Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pôvodne som tento klasický rcp z rodinnej klenotnice našej rodiny po meči i po praslici, nazval „Zelená fazuľka s …“. Pri konečnej úprave som si však všimol, že tá fazuľka je vlastne žltá, tak som ho premenoval. Nič to však nemení na podstate, že finálne dielo v tomto prevedení a v tejto zostave sme mali vždy rady i radi. Menil sa iba druh mäsa použitého na „prílohu“. Teraz som kúpil pekné hovädzie, tak jeho „osud bol spečatený“! Ale spomínam si, že tento prívarok bol často iba s „volským okom“!

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Olúpal, pokrájal a umyl som dva väčšie zemiaky; lusky mladej fazuľky som dočistil, odrezal konce, umyl a pokrájal na 60 - 70 mm kúsky; v hrnci ich zalial studenou vodou; pridal KL soli, „adidasku“ (3 - 4 ks) bobkového listu, pretlačený strúčik cesnaku a nechal pomaly uvariť.
  2. V mix hrnci som pripravil „dvojkovú“ svetlú zápražku (à 2 PL oleja, masla a hladkej múky), až príjemne zavoňala a získala „béžovú“ farbu.
  3. Zostava ingrediencií potrebných na bešamelový základ aj tohoto prívarku.
  4. Do zápražky som za stáleho miešania vlieval dobrého ½ litra studeného mlieka, pridal mletý „parmezán“ a ¼ čerstvo postrúhaného muškátového orieška,
  5. nadstavil „tretinkou“ dobre hustej kyslej smotany, premiešal, 5 - 6 min povaril.
  6. Uvarenú fazuľku s kockami zemiakov som scedil (v hrnci som ponechal scedený vývar, na prípadné redukovanie hustoty prívarku)
  7. a presypal ju do bešamelového základu.
  8. Očistil som ďalšie dva strúčiky cesnaku a pokrájal dobrú hrsť lístočkov z čerstvej petržlenovej vňate, ktoré som
  9. priložil do vývarku (podľa tradície a spomienok na moju predrahú babičku lady Ann) a korunoval ich pretlačenými strúčikmi cesnaku, zmiešal, dochutil 2 PL cirónovej šťavy
  10. a podával s hovädzím perkeltom.