Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo fotorecept
Foto: pusta
Ide o veľmi jednoduché a chutné osviežujúce slávnostné predjedlo. Melón Galia sa vyšľachtil Dr. Zvi Karch v Izraeli, je známy ako Galia melón, Zobraziť celý popisIde o veľmi jednoduché a chutné osviežujúce slávnostné predjedlo. Melón Galia sa vyšľachtil Dr. Zvi Karch v Izraeli, je známy ako Galia melón, tiež známy ako Sarda سردا (Urdu) v juhovýchodnej Ázii, má pevnú, šťavnatú bledo-zelenú dužinu, jeho zrelosť sa hodnotí podľa vône. Pestuje sa v Portugalsku, v Španielsku, Maroku, Brazílii, na juhu USA, v strednej Amerike, Grécku, Turecku, Egypte a Izraeli.
porcie
príprava
Postup
-
1
Pripravila som melón Galia, ktorý vážil 1 kg, tento melón má hrubú vráskavú žltú šupku a šťavnatú sladkú bledo-zelenú pevnú dužinu, zrelosť sa nehodnotí podľa mäkkosti, ale podľa intenzívnej vône.
-
2
Melón som rozkrojila na dve polovice, potom na štvrtiny a každú štvrtinu ešte na 3 diely, celkom vzniklo 12 malých približne rovnakých dielov.
-
3
Vydlabala som vnútro pomocou ostrej hrany polievkovej lyžice a ostrým nožom som po vonkajšom obvode odkrojila šupku.
-
4
Každý diel som obalila tenučkým plátkom prosciutto crudo, okorenila čerstvo mletým korením a upevnila som prosciutto zabodnutím farebného bodielka do melóna, pomocou ktorého sa predjedlo ľahko naberalo na tanieriky a šikovne konzumovalo.
-
5
Ide o veľmi jednoduché, rýchle,mimoriadne obľúbené a rozšírené osviežujúce ľahké predjedlo vynikajúcej osviežujúcej chuti s kontrastom slaného prosciutta so sladkým a dobre vychladeným melónom,ktorý výborne dopĺňa a vzbudzuje chuť čerstvo mleté čierne korenie podávaným pri slávnostných príležitostiach, považuje sa za veľkú pochúťku.
-
6
Podávala som s čerstvými domácimi pletienkami so sezamom, bolo to milé posedenie pri večeri so vzácnou návštevou.
dakujem za krásne zhodnotenie.
everyoneeatsright.com/2013/08/06/a-classic-italian-style-appe...
www.bellalimento.com/2010/06/09/prosciutto-e-melone-melon-wr...
písala som o melóne Galia, kde všade je rozšírený.
"je to veľmi obľúbené a rozšírené slávnostné predjedlo"
A to je len o dva komentare vyssie napisane..... Ax jaj... zas mosis mat pravdu za kazdu cenu ;)
zmienila som sa aspoň slovkom o tom, že v Taliansku je to známe predjedlo?
ešte raz - písala som len o melóne Galia, kde je rozšírený.
čo mi chceš dokázať tentokrát??? :-)
je tu predsa veľa iných oveľa krajších receptov, kde máš o čom diskutovať...
prajem ti úspešný a príjemný deň.
súhlasím s tebou.
dakujem za tvoj komentár.
pre neznalých - v bežnej ponuke cateringových spoločností, napr.
www.slk-catering.sk/pdf/predjedla.pdf...
dakujem.
som rada, že aj u vás vo Schwitzerlande je to veľmi rozšírené a obľúbené predjedlo menom Apéro, čo hovorí o tom, že nie je známe výhradne v samotnom Taliansku.
dakujem.
no vida, aj na Morave známe, to ma veľmi teší :-)
aj ty potvrdzuješ, že je to veľmi obľúbeníé a rozšírené predjedlo.
dakujem ti.
zrejme máš pravdu aj v druhej časti komentára :-)
ja som často bola účastníčkou rôznych veľkých banketov, kongresov, diplomatických recepcií na vysokej úrovni - u nás i v zahraničí, kde sa toto skvelé predjedlo podávalo aj s mnohými inými dobrotami.
mali sme na večeru vzácnu návštevu, spomenula som si a prichystala som im túto lahôdku ako predjedlo, veľmi nám všetkým chutilo.
som rada, že ho poznáš aj ty a potvrdzuješ jeho obľúbenosť a rozšírenosť.
dakujem ti.
mali sme milú a vzácnu návštevu, spomenula som si a pripravila, bolo veľmi
chutné toto slávnostné predjedlo, v tomto teple naozaj výborné, jednoduché a rýchlo hotové, len som sa rada podelila aj s varecháčmi o túto dobrotu.
vidíš, aj tvoja dcéra ju pozná, veľmi toto predjedlo chválila a teší ma, že aj tebe sa páči.
dakujem ti za krásne uznanie, veľmi si to vážim.
