01
naaaaaaadherneeee... ja sa tento rok pokusim prvy krat o vyrobu, ale hlavne ozdobovanie pernickov. Konecne mam na to cas ;-)
zuzik01
inac, kam chodis na inspiraciu vramci dekoracie? alebo to len tak "z hlavy" zdobis?
julica
Pekné tipy na farby a zdobenie, pôridám aj ja jeden - bielu či obyč. čokoládu rozpustiť a cez vrecko striekať na mastný papier, minulý rok som si takto vyrobila snehové vločky, na inverznom podklade to vyzeralo naozaj pekne - a chutné boli
irenaw
@zuzik01 držím palce, nech sa ti podaria. mňa to veľmi baví, zdobím večer po troške ako mám čas, chuť a nápady. niekedy ma to napadne v tej chvíli, niekedy popozerám na nete. ale tiež niekedy sa mi darí podľa mojich predstáv a niekedy nie som vôbec spokojná a tie potom prvé zjeme :O).
irenaw
@julica toto som skúšala ako ozdobu na torty ale vločky na vianočné pečivo mi veru nenapadli, to musí byť pekné, ja by som aj skúsila, nemáš náhodou foto pre moju lepšiu predstavu?
valeri
Máš ich krásne, aj keď ja som za bielu polevu, ale kde sú deti, určite farebné majú úspech. Hoci ja pre seba narobím pár bez polevy, ja ju nemusím :-)), len s orechom, alebo lieskovcom či mandľou.
macusa
užasné! tento recept by si zaslúžil aj cenu!!!
rikina
krásne....prosím ťa nemohla by si poslať link na tú výrobu formičiek...som to hľadala, ale bohužiaľ, nenašla...ďakujem
rikina
perfektné...určite skúsim. ďakujem veľmi pekne...;o)
cathushka
skutocne velmi pekne. mna by zaujimalo ako si docielila ze niektore su take tmavsie? piekli sa dlhsie alebo si ich niecim potierala.
irenaw
@cathushka medovníčky som piekla na dvakrát, do jednej dávky som pridala kakao a melasu a po upečení potrela rozšľahaným vajíčkom. tie svetlé som ani nepotrela aby sa neleskli.
vimar
absolútna nádhera,
hľadala som recept, kde by bola špaldová múka...
inak, robíš vždy pol na pol, alebo si skúšala len čisto zo špaldovej múky?
irenaw
@vimar , väčšinou múku miešam, mám pocit, že sa mi s cestom lepšie robí, ale dá sa aj čisto zo špaldovej, určite som taký recept videla na nete, skúšala som ešte pšenično-ražné aj tie boli dobré, zas torchu iná chuť



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia