Plnené kapustové listy s guľkami

Autor receptu: izabella929

toto je dlo veľmi obľubujem a preto sa oň s vami podelím.Tu u nás je to veľmi často varené jedlo. Niet sa čomu diviť, je to vynikajúca mňamka..

8
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Bravčovú lopatku si zomeliem spolu s jednou hlávkou cesnaku.Sudovú kapustu/ ak je veľmi kyslá/ premyjem a pokrájam na menšie kúsky.Kapustné listy si pripravím deň vopred, lebo nepoužívam sterilizované.Odbalím vo vriacej vode so zarezaním do hlávky toľko listov, koľko potrebujem približne podľa veľkosti hrnca.Ryžu umyjem a dám predvariť na niekoľko minút a nechám chladiť. Pokrájam slaninku na drobné kocky a v rajnici si ju opražím. Vyberiem ju na tanierik a do výpeku dám pokrájanú cibuľu, ktorú opražím do zlatova. K opraženej cibuli ešte pridám na väčšie kusy pokrájaný cesnak a potom dám do
  2. tohto základu pomlété mäsko.mäso za stáleho miešanie orestujem.Pridám soľ, mleté korenie a chvíľku ešte spolu podusím.Odstavím a pomiešam s predvarenou ryžou.Pridím do plnky jedno vajce a opäť všetko spolu premiešam. Takto pripravenú plnku zabalím do pripravených listov.Zdá sa, že som si zle vypočítala listy, takže mi plnka zvýšila a urobila som z nej guľky, ktoré neskôr pridám do kapusty..Vo veľkom hrnci opražím na masti pokrájanú cibuľu.Na cibuľu dám lyžicu červenej papriky a zalejem hneď vodou.Do tejto vody dám pokrájanú sudovú kapustu . Na kapustu začnem ukladať do okola plnky.
  3. k je ich viac, tak spodnú časť uzavriem posypaním kapusty a ukladám dalšiu vrstvu.Všetko je uložené, tak zalejem rajčinovým ,pretlakom, kečupom, zalejem takým množstvom vody, aby boli plnky ponorené.Guľky pridám v polivici varenia kapusty. Kapustu podľa chuti dosolím, pridám čierne koreniem vegetu.U nás sa podáva s chlebíkom, ale v reštauráciách ju podávajú s knedlou.
  4. Ešte dám recept aj na domácu knedlu.Ja to robím takto: Na lyžici oleja si opražím pokrájanú cibuľku.2 rohlíky/pečivo/ si pokrájam na kocočky a pridám k opraženej cibuľke.Chvíľku to miešam, až kým rožky nechytia zlatú farbu. Potom odstavím a nechám vychladiť.Z mlieka, cukru a drožia si urobím kvások.Použijem polohrubú aj hladkú múku, mteda pol-na pol, trošku soli, vajce a kvások.Vypracujem dobre vláčne često, do ktorého pred koncom miesenia ešte pridám orestované rožky s cibuľkou.Všetko premiesim, posypem hladkou múkou, cesto prežehnám a nechám dobre vykysnúť.Z vykysnúteho cesta urobím valčeky.
  5. Valčeky varím 2O min, v pare na bielom plátne prikryté misou.Potom keď ich vyberiem z pary, potriem ich na povrchu olejom, aby zostali mäkké. Servírujem ich spolu s kapustným listami a guľkami a hlavne pridám fajnú kapustu aj so šťavou.Chcem ešte dodať, že knedlíky s tými rožkami a cibuľkou majú vynikajúcu chuť a na vzhľad vyzerajú, ako mramorové.