Prekladané zemiaky podľa Çeşminaz (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
..ako ich mame radi my :-) Jednoduché,rýchle a veľmi chutné..
5-6 porcií |
40+15 minút na 200 °C |
Postup- Najprv si pripravime zemiaky.Ja som robila prekladane zemiaky v jenskom skle,takže mi 1kg zemiakov celkom postacilo.Zoberte takych 6-7 stredne velkych zemiakov.Ale ked chcete urobit väčší pekac,tak ich budete potrebovat viac...
Takze,zemiaky očistíme a pokrájame na krúžky hrubé 0,5cm ...
- Pokrajame si cibulu na mesiačiky a papriku na väčšie kocky.Ja som dala farebne papriky,ale mozte dat hociaku :-) Paradajky nakrajate tiez na hrubsie mesiaciky,ale ak nemate tak kludne dajte paradajky z flaše,tak ako ja :-)
- Mäso som pouzila jahnacie a nakrajala som ho na tenke pasiky cca.4mm,aby som mala istotu,že zmäkne spolu so zemiakmi.Ale kludne mozte použiť hociake mäso,hlavne nech je mlade,aby urcite zmäklo za ten cas so zemiakmi :-)
- Teraz si na spodok jenskeho skla dame trocha oleja.Potom naukladame krúžky zemiakov vedla seba v jednom rade.Kludne sa mozu aj kde-tu prekryvat,na spodku to vobec nevadi :-)
- Dobre ich osolime...
- Dame mäso,ktore si od oka rozdelime..mne vysli 3rady zemiakov do tohto skla.
- Dame nato cibulu..
- ..papriku..
- Teraz dobre osolime,okorenime a posypeme mletou červenou paprikou..
- A nakoniec dame paradajky.Ja som dala z flaši.S lyžicou som väčšie kusky kde-tu ukladala a trocha nakvapkala aj zo stavy..
- ..potom to cele zakryjeme kruzkami zemiakov a tento cely postup opakujeme,kym sa nam suroviny neminu ;-)
- Vrchny rad zemiakov osolime,okorenime a tiež trocha opaprikujeme.A nakoniec popolievame trochou oleja..
- ..zakryjeme a dame piect do rury,ktoru sme si rozohriali uz dopredu na 200°C na 35-40minut.
- Počas pečenia si zemiaky pustia dost stavy..
- Po 40tich minutach som zemiaky vybrala a pichla do vrchnych zemiakov tenkym nožíkom,aby som zistila ci su uz zemiaky mäkke.Ked su uz vrchne mäkke,tak spodne urcite,kedze tie su v stave.A napokon som ich dala ešte odkryté naspäť do rury na 15minut,aby sa vrchne zemiaky pekne opiekli ;-P
- Zemiaky su velmi chutne,môžu sa podávať takto samotné,alebo s chlebom ktorý si namáčame do tej výbornej šťavy čo pustili zemiaky ;-P Podľa chuti k tomu môžme podávať aj niečo kysleho,či už uhorky,cviklu alebo kyslú kapustu ;-) Je to vyborny a prakticky obed,alebo večera.
Dobru chut :-)
|