Preckedli švábske sviatočné pečivo /fotorecept/
Foto: izabella929
VIŠEGRDAD /Maďarsko/ ležiaci v strede dunajského ohybu, nie je obyčajnou dedinou.Má svoj nádherný hrad na 333 m.vysokom kopci, ktorý je niekoľko storočí spoluautorom stredoeuropských Zobraziť celý popisVIŠEGRDAD /Maďarsko/ ležiaci v strede dunajského ohybu, nie je obyčajnou dedinou.Má svoj nádherný hrad na 333 m.vysokom kopci, ktorý je niekoľko storočí spoluautorom stredoeuropských dejín.Začiatkom 18.stor. sa sem prisťahovali usadlíci z južného Nemecka/švábi/.Zachovávajú si svoje zvyky a kultúru i v dnešných časoch.Toto pečivo gazdinky piekli na sviatočné dni.Nie náhodou ho zaradili ako svadobné pečivo,.Ponúkali ním zvedavcov, ktorí sa prišli pozrieť na sobáš.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Hladkú múku som preosiala na pracovnú dosku. Pridala som masť a maslo.
-
2
Spolu som všetko opatrne pomrvila.
-
3
Do pomrvenej masy som urobila jamku a pridala som všetky ostatné suroviny..vajce +jeden žltok, jeden bielok som odložila na potietanie povrchu pečiva..
-
4
Zamiesila som polotuhé nelepivé cesto.Cesto som uložila do chladničky na jednu hodinu.
-
5
Podrvené orechy zmiešané s cukrom...
-
6
Vykrajované cesto som potrela vajcom , posypala orechami..Rúru som zohriala na 180 st. a piekla som ich 20 min...
-
7
Upečené pečivo. Dobrú chuť...
videla som ho na TV paprika, kolaciky su velmi chutne