Plnené pudingáče

havino - fotkahavino, 22. marca 2015
Plnené pudingáče
Foto: havino

Už dobrý mesiac po ich zhliadnutí na Pintereste, aj na FB mi nedali pokoj. Tak som ich upiekla a keďže nám aj Zobraziť celý popisUž dobrý mesiac po ich zhliadnutí na Pintereste, aj na FB mi nedali pokoj. Tak som ich upiekla a keďže nám aj veľmi chutili, ukladám si recept sem a vám ponúkam na inšpiráciu.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
4  g (PL alebo 90)
štipka
2 ks
1 ČL
1 PL
20 g
300 ml
50 g
 (alebo vanilkový struk)
Plnka:
700 ml
2
polovica
1 PL
3 PL
125 g
 (rumová príchuť)




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme hladké, pružné cesto. Odložíme na teplé miesto vykysnúť 50 min. Ked cesto zdvojnásobí objem, preložíme ho na dosku. Cesto sa nelepí, nie je potrebné podsypávať, ja som len rukou potrela silikonovú podložku, zvyk je železná košeľa.

    Plnené pudingáče - obrázok 1
  2. 2

    Cesto si v rukách prepracujeme do úhľadného bochníka, následne rozdelíme na polovicu. Z jednej polovice cesta urobíme šúľok, ten rozdelím na poly a každú časť rovnomerne spôsobom na poly a na poly, aby nám vyšli približne rovnaké kúsky. Každý kúsok cesta vyguľkame rukami na šúľok cca 20 cm o priemere 1 cm. No tu musím dopísať, že takú veľkosť som začala prých 5 kúskov, zdali sa mi veľmi malé, tak som jasne, že šulky vyguľala na 40 cm, čo neskôr uvidíte rozdiel vo veľkostiach pudingáčov. Viac sa mi síce páčia tie menšie jednohubky, no ale to by som mala mať svätú trpezlivosť, ktorá mi z času na čas chýba.

    Plnené pudingáče - obrázok 2
  3. 3

    Šúľok cesta prehneme na polovicu, prstom si vrch prichytíme a dva konce obtáčame, ako vrkoč. Konce zahneme na spodok. Uložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 30-40 min.

    Plnené pudingáče - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ nám kyslo cesto, uvaríme puding. Do mlieka pridáme vanilkový cukor, ja som dala zrniečka z vanilkového struku a aj samotný struk vyvariť. Do vriaceho mlieka prilejeme rozmiešané v deci mlieku zlaté klasy s pridaním lyžice hladkej múky. Múka pre istotu hustoty pudingu, kedže na dosť veľké množstvo mlieka sa pridáva nie veľa masla, aby si udržal tvar. Uvarený puding necháme vychladnúť a zmiešame ho s vyšľahaným maslom s práškovým cukrom. Dochutíme rumom, ja som aj rumovej príchute kvapla. Odložíme do chladničky.

    Plnené pudingáče - obrázok 4
  5. 5

    Nakysnuté potrieme žltkom zmiešaným s troškou mlieka, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Ja som piekla horkovzduchom pri teplote 180 C, 25 min. Upečené, necháme riadne vychladnúť. Vychladnuté prekrojíme, naplníme pudingom a posypeme práškovým cukrom.

    Plnené pudingáče - obrázok 5
  6. 6

    Jeden už chýba, no kto to má vydržať? Odporúčam dobre ochutiť cesto, prevoňať ho citrónovou kôrou, vanilkou a tak isto dobre ochutiť krém rumom, alebo rumovou príchuťou a pochutíte si. Na budúce ich upečiem s karamelovým pudingom. Dobrú chuť.

