Kelový prívarok

Prívarok z ružičkového kelu s údeným (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Toto jedlo mám veľmi rád, keď je sezóna ružičkového kelu. Údené dávam bravčové stehno šál, ktoré je čerstvo zaúdené bez korenín, len solené. Podstate ešte také mäkké. Je to jedlo z jedného hrnca.

5 - 6
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Deň vopred si uvarím vývar z uvedených surovín, ktorý prelejem cez sitko. Takto mám koreniny už vo vývare a nemusím potom ich z jedla vyberať. Na druhy deň si pripravím si suroviny. Kyslá smotana chyba, bola ešte na ceste z obchodu. Mrkva a pór veľmi dobré ochutia, tento kel. Zemiak zahustí, takže nemusím použiť múku. Na toto jedlo je dobré použiť liatinový hrniec, alebo dobrým smaltovým dnom. Nesolím počas varenia až na konci. Vývar a mäso sú slané.
  2. Do hrnca dám zohriať masť. Na ňu cibuľu krájanú na pol mesiace a slaninu na kocky. Nechám vypariť všetku vodu s cibule, aby tam ostal len tuk a cibuľa do bledo hneda.
  3. Mäso dobre umyjem od soli a pokrájam na 3 - 4 cm kusy.
  4. Potom mäso pridám do hrnca a opražím, aby sa zatiahlo a pridám rascu a čerstvo mleté korenie štyroch farieb. Ďalej zalejem vývarom skoro povrch mäsa. Prudko rozvarím a potom už len tichučko varím.
  5. Zatiaľ si pór krájam na kolieska. Ružice kelu očistím a odrežem tvrde časti od stonky. Prerežem každú ružicu na štvrte. Mrkvu, zemiak a cesnak strúham na malých okách na slíže.
  6. Keď je už mäso takmer mäkké, tak pridám k nemu pripravenú zeleninu. Premiešam a zalejem zvyškom vývaru. Varím tak dlho až sa mi zelenina pekne rozvarí. Hustotu si regulujem dĺžkou varenia. (Tu sa ukáže kvalita hrnca, podla lepenia na dno.) Často miešam. Ak to mám dosť husté nalejem smotanu na varenie a nechám rozvariť.
  7. Po rozvarení ochutnám a pripadne dosolím. Až teraz dám aj kyslú smotanu a znovu rozvarím tak na päť minút. Odložím zo sporáku a nechám chvíľu postať.
  8. Mám hotové môžem servírovať. Ja som dal prílohu knedľu. No dobré je to aj so zemiakmi. Želám aj vám dobrú chuť.