Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept)
Autor receptu: celero
Túro úpravu bravčovej panenky som sa naučila na jednom príjemnom kuchárskom kurze od šéfkuchára Branislava Križana.
4 porcie |
15+marinovanie minút príprava |
45-60 minút na 80 °C |
Postup
- Bravčovú panenku osolíme a okoreníme. Vložíme do nádoby, prelejeme olejom a v chladničke marinujeme. Po 24 hodinách vyberieme, vložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 45-60 minút (podľa veľkosti panenky).
- Očistíme si šalotku a cesnak. Šalotku nakrájame nadrobno, cesnak na plátky. Parmezán nastrúhame na najmenšom strúhadle. Urobíme si vývar.
- Na troche masla pražíme plátky cesnaku a rozmarín, približne 2 minúty.
- Pridáme dubáky, jemne osolíme, zalejeme 0,5 dcl vína a 15 minút dusíme.
- Na rizoto si na troche masla do sklovita opražíme šalotku, pridáme ryžu, chvíľu opekáme a zalejeme 2 dcl vína.
- Keď sa víno vstrebe, postupne pridávame po naberačke vývar. Ďalšiu naberačku vývaru pridáme vždy až keď sa tá predchádzajúca vstrebe. Ryža je hotová približne za 16-20 minút.
- Do rizotta pridáme dubáky a premiešame. Potom pridáme kúsok masla, nastrúhaný parmezán, znova premiešame a rizotto je hotové.
- Upečenú bravčovú panenku nakrájame na tenké plátky a podávame s dubákovým rizottom.