Pečené zemiaky
Príma zemiaky! (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Vyrastala som na Spiši, som Spišiačka a vždy tu prevládalo pestovanie tých najlepších odrôd zemiakov. Veru už to tak nie je! Škoda. Teraz hľadám aspoň zemiaky zo Slovenska.
Zemiaky v akejkoľvek forme, majú na našom stole prím.
Teraz sú to pečené zemiaky pripravené rýchlo a ináč. Sú naozaj výborné!
Bola som milo prekvapená ich výbornou chuťou.
4 porcie |
15 minút príprava |
7-8 minút na 180 °C |
Postup
- Deň dopredu si v slanej vode uvarím zemiaky v šupe.
Nechám ich prirodzene vychladnúť. Nie do chladničky. Šupa by zvlhla a nebola by chutná.
Na druhý deň ich studené rozkrojte na polovicu a uložte na pomastený pekáč
- Pripravte si do misky maslo, postrúhaný tvrdý syr. Už mám tiež nachystanú soľ, cesnak, kyslú smotanu.
- K maslu a syru pridám trochu soli, pretlačený cesnak a masu vymiešam. Nakoniec som pridala 3 polievkové lyžice kyslej smotany.
- Trochu postrúhaného syra som si ešte nechala na posypanie povrchu zemiakov.
- Zemiaky som potrela namiešanou zmesou. Zemiaky sú uvarené a mäkké.
- Posypem ich na vrchu syrom a drveným kôprom. Hotovo! Pôjdu na chvíľočku do trúby. Keď sa syr začína topiť, vyberám. Vo vyhriatej trúbe to trvá asi 7 minút.
- Medzitým si na pokrájanej slaninke upečiem aj cibuľku a pre zemiaky pripravím ohromné voňavé lôžko.
- Toto pripravené lôžko prenesiem do misy, v ktorej si budú lebediť zemiaky. No ešte do upečenej slaninky a cibuľky po odstavení nakrájam pre vôňu a chuť na tenučko pór.
Miska je pripravená prijať chutne upečené zemiačiky.
- Dobrota je na stole.
Zapíjame chutným kefírovým mliekom s drveným kóprom. Prilepšujeme si zemiačky príma kyslou smotanou.
- Dobrú chuť! Jednoduché, ale trochu vylepšené, ináč pripravené a rýchle zemiaky.