Napisala si, citujem: "je to veľmi obľúbené a rozšírené slávnostné predjedlo". To, ze je to najviac rozsirene v Italii si samozrejme nenapisala, co si avsak mala... ;) To som napisal az ja... Kapis to?;)
Pisal som to na margo toho, ze si vedela z rukava vysypat, kde aky melon maju, kto slachtil a pod. Ale to, kde jedlo vzniklo, uz nie... ;) Pre mna je podstatna informacia ta, ake to je jedlo...
Ty si ho vsak treskla Spanielom, Turkom a dokonca aj zidom do ich narodnej kuchyne...
naposledy:
nepísala som o predjedle nič viac, ako to, že je mimoriadne obľúbené a rozšírené
nikomu som ho netreskla, ako si sa vyjadril.
písala som v úvode o tom, kde všade sa melón Galia pestuje a to je pravda, vyšľachtil ho v roku 1973 Dr. Zvi Karch v Izraeli.
a bodka.
prajem ti pekný podvečer a vymotaj sa už konečne zo svojho červeného súkna :-))))
alebo si kľudne v ňom zostaň. už ti neodpoviem.
Fotku ukradol.
www.google.sk/search?q=melon+soup+with+prosciutto&...
paleobetty.com/2011/08/13/melon-summer-soup-with-crisp...
@pusta pozri si, v akych tagoch mas recept. ;) Ty "cervene sukno" ;)
@bozulka - Vlastnych mam dost ;)
varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-bylinkove-medailonky-v-...
ja som vôbec nikde netvrdila, že ide výlučne o talianske predjedlo, to tvrdí niekto iný :-)))
naopak, napísala som len, že ide o mimoriadne rozšírené a obľúbené predjedlo, a nič viac.
samozrejme, že sú rôzne formy úpravy a podávania.
ty ho dokonca poznáš z Normandie, čiže potvrdzuješ to, čo som napísala. :-)
áno, je to výborné.
dakujem za to a pravdaže, aj za link, ktorý si pridala.
je to vynikajúce jedlo najmä v lete a preto som tento recept pridala.
zdieľam tvoj názor úplne, súhlasím.
dakujem ti.
Frajer, kto kradne fotky z netu, nedá link, nevymaže ukradnuté je len ZLODEJ KLAMÁR CHVÁLENKÁR
"A classic Italian-style appetizer for summer: prosciutto-wrapped melon"
Preto zaradenie receptu do Spanielskej, Tureckej a dokonca zidovskej kuchyne je zavadzajuce a scestne.
Aj bryndzove halusky su rozsirene v Cechach a Polsku /mozno aj vo Francii - neviem/. Ale neprislo by vam zvlastne, keby ho niekto treskne do kuchyne Francuzka, pripadne Polska v tagoch? ;)
O to mi celu dobu slo ;)
Fotku som dal ako inspiraciu, nikde som nepisal, ze som to varil ja ;)
poučil si nás :DDD
Mimochodom, neako mi unika pointa komentu:
"Aha @MEG ked nevieš vyliezť z konopí, zvalíš vinu na druhého. podľa teba všetci tí s iným názorom sú hlúpi a @MEG JEDINÝ MÚDRY.
poučil si nás :DDD"
Stale si stojim za svojim, ze pani @P zaradila recept naprd.
"Varechacov", s ktorymi som tu akoze "prehral", mam hlboko v ri*i ;)
na PRD si len TY.
"Varecháči majú TEBA V R*TI dávno"
Pani @pusta , nehraj sa tu na dakoho ineho... To sa ale lajkuju komentare, ked mas trinast nickov na vareche, co? :DDD
@zolik daleko od Zurichu ;)
@smejkad smejes sa comu, vlastnej spo*tosti? Ci @zolik ovi /vzdy si pri tomto nicku predstavim toho sasa z kariet..../, ze je taka "slovacka" zijuca v Svajci a tak dokonale pozna Slovensko? ;-)
Prajem ti príjemnú siestu a pekný deň.
dakujem za tvoju dojímavú pozornosť ku mne :-)))
dakujem.
apropos, vitaj na na Varecha.sk, nech sa ti dobre darí :-)
len si myslím a ako vidíte, žiaľ, nestačí iba takéto napomenutie redakcie, možno by pomohlo niečo iné a tvrdší postih voči hrubostiam. berte to však len ako môj názor.
som však redakcii vdačná aj za toto napomenutie.
prakticky už nemám jeden recept bez invektív a napádania nespratníkmi.
klikni si najprv na fotku a zobrazí sa ti ako okopírovaná v inom okne
link pridal až @varesiak3 , nie on.
v podstate mne je to jedno, len ma tu trolluje za nezmysly a stále, takže toto si tiež treba uvedomiť.
dakujem.
nemám chuť pokračovať.
z mojej strany je diskusia ukončená.
pekný večer vám prajem.
dakujem ti.