Polpette - purpetti Siciliana

Autor receptu: 2010

Asi kazda domacnost v Taliansku ma svoj recept na polpette, aj tento je jeden z nich dole z juhu. Takze fasirky bez trojobalu ale s ricottou a piniovymi orieskami v paradajkovej omacke s cervenym vinom.

25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibul a cesnak sme nakrajali na drobno a 2/3 sme oprazili spolu s piniovymi orieskami na olivovom oleji.Nechali ochladnut a vmiesali do mleteho bravcoveho ( alebo hovadzieho masa). Pridali sme cca. 200g syra ricotta ( podobny tvarohu) a zopar lyzic ostreho struhaneho syru parmezanu a na drobno nakrajaneho cerstveho petrzlenu. Nakoniec sme pridali vajicko sol , korenie podla chuti ( ja nikdy neviem trafit, ale radsej nech si prisolia) a posledne sme vmiesali struhanku tak cca . 3 lyzice ( tolko aby nam vznikla dobra zmes )vsetko sme poriadne premiesali. Dal som do ladnicky ( treba min. 1 hodinu).
  2. 1/3 cibule a cesnaku sme pridali do druheho hrnca na olivovy olej oprazit. Pridali sme na drobno nakrajanu masitu papriku a podliali cervenym vinom , a nechali niekolko minut prevriet. Potom sme pridali paradajkovy pretlak , drvene paradajky talianske z konzervy a cerstve cherry paradajky plus oregana sol korenie. ( dako moze pridat este vegetu podla chute ). Varili sme dalsich cca. 15 minut pokial paprika nezmakla. Kto chce to upravit k slovenskycm chutiam moze zahustit , ale v taliansku sa to moc nerobi.
  3. S mokrymi rukami sme vyformovali gulky ktore sme stlacili na plochsie. Do rozohriateho oleja sme dali vyprazat do zlatista. Nakoniec sme ich dali to teplej omacky prehriat . Servirovali s cerstvym chlebom.