Posúch so smotanou, údenou klobásou, slaninkou, červenou cibuľou a cesnakom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dávno sme nemali posúch, dnes som ho spravila z chlebového cesta, na vrch som dala kyslú
smotanu, domácu pikantnú údenú klobásu, domácu údenú slaninku, červenú cibuľu a cesnak,
okorenila som čiernym korením a majoránom.
1 dávka porcia |
90 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Do preosiatej múky premiešanej so soľou som rozdrobila droždie, ktoré som posypala cukrom, zaliala vlažnou vodou a ked kvások vykysol, pridala som olej,...
- ...vymiesila som dôkladne rukami na polomäkké hladké pružné cesto, zakryla čistou utierkou a nechala som ho na teplom mieste vykysnúť - asi 1 hodinu.
- Červenú cibuľu som pokrájala na polmesiačiky,...
- ..očistila som cesnak, pokrájala na plátky,...
- ...prerastenú domácu údenú slaninu som pokrájala na plátky, tie na prúžky,...
- ...a domácu údenú madarskú pikantnú klobásu som pokrájala na kolieska.
- Pokrájané suroviny som pripravila na tanier.
- Vykysnuté cesto som roztlačila pomúčenými rukami na plech vystlaný fóliou.
- Cesto som potrela osolenou kyslou smotanou,...
- ...na ktorú som rozdelila červenú cibuľu a cesnak,...
- ...údenú klobásu a slaninku,...
- ..a celé som posypala čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou. Nepridala som olej na povrch posúcha, lebo slaninka a klobása pustia tuku dosť.
- Piekla som 20 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov. Kuchyňa počas pečenia nádherne rozvoniavala cesnakom, údenou klobásou a údenou slaninou.
- Ked trocha vychladli, pokrájala som posúch na obdĺžniky a podával. Posúch je veľmi chutné, jednoduché, sýte a výdatné jedlo samostatne za tepla i za studena, vhodné ako príloha ku kyslým polievkam, napr. fazulici alebo k šošovicovej polievke, množstvo náplne si môžete prispôsobiť podľa seba.