    Plnené pudingáče - obrázok 6

Diskusia k receptu

jujoska
toto vyzera perfektne. Uplne sa vidim ako by mi ta plnka tiekla po brade a po rukach, mnam :-D
kukulienka71
podobné som jedla odtiaľto z obchodu, je to fakt výborné! ešte som sa čudovala, že kysnuté cesto bolo plnené vanilkovým krémom, len bol iný tvar, také okrúhle žemličky. Krásny recept, @havino , dobre, že si ho pridala, rada ho upečiem.
smejkad
tiez ma prve napadlo, ako sa vsetci zababreme :-))))
havino
ste podarené baby, dakujem za komentáre, sa uškieram, lebo to isté som si pomyslela po ich zhliadnutí aj ja, ale !! ked som ich už jedla, tak to vyzerá takto, zoberiem do rúk, olížem plnku z krajov, zahryznem a zas poolizujem a zas zahryznem, ani kvapka nazmar, nie to na bradu. :-)
Lepšie sú v deň pečenia, dnes na druhý deň, síce plnka už nemala šancu vytekať, stuhnutý puding, ale akoby sa trochu vsiakla, predsa je to len kysnuté a natiahne čosi do seba. Ešte raz dakujem aj za pousmiatie.
tiginko
ja už ani nič nehovorím, len pregĺgam naprázdno. Otvorím šuflík, mám tam ešte tri datle. @afataga zase si bola na návšteve či čo? Vy sa máte, keď ste len kúsok od seba...
zuzanka1367
@havivo ja som ich tiež obzerala vyzerajú super, isto by aj mne chutili, pozvánka neprišla, tak si sama napečiem sama :)
katka78
Hlásim sa do skupiny naprázdno pregĺgajúcich. Vyzerajú super a o chuti nepochybujem.
tatranka
Takéto koláče sú receptom pre mňa.Milujeme kysnuté a plnené ľahkými plnkami. Krásny popis.Recept je už v KK.
evanaaa
@havino , Tánička, takéto niečo pozerám u nás v jednej predajni,a rozmýšľam, prečo som tak potrestaná:). A tie tvoje sú ešte krajšie, ale pýtam sa - ty si ich papkala sama? Lebo viem, že manžela si asi neponúkla,xixi :))))
anina6
parádne a prudko jedlo vyzerajúce pudingáče, určite upečiem.
1x jarca
cesminaz
kraaasne mnam :-) ukladam a istotne vyskusam,dakujem za recept :-)
elysa
vyzerá to veľmo chutne, robila som už niečo podobné:), Pražské koláče sa to volalo, cesto bolo kysnuté a krém pudingový zo šľahačkou...
olinka12
Päť hviezdičiek je tam a recept v mojej KK určite vyskúšam
havino
@ žienky zlaté, som rada, že sa vám recept páči, aj mňa tak chytili fografie s nimi, dakujem za pekné komentáre, nech vám chutia a padnú na úžitok
@ evanaaa, Evka, zjedla som dva,včera jeden, dnes jeden, manžel mal dovolené len kuknúť a ostatné šli darom a chlapci si brali :-)
smejkad
babulky sikovne, mna tak napadlo, velka noc ide, priroda sa zobudza...
co tak urobit toto pecivko v tvare akoby hniezda a potom dat dovnutra plnku? aby nevytekalo
mohlo by to ist?
finczi
Veľmi sa mi páči recept, popis, fotky - hlavne úvodná. 5*, KK
Mňam...
akeber
Niet čo dodať, už len vyskúšať :-D ....vyzerajú fantasticky na 5 * a šup do KK
kukulienka71
@smejkad , určite to pôjde. A ak budeš šikovná, tak tú plnku si dotvoríš do tvaru vajíčok, povedzme dať ju trocha do mrazu a lyžičkou namočenou v horúcej vode vykrajovať kvázi vajíčka:-)aj mne sa ten nápad páči
kecemis
Tanicka, pod receptom sa hovori ohviezdickuj ako velmi sa ti paci recept. No zda sa mi, ze chybaju tam stale nejake hviezdicky. Ja by som asi velmi skoro skoncil iba pri tej poslednej surovine a pozeral sa na tvoj uvodny obrazok.
1x havino
havino
sa teším a dakujem vám za každé písmenko a že sa vám recept páči, je to chutné, iná kombinácia, ako máme zaužívané, kysnuté kvázy s krémom, ale chutné.
@smejkad , @kuku , myslím, že pri veľkom kuse ide hlavne o krájanie, s nejakou stratou pudingu sa ráta, ale ako ked sa krája veterník na plechu, neviem skúste šikovnice.
@Mirko , musela som veru hore vyrolovať, aká je tam posledná surovina. Vtipálek si Ty, ale čo by nie, každému podľa chuti doprajeme, ta nie? ak Ti padne na úžitok, aj bez buchty, tak si daj, na zdravie.
