Plnené peľmene z horného Zemplína

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z múky, vajca, soli a vlažnej vody vymiešame cesto. Vypracujeme z neho pružné hladké cesto (ako na cestoviny). Potom ho zabalíme do navlhčenej utierky a necháme ešte asi dve hodiny odstáť. Potom si kus cesta odkrojíme, vyvaľkáme ho natenko a vykrojíme z neho kolieska. Do stredu kolieska vložíme pripravenú plnku, preložíme a poriadne zatlačíme spoje (vytvoríme piroh) a nakoniec spojíme konce, aby sme dostali tradičný tvar guľatých peľmeňov.
  2. Plnka: Rožok natrháme, zalejeme mliekom a necháme rozmočiť. K mletému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme. Vytlačíme prebytočné mlieko z rožka, pridáme k mäsu. Zmes dôkladne premiešame. Ak je plnka riedka, prisypeme strúhanku.
  3. Hotové peľmene varíme v osolenej vode, podobne ako pirohy, ideálne je variť ich 10 – 15 minút. Na panvici necháme rozpáliť olej, masť alebo maslo, pridáme uvarené peľmene a opečieme. Pred podávaním môžeme ešte okoreniť a ozdobiť čerstvými bylinkami.