Prívarok z mladej fazuľky (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pôvodne som tento klasický rcp z rodinnej klenotnice našej rodiny po meči i po praslici,
nazval „Zelená fazuľka s …“.
Pri konečnej úprave som si však všimol, že tá fazuľka je vlastne žltá, tak som ho
premenoval. Nič to však nemení na
podstate, že finálne dielo v tomto prevedení a v tejto zostave sme mali vždy rady i radi.
Menil sa iba druh mäsa
použitého na „prílohu“. Teraz som kúpil pekné hovädzie, tak jeho „osud bol spečatený“!
Ale spomínam si, že tento
prívarok bol často iba s „volským okom“!
4 - 6 porcie |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Olúpal, pokrájal a umyl som dva väčšie zemiaky; lusky mladej fazuľky som dočistil, odrezal konce, umyl a pokrájal na 60 - 70 mm kúsky; v hrnci ich zalial studenou vodou; pridal KL soli, „adidasku“ (3 - 4 ks) bobkového listu, pretlačený strúčik cesnaku a nechal pomaly uvariť.
- V mix hrnci som pripravil „dvojkovú“ svetlú zápražku (à 2 PL oleja, masla a hladkej múky), až príjemne zavoňala a získala „béžovú“ farbu.
- Zostava ingrediencií potrebných na bešamelový základ aj tohoto prívarku.
- Do zápražky som za stáleho miešania vlieval dobrého ½ litra studeného mlieka, pridal mletý „parmezán“ a ¼ čerstvo postrúhaného muškátového orieška,
- nadstavil „tretinkou“ dobre hustej kyslej smotany, premiešal, 5 - 6 min povaril.
- Uvarenú fazuľku s kockami zemiakov som scedil (v hrnci som ponechal scedený vývar, na prípadné redukovanie hustoty prívarku)
- a presypal ju do bešamelového základu.
- Očistil som ďalšie dva strúčiky cesnaku a pokrájal dobrú hrsť lístočkov z čerstvej petržlenovej vňate, ktoré som
- priložil do vývarku (podľa tradície a spomienok na moju predrahú babičku lady Ann) a korunoval ich pretlačenými strúčikmi cesnaku, zmiešal, dochutil 2 PL cirónovej šťavy
- a podával s hovädzím perkeltom.