mariamka
tieto "čvachtavé" pudingace su nenormalne provokativne uz na pohlad, krem si viem predstavit, ako vonia, a urcite este lepsie chuti, a ten postup, kedy co oblizat,, hotove dobrodruzstvo! budu, budu :)
1x havino
havino
tak @mariamka , to potešenie z jedla, vziať do ruky a z chuti.... dalej už vieš asi ako :-) ako som napísala, tanierik pod bradu a ide sa
mijaita
U tebe bych za tyden neprosla dverma! To jsou same pecne lahudky. Tak bych jen sedela zrala a zrala! A jak to mas vzdycky krasne ! Co je proti tomu nejakych trapnych 5 hvezdicek!?
havino
@mijaita :-) :-) zjesť jeden, dva a ideme makať na záhradu, okna umyť, co Ti bude libo :-) dakujem za pekný komentár
caterina
@havino nabuduce ked pridem na Slovensko, objednavam si u teba aspon plech pre manzela. Ja sladke nemam rada, ale on zboznuje. Musim uz zacat znovu piect ;)
1x havino
havino
@elixir , @caterina , aj dva plechy, s radosťou, ja nemám komu piecť a tak ma to baví :( manžel nemôže a chlapci cvičia :-) ja mám rada sladké, ale!!!
mesiar50
Velmi pekne spracovany recept a pudingace mas ukazkove..Tanicka dakujem ti za recept.
jerica
@havino Táni, už väčšie pokušenie nemôže byť, určite to robiť nebudem, za to si ho uložím, pre prípad, ale keby si ma ponúkla, ver neodolala by som, to by určite neostalo len pri jednom. Dík za krásny a určite vynikajúci recept. Som na sladké a krémové to ani nehovorím, len potom postaviť sa na váhu, mám aj obavy, aby čísla neskončili s error :-(
1x havino
jarunka
To musi byt dobrota, dala by som si, aj vyzeraju krasne
margaretka28
krásne koláče, úvodná foto hovorí za všetko, hned by som si jeden uchmatla a to už mesiac nejem nič sladké, ale keby sa teraz zjavili predo mnou, určite neodolám....prídu na radu určite:-)
ywett
veľmi pekný recept, palček hore
*****
havino
@kika , zajtra ich pečiem opäť, tam kde som ich poslala minulú nedeľu, je objednávka a ja s radosťou, keby si bola vedľa cez plot, podám Ti, nie len jeden :-)
@margaretka , ved vidíš na poslednej fotke jeden chýba, nik doma nebol len ja a maltezák :-) nedá sa odolať
@ywka , dakujem pekne
ally5555
Dobry den ak by som dala čisto polohrubu muku pokazila by som cesto dakujem
havino
@ally5555 , prepáč za neskorú odpoved, nepostrehla som mail s tvojim komentárom, až dnes od @kukulienky som tu komentár postrehla, nepokazíš, určite nie, len si dobre vláčne cesto s polohrubou spracuj
@kukulienka , teším sa, máš ich ako jeden, ukážkové, som rada, že chutia, áno je dôležité krém ozaj dobre ochutiť, lebo kysnuté samo o sebe,nie je moc výrazné a nech je v nich chutný krém, ale ja vždy takto krém všade ochucujem, dakujem za peknú foto, urobila si mi radosť, nech vám padnú na úžitok
@danielas , dakujem a podobne, nech chutia
salinka
Veľmi zaujímavá kombinácia...to musím archivovať:-)
havino
@salinka , stratená duša moja, archivuj, mne do kysnutého pasuje viac tvaroh, mak a puding do krémešu, zo mňa stará škola, ale piekla som ich už tretí krát do rodiny, kde im veľmi chutia práve s pudingom
gordonko
ja som ich ešte nerobil ,ale ,,OCHUTNÁVAL ,, som ich u kamošky ... sú SKVELÉÉ len majú nevýhodu - kalorie .... tie menšie sú krajšie aj chutnejšie ..... ,, ochutnával ,, som aj hned po naplnení , ale viac chutili z vychladené ...... milostivá SMEKÁM klobúk až k prachu zeme
havino
@gordonko , zlatý, dakujem pekne, tolko pocty nie až :-), ved totok tie kalorie v nich a som rada, že vám chutili
daniela15
@havino tak konečne som ich dnes upiekla a sú výborné, už mám len 2 ks, aby sme vyskúšali, ako budú chutiť zajtra, zaujímalo by ma, či si skúšala s tým karamelovým pudingom, ten vanilkový bol super
1x havino
frezia
Je to vyborny recept. Robila som ich uz viackrat, ale nevedela som sem pridat fotku. Teraz je to uz jednoduche.


