Pozole (fotorecept)
Autor receptu: lubisthemple
Aj keď hlavnú ingedienciu na túto polievočku som na Slovensku nevidela, chcela by som
sa o tento recept s vami podeliť. Ide o pozole blanco (biele pozole), ale má aj ďalšie
variácie - pozole verde (zelené pozole) a pozole rojo (červené pozole). Farba závisí od
druhu rozmixovaného čili, ktoré sa pridáva pri varení. Biele pozole sa varí bez čili.
Namiesto kuraciny sa
môže použiť aj bravčovina.
Postup
- Kukuricu uvaríme v 5 litroch vody s vápnom. Keď voda začne vrieť, hrniec odstavíme a necháme odpočívať cez noc (8 až 24 hodín). Potom kukuricu dobre umyjeme a odstránime šupku a "hlavičku" z každého kukuričného zrna.
- Do veľkého hrnca dáme kukuricu, cibuľu, cesnak, soľ a bobkové listy. Zalejeme vodou a varíme, kým kukurica nezmäkne a neotvorí sa.
- Kým sa pozole varí, pripravíme si "oblohu". Reďkovky nakrájame na malé kocky, šalát natrháme na menšie kúsky. Keď je kuriatko mäkké, vyberieme ho a "potrháme" na "vlákna".
- Servírujeme tak, že do polievku naberieme do taniera, do nej vložíme kuracie mäso, šalát, reďkovky, avokádo, posypeme čili a oreganom a vytlačíme šťavu zo štvrť limetky. Ako príloha sa podávajú tostadas (opražené tortillas) alebo tacos torados (zrolované upražené tortillas plnené syrom, nastrúhanou mrkvou, mäsom alebo zemiakovou kašou).
- Dobrú chuť :D