Polpette - purpetti Siciliana
Autor receptu: 2010
Asi kazda domacnost v Taliansku ma svoj recept na polpette, aj tento je jeden z nich dole z
juhu.
Takze fasirky bez trojobalu ale s ricottou a piniovymi orieskami v paradajkovej omacke s
cervenym vinom.
25 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibul a cesnak sme nakrajali na drobno a 2/3 sme oprazili spolu s piniovymi orieskami na olivovom oleji.Nechali ochladnut a vmiesali do mleteho bravcoveho ( alebo hovadzieho masa).
Pridali sme cca. 200g syra ricotta ( podobny tvarohu) a zopar lyzic ostreho struhaneho syru parmezanu a na drobno nakrajaneho cerstveho petrzlenu.
Nakoniec sme pridali vajicko sol , korenie podla chuti ( ja nikdy neviem trafit, ale radsej nech si prisolia) a posledne sme vmiesali struhanku tak cca . 3 lyzice ( tolko aby nam vznikla dobra zmes )vsetko sme poriadne premiesali. Dal som do ladnicky ( treba min. 1 hodinu).
- 1/3 cibule a cesnaku sme pridali do druheho hrnca na olivovy olej oprazit.
Pridali sme na drobno nakrajanu masitu papriku a podliali cervenym vinom , a nechali niekolko minut prevriet. Potom sme pridali paradajkovy pretlak , drvene paradajky talianske z konzervy a cerstve cherry paradajky plus oregana sol korenie.
( dako moze pridat este vegetu podla chute ).
Varili sme dalsich cca. 15 minut pokial paprika nezmakla. Kto chce to upravit k slovenskycm chutiam moze zahustit , ale v taliansku sa to moc nerobi.
- S mokrymi rukami sme vyformovali gulky ktore sme stlacili na plochsie.
Do rozohriateho oleja sme dali vyprazat do zlatista.
Nakoniec sme ich dali to teplej omacky prehriat .
Servirovali s cerstvym chlebom.