haji
@Frezia (30.7.2016 10:04)
Jsi šikulka @Frezia já už delší dobu tento recept obdivuji, je kouzelný. Zatím zůstává při obdivu. Určo musí být výborné takové plněné pudingáče!!
1x havino
havino
@danielka , ja sa Ti ospravedlnujem, že som nereagovala, ja som v tom období zrejme mala problémy, že mi komentáre chodili na iný mail, ten som mala presmerovaný čo denne kukám a nič nechodilo. dakujem Ti za komentár, som rada, že vám chutili. Nie nepiekla som ich ešte s karamelovým, ked to ja tu mám ťažké, nemám problém aj teraz vstať a zamiesiť, no len ked sme dva a pol človeka a to jeden diabetik,nie je komu, ale v pláne to mám určite, lebo ja som karamelová, dakujem ešte raz

@frezia milá, dakujem, fotka, pudingáč na nej spieva, mať ho tu tak pred sebou, neodolám asi, som rada, že vám chutia, nech len chutia nadalej, toto cesto je veľmi chutné, ja už len kombinujem polohrubú s hladkou, čo sa týka buchiet, závinov, vianočky, tak aj moja mama robila a už aj mne príde chutnejšie, dakujem Ti veľmi pekne za snahu urobiť radosť s fotkou
havino
@Haji si milá, dakujem za pekné písmenka, tak rada by ťa ponúkla kiež by si tu bola poblíž, viem a poznám to, ked je ludí málo a nie je komu, tak len chuť ostáva, aj ked na jednej strane dobre, kilá nejdú hore, no ale ja ked nedám napríklad pudingáč do úst, špiclujem v špajzi na čokoláde :) ked musí tak musíš, ako je tá reklama na fidorku :-)
haji
@Havino (30.7.2016 21:42)
Jsi to trefila, hlavně to druhé - váha. Pro sebe vařím, peču leccos, ale teď mě už podruhé nachytal obvodní doktor na švestkách /cholesterol/ a že prý asi dobře vařím!?! K tomu všemu omezený pohyb /nohy, záda/ - moc parády s tím nenadělám. A to jak práce, tak všeho ostatního. Nejlíp mi jde papání OMG! Nebojaj @Havino , tento receptík si nenechám ujít. Přijde na něj! Mávám a zdravím tebe, Lakuška i tu malou rukavici - zase jsem zapomněla jak se jmenuje.
havino
Milá Haji, nápodobne, ako by sa mne chcelo jesť a furt a stále a čo roky, ba mesiace pribúdajú, tým viac, no ale brzda je váha, držím sa 28 rokov na rovnakej, tolko má syn mladší, takže nemôžem, nechcem a potom si poviem, ved ja to vlastne ani neľúbim a ked už nezvládam samu seba, tak sa svojich pýtam čo by si také dali a dobré mi je aj to zdravé a diétne čo si povedia, čo rozum majú. Geri je tá pucvoľka, to je na slovensku názov handričky na umývanie, lebo s nim by sa dalo aj umývať. Smejem sa, je to môj malý prešíbaný psí chlapec. V stredu mal 10 rokov. takto sa odo mňa nepohne, v akú koľvek dennú hodinu. Včul si drieme na stoličke vedľa mňa, fotka pre Teba.


