Pomaly pečená kačka s kapustou na červenom víne a karamele so zemiakovými lokšami (fotorecept)
Autor receptu: oksimo
Mäsko upečenej kačky je krásne mäkké a kožička chrumkavá, to docielime vďaka dlhému a
pomalému pečeniu.
K tomu úžasná kapusta a tradičné lokše... Mňamky hamky, vždy to stojí za to, aj napriek
veľmi dlhej príprave :)
4-6 porcie |
300 minút na 125 °C |
Postup- Očistíme a umyjeme si kačku. Poriadne ju natrieme soľou, aj zvnútra, spolu s rascou. Jabĺčka si umyjeme, vyberieme jaderník a spolu s cibuľou ich dáme do vnútra kačky.
Takto pripravenú kaču dáme na noc do chladničky, nech si pekne poleží pred pečením :)
- Na druhý deň, hneď ráno ju dáme piecť do rúry vyhriatej na 125 stupňov.
Čo je dôležité, že ju budeme piecť cca 4,5hodiny (ak je väčšia, tak 5hodín - vôbec sa toho nebojte, stojí to za to)
Po celý ten čas neotvárame rúru ani nelezieme do pekáča :)
- Tak a môžme ísť na kapustu.
Menšiu hlávku bielej aj červenej kapusty si nakrájame na tenké rezance, cibuľu na malé kocky.
- Cibuľu si dáme do panvice na rozohriaty olej a trošku ju orestujeme. Pridáme do nej cukor.
- A necháme ho pekne skaramelizovať do bledohneda.
- Pridáme kapustu, stiahneme sporák a zakryjeme pokrievkou, nech sa pomaly dusí.
- Po polhodinke prilejeme 2dcl červeného vína. Ostatné postupne pridávame podľa potreby, závisí od toho, koľko šťavy nám pustí kapusta. Tá moja veľmi málo, tak som pridal decko vínka navyše a zvyšok som popíjal pri varení :)
Dusíme ju úplne do mäkka a na záver som pridal trošku octu, závisí akú máte radšej, ak kyslejšiu veselo dajte viac octu.
- No a ideme sa vrhnúť na prípravu lokší.
Dáme si uvariť zemiaky v šupke.
- Vychladnuté si ich ošúpeme a poriadne potlačíme.
- Múku si pripravíme.
- Na dosku si dáme popučené zemiaky a skoro celú múku (pridáme podľa potreby viac).
- A vypracujeme hutné cesto.
- Z cesta si urobíme hada a nakrájame si ho na kúsky.
- Z kúskov si vyvaľkáme placky a pečieme ich na suchej panvici, jednu za druhov. Je to zdĺhavé, tak som ich robil na troch naraz, fu a to som sa zapotil pri nich :)
- Taaaak a už máme aj udusenú kapustu, pekne dochutenú :)
- Cca po 4,5hodine som vybral kačku z rúry a odokrytú (potrel som ju ešte teplou vodou, v ktorej som rozpustil 1PL medu, ale ak to nemáte radi, nemúsite) som ju ešte dopiekol tak pol hodinku, kým nezískala krásnu chrumkavú kožičku.
- Tak a ide sa vychutnávať krásne mäkké a jemné mäsko s kapustou a lokšami.
Fakt to stálo za to, bola božská :)
Dobrú chuť priatelia
|