2x haji a radost
haji
@Havino (30.7.2016 22:19)
Oh, že pucvolka! Budeš se divit, u nás se též říká pucvola - takové změti hader a vlny určené na čištění strojů ve fabrice. Gerimu to moc sluší, jen houby vím, kde má konec a kde začátek haha Moc děkuji za krásné foto, je k zulíbání, takový osobní strážce. Měli jsme též pár psů, vím o čem to je, jsou to právoplatní členové rodiny. Teď má brácha černou psí holku - mix - že s kokrem. Já nemám nic, ale jsem používání jako zvířecí au pair. Už jsem hlídala i andulku. Přeji hezký zbytek večera, Tánička. Jsi milá, moc děkuji!
kucharka
Dcera mala v skole “medzinarodny den jedla”, kazdy priniesol nejake jedlo zo svojej krajiny. Predosle roky sme robili makovu strudlu, jablkove pite, tvarohove rezy, babovku a bublaninu... atd., a tento rok sme si vybrali tieto kolace.
Je to uplna pohadka, cely plech bol hned prec, vsetkym chutilo. Nastastie som si doma odlozila 3 kusky... :-))
Ja by som chcela podakovat za zrozumitelne napisany recept, vsetko pasovalo, aj kremu vyslo akurat do vsetkych roztekov.

Takze, este raz dakujem.


havino
@kucharka , prepáč, Tvoj komentár mi hodilo do spamu, až dnes som kukla, čistila maily a ked som zbadala fotky koláčov, preglgla som na prázdno, máš ich krásne, utešené, vidieť, že si skúsená gazdinka, dakujem Ti za odozvu, teší ma to veľmi, aj chlebíčky dobre vyzerajú :-)
1x haji
kucharka
Šiesteho januára sa u nás oslavuje veľký sviatok a dávajú sa darčeky.
Po bohatom obede ako dezert je typický “koláč troch kráľov”. Je vo forme kruhu a vo vnútri je zapečená fazuľa ( pozor na zuby! ). Kto natrafí na fazuľu, musí zaplatiť koláč a niekedy aj obed :-))
Ja so si vybrala znova tento super recept, ale namiesto malých pudingáčov som urobila jeden veľký. Všetkým chutilo! Ešte raz ďakujem za recept.


1x haji
haji
@kucharka (6.1.2021 22:00)
Super koláč! Děkuji za sdílení tradice svátku Tří králů. Hezký zbytek svátečního večera!
kucharka
@haji , ďakujem za odpoveď.
Takže to môžem nahradiť Maizenou a rovnakým množstvom?
haji
@kucharka (7.1.2021 09:43)
Ano, Gustin i Maizena jsou názvy kukuřičných škrobů různých výrobců. Takže množství stejné jak je uvedeno v receptu. Hezký den!
kucharka
Tieto pudingáče mali v rodine veľký úspech, robila som ich na oslavu Troch kráľov. Traja králi sú tu veľký sviatok, dávajú sa darčeky a rodiny majú sviatočné obedy